Published On: mar, iun. 8th, 2010

Cine seamana vant culege furtuna!

Share This
Tags

As vrea sa va spun o poveste, e povestea unor generatii de oameni pe care Dumnezeu i-a trimis pe pamant in perioada unor framintari si schimbari capitale ale traiului pe pamint. Este generatia celor care sunt pensionari astazi si care au batranetile chinuite de lipsuri. Deci, sa ne inchipuim ca erau tineri, frumosi si cu putere de munca si nimic nu prevestea ca vor fi generatia de sacrificiu. Au apucat “fata umana” a comunismului, cand a munci era o cinste si o onoare (asa cum e acum a insela statul), cand valorile morale erau la loc de cinste si cand erau de toate indeajuns, pentru oamenii obisnuiti, nu ma refer la varfuri sau scursuri. Era vremea lui Dej!

Odata cu venirea lui “nea Nicu” la putere, surubul a inceput usor, usor sa se stranga,  iar oamenii au alunecat la fel de usor pe panta lipsurilor materiale, pe care au fost nevoiti sa la completeze in vreun fel si cum ar fi putut sa o faca altfel decat luand de la statul care nu mai dadea doi bani pe ei: s-au pus restrictii pe alimente, pe circulatie, pe media; se muncea voluntar unde era mai greu; se platea munca putin in raport cu programul si efortul.

Romanul, inventiv cum ne stim dintotdeauna, s-a adaptat imediat la situatie si a creat strategia de contracarare. S-a infiintat un troc sau mai bine zis sistem barther in care fiecare schimba ceea ce ciupea de la serviciu cu produsele altora creandu-se o piata neagra extraordinar de activa care era stiuta dar acceptata de regim. Sa ne amintim ca pentru hoti Ceausescu dadea un an da, un an ba, decrete de gratiere sau amnistii. Si uite cum la un moment dat toata lumea se vaita de lipsuri, dar toti aveau acasa frigiderele cu ceva in ele. Statul comunist se complacea cu acestea si astfel ia startul coruptia intr-o cursa din care nu s-a oprit nici acum. Prin toate astea statul arata ca merita sa fie furat, inselat, injurat! Si astfel se perfectioneaza sistemul de a trage statul in piept, iar copii de atunci au vazut si trait transformarea incercand sa-i copieze pe cei mai varstnici.

A venit “revolutia” si iarasi schimbare, dar oamenii au uitat sa-si mai schimbe naravurile capatate din cauza lipsurilor. Cu nostalgia vremurilor mai bune traite sprijina guverne incompetente, care le promit o viata mai buna dar in acelasi timp respecta cu sfintenie urmatoarele: fura ei, furam si noi; noi ne facem ca muncim, ei se fac ca ne platesc; cine poate oase roade. Fac asta, dar nu realizeaza ca statul nu mai este regimul totalitar, ci suntem noi toti acum. Coruptia evolueaza la dimensiuni intergalactice si vine dezastrul: nu mai sunt bani! Actorii acestor transformari sunt de acum pensionari care asteapta de la stat, ce ? Sa-i ocroteasca dupa ce au ciupit cat au putut statul, dupa ce au crescut si format o generatie in spiritul lor si de care sunt pline ziarele, tv-ul, holurile tribunalelor, aresturile (ca decrete canci).

Protesteaza vehement si sar la gatul celor care incearca sa faca ceva, instiga si alte paturi sociale cu respectabilitatea parului alb si se spera ca guvernanatii de acum sa-si arate slabiciunea precum predecesorii lor si sa cedeze presiunilor, santajului politic. Daca pana acum nu a fost sa fie asa, nu stiu daca pe viitor va reusi sa fie, dar va intreb pe dumneavoastra: oare nu cumva ne meritam toti soarta si e normal sa punem toti umarul la redresare, inclusiv cei dinaintea noastra, cei care au inventat furtul de la stat si ne-au educat si pe noi in spiritul asta?

Cred ca titlul de mai sus se potriveste ca o manusa vremurilor pe care le traim. Dar pentru intransigenta lui, pentru luciditate, desi nu fac nici o politica: IL IUBESC PE BASESCU!

Comentarii

comentariu

About the Author

Displaying 1 Comments
Have Your Say
  1. cernat aurelia spune:

    M-am tot gandit si mi-am dorit sa inteleg,de ce Basescu insista pe impozitarea pensiilor si sub 1000 lei.Cand era normal sa ocroteasca pe cei cu venituri mici.Si cred ca am inteles.In Romania sunt peste 4 milioane de pensionari.Jumatate din adultii acestei tari sunt pensionari.Cati dintre ei sunt pensionari de drept?Cred ca numai jumatate.restul sunt pensionari”fraudulosi”.Pensionati pe boala care nu exista,pensionati inainte de termen,fara sa fi cotizat suficient,pensionati,unii,chiar fara sa fi muncit o zi(pentru ca in Romania de astazi este posibil orice).Din armata au iesit la pensie si la 45 de ani,un numar impresionant de cadre.Frauduloasii cu pensii foarte mari oricum erau impozitati.Dar gandindu-ma mai bine ,am inteles ca marea majoritate a fraudulosilor pensionari au pensii mici,de boala,inainte de termen.Si era nedrept ca ei sa scape.Dar sunt vitregiti si cei care au muncit 30-40 de ani,multi in conditii de grupa de munca grea,care au cotizat cinstit,pentru o pensie cinstita.Cred ca se ia aceasta masura de impozitare a tuturor pensiilor,pentru a scadea presiunea imediata pe fondul de pensii,urmand ca in perioada imediata sa se ia la puricat,la sange,pensiile de boala,anticipate si speciale.Si apoi se va reveni,la xcei care isi merita pensia ,la valorile normale.Eu asta cred.Si cred ca si eu as fi procedat la fel.Dar la depistarea pensiilor frauduloase as fi mers cu pedepsele de restituire a sumelor incasate ilegal ,pana la ultima persoana care si-a pus semnatura pe acte.Si toti banii,inapoi in fondul de pensii.Altfel,pentru mine aceasta masura nu prea are sens.Pentru ca incalca dreptul omului cinstit la o pensie meritata,care la vremea ei a fost impozitata.Sau sumele destinate fondului de pensii nu erau impozitate si atunci s-ar justifica impozitarea?

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>