Published On: sâm, mai 15th, 2010

INTERLOPII? CINE SUNT?

Share This
Tags

Inainte de a desface firul in patru si pentru a nu face greseala altor ziare de “renume” care au facut, din lipsa de subiecte senzationale, din gainari interlopi sau din oameni normali care au scrintit-o un pic in viata, aceeiasi “temuti interlopi”, vrem sa clarificam cu ajutorul DEX ce inseamna cuvantul interlop. Prin urmare: INTERLOP (A) – de la frantuzescul interlope – care are o reputatie proasta, deocheat, suspect,dubios,rau famat;  – de la englezescul interloper – nava care face contrabanda, fraudulos, echivoc. Aceasta e definitia cuvantului in DEX.  Teoretic , se aseamana cu comparatia facuta cu anumite persoane din mediul local, nu chiar cu toate persoanele carora le este atribuit acest calificativ, dar macar o parte isi merita “numele”. Aceasta teoretic… Concret, cine sunt ei?

Daca ar fi sa ne luam dupa ziarele, posturile tv,radiourile lesinate dupa senzational care ne-au prezentat o gramada de interlopi ar trebui sa fim siguri ca unul din doi cetateni ai Romaniei este interlop, o aberatie ce nu poate fi depasita niciodata decat de minciunile servite ca sa se “vanda” subiectul. S-au batut doi vecini pentru ca li s-au urinat cainii unul pe gardul altuia? Gata sunt interlopi! S-au certat doi copii la scoala pentru o fata? Gata, sunt interlopi! Stai intr-un cartier mai rau famat? Gata, esti interlop! Lista cu exemple de gogosi media ar putea continua pana s-ar eradica si notiunea cuvantului interlop nu numai interlopii in sine. Ca orice putere in stat si presa – a patra putere – mai comite si greseli. Este normal, dar atunci cand formezi o opinie gresita a cititorilor despre un OM, greseala nu prea e compatibila cu etica profesionista a presei. In ultimii ani, interlopii au fost calul de bataie al tuturor celor care activeaza in media. De ce ? Pentru ca se vinde super bine! Oricarui articol ii atasezi cuvantul “interlop” poti sa-i dai certificat de garantie ca va fi citit cu interes sporit, efectul fiind maxim pentru afacere, se vinde bine. Dar celelalte efecte secundare pentru media ce anume produc ? Simplu, ne uitam in jurul nostru al brailenilor, pentru ca despre noi este vorba, si vedem ca se  creeaza o stare de teama amestecata cu o confuzie generala. Dupa asta vedem ca aceia care poate au gresit ceva in viata si ar trebui lecuiti de a mai gresi, numiti interlopi din “greseala”, prind aripi si in loc sa revina la normal continua impinsi de gloria publicitatii gratuite si a faimei create artificial, sa dea subiecte de prima pagina. Si uite asa ingrosam randurile interlopilor pe care ii organizam in bande, cu toate ca de  fapt sunt niste prieteni sau colegi sau vecini care joaca fotbal in fata blocului impreuna pentru  ca nu pot juca  fiecare singur, sau poate fac un gratar si beau un sprit impreuna. Este adevarat ca sunt, exista printre noi si interlopi originali, dar este o ineptie sa generalizam doar de dragul afacerii media!

Nu vreau sa ma gandesc ca ar putea fi o legatura directa cu serviciile publice care sunt platite sa stopeze infractionalitatea si care cred eu, nu au nevoie sa-si justifice activitatea si fondurile alocate, pe plan public ci doar in fata sefilor directi pe plan ierarhic, deci media nu are ce cauta acolo, din contra s-a dovedit ca de multe ori au stricat prin desconspirarea de date secrete. Sa faca media oare un santaj la imaginea sefilor, daca nu dau date despre actiunile lor ? Totul e posibil in ziua de azi!

Ipotetic vorbind sa presupunem ca ar putea cineva, Zeus de exemplu, sa interzica folosirea cuvantului “interlop” pe teritoriul Romaniei si sa scoatem din vocabularul nostru acest cuvant. Va dati seama ce doliu ar fi la toate afacerile media? Sau la manelisti? Despre cine ar mai lalai ca sunt cei mai tari si mari? Si pentru cine ar mai striga la microfon dedicatiile cand curg fluturi de bani pe ei? Uite asa scoatem tara din criza! Dar cel mai mult ma intreb ce monotonie ar fi la raporturile si conferintele de presa de la politie, parchet si tribunale unde in loc de superinterlopi vor fi doar niste nume obisnuite pe listele celor prinsi sau pedepsiti!

Cine pierde daca dispar interlopii din vocabular si cine castiga daca sunt mentinuti in linia intai a atentiei publice? Raspundeti dumneavoastra, va rog !

Pentru ca media a creat o adevarata industrie in jurul acestor interlopi ne propunem sa dezbatem esalonat acest subiect delicat, in foiletoane, unde vom privi si partea umana a interlopilor, care sunt oameni ca si noi toti, au famili, rude, prieteni. Vom lua interviuri, vom incerca sa vedem cum s-a ajuns aici! Ne propunem ca prin interviurile luate unor faimosi interlopi de odinioara sa analizam cum era viata lor inainte de aceasta furtuna media care i-a transformat in calul de bataie al tuturor si sa vedem ce s-a schimbat atit de mult in lumea infractionalitatii. Ce s-a intamplat, ce a dus la aceasta transformare? Candva nu erau pomeniti decat pe listele tribunalelor, iar acum sunt nelipsiti din buletinele de stiri si de pe prima pagina a ziarelor! Aceasta pentru ca am convingerea ca adevaratii interlopi au o lume a lor, cu circuit inchis, unde fac ce fac, se bat intre ei, fac afaceri intre ei, joaca barbut intre ei, o lume de care unui om obisnuit nu ar trebui sa-i fie teama pentru ca pur si simplu nu are tangente cu ea si pentru ca legea il apara!

Incerc sa delimitez gainarii de la coltul blocului, care scuipa, injura, intr-un cuvant deranjeaza prin mitocania lor, de crema interlopa cu care oricum sunt sigur ca nu au nimc in comun. Sper ca la finalul acestor seriale sa vedeti ca nu trebuie sa ne temem de ei, iar daca nu vor mai vedea teama in ochii nostrii vor dispare rand pe rand, intai gainarii, apoi trepadusii, apoi sagetile si nu vor ramine decat cei nascuti pentru a fi interlopi si nu cei fabricati la norma de mass-media!

Consider ca sunt un rau necesar pentru ca oamenii obisnuiti sa vada extremele, insa nu ceea ce s-a intampla la noi pentru ca  intrece orice fantezie despre mafioti. Nu au putut fi nimiciti nicaieri in lume, dar au fost marginalizati si inchisi in cercul lor vicios, nu promovati ca vedete, cum se petrece la noi! Nu am auzit ca sa le fi tinut partea cineva vreodata. Oamenii obisnuiti nu ar trebui sa se teama, pentru ca pana nu te amesteci cu tarata nu te maninca nimeni! (Aurel Petre)

Comentarii

comentariu

About the Author

Displaying 2 Comments
Have Your Say
  1. oooooooo spune:

    DEOSEBIT, SE VEDE CLASA

  2. C.V. spune:

    abordati subiecte tot mai inedite care nu au mai fost in dezbaterea ziarelor poate din cauza ca e o zona tabu. prea erau astia bau-bau in oras bine ca-i mai desumflati putin. succes !!!

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>