Published On: vin, nov. 30th, 2012

Vaccinul este sigur , vaccinarea anti TBC va fi reluata

Share This
Tags

* Ministrul sanatatii, Raed Arafat, a anuntat, vineri, ca imunizarea anti-TBC cu vaccinul importat din danemarca va fi reluata, dupa ce expertii straini au concluzionat ca produsul este sigur *

Ministrul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat vineri ca refuzul parintilor de a vaccina copiii contra tuberculozei pune in pericol viata acestora din urma, riscul ca ei sa dezvolte forme severe ale bolii fiind destul de mare, mai ales in primii cinci ani de viata.

Arafat a sustinut, vineri o conferinta de presa pentru prezentarea rezultatelor evaluarii expertilor straini de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) privind efectele adverse ale imunizarii cu vaccinul danez BCG-SSI, acesta fiind folosit in Romania, la copii, din iunie 2011.

Ministrul Sanatatii a anuntat, cu aceasta ocazie, ca produsul este sigur si ca vaccinarea, intrerupta pe durata evaluarii expertilor straini si romani, va fi reluata de sambata.

Arafat a mai spus ca Ministerul Sanatatii va elabora ghiduri pentru administrarea vaccinului, urmarirea si tratamentul reactiilor adverse, pentru ca parintii sa nu fie surprinsi de acestea si pentru a se interveni rapid si corespunzator.

Pe de alta parte, el a atras atentia ca refuzul de a vaccina copiii pune in pericol viata acestora.

Arafat a spus ca, in ultimul deceniu, vaccinul BCG, contra tuberculozei a contribuit la reducerea la jumatate a numarului de cazuri de TBC la populatia sub 14 ani in Romania, unde, in fiecare an, aproximativ 1.000 de copii inca mai dezvolta forme severe ale bolii.

“Copiii, daca nu sunt vaccinati, pot dezvolta forme severe de tuberculoza in primii ani de viata, o treime dintre aceste cazuri fiind constatate la copii sub cinci ani”, a precizat Arafat.

Totodata, in cele sase luni in care vaccinul nu a fost disponibil in 2011, s-a constatat clinic o sporire a cazurilor severe de tuberculoza la copii.

Astfel, in tari cu prevalenta mare a tuberculozei, cum este Romania, beneficiile vaccinarii sunt mai mari decat riscurile, a aratat ministrul.

In Romania, la un milion de copii vaccinati BCG, sunt evitate 356,4 cazuri de tuberculoza severa, in timp ce in alte tari, la acelasi numar de copii vaccinati, cazurile evitate sunt mai putine – 29,7 in Suedia, 89,1 in Polonia si 178,2 in Letonia.

Raed Arafat a mai spus ca, in urma analizei facute de specialistii straini de la OMS/ECDC si de cei romani, siguranta vaccinului danez nu este pusa sub semnul intrebarii.

“In nicio tara nu s-a oprit imunizarea si nici nu a fost schimbat vaccinul”, a subliniat ministrul.

Comentarii

comentariu

About the Author