Published On: Dum, iun. 9th, 2013

S-a incheiat Festivalul International de Film Transilvania

festival de film* Cea de-a 12-a editie a Festivalului International de Film Transilvania si-a premiat, sambata seara, castigatorii * In  Sala Teatrului National din Cluj au participat peste 800 de invitati *

Gazda ceremoniei de inchidere a celei de-a 12-a editii a fost prezentata de Tudor Giurgiu, directorul festivalului. Vedetele serii si protagonistii unor momente de neuitat la TIFF au fost actrita Luminita Gheorghiu, distinsa cu Premiul de Excelenta, si renumitul regizor ceh Jiri Menzel, premiat pentru intreaga cariera.

Trofeul Transilvania, in valoare de 15.000 de euro, i-a revenit unui regizor debutant, Anand Gandhi, care a impresionat juriul cu filmul “Corabia lui Tezeu/ Ship of Theseus” (India).

“Corabia lui Tezeu” si-a adjudecat si un al doilea premiu, pentru Cea mai buna imagine, in valoare de 3.500 euro (servicii de post-productie digitala), oferit de Cinelabs.

Premiul pentru cea mai buna regie, in valoare de 5.000 de euro, i-a fost acordat unui alt debutant, japonezul Rikiya Imaizumi, pentru “Ceasul rau, pisica neagra/ I Catch a Terrible Cat”. Tinerele regizoare Ana Guevara Pose si Leticia Jorge Romero, din Uruguay, au fost recompensate cu Premiul Special al Juriului, in valoare de 1.500 de euro, oferit de Vodafone, pentru “Ploaie de vacanta/ Tanta agua. Favoritul publicului vine dinspre Orientul Mijlociu si este primul lungmetraj realizat vreodata in intregime in Arabia Saudita si cel dintai semnat de o femeie: “Wadjda”, recompensat cu Premiul Publicului.

In sectiunea dedicata filmelor romanesti, cap de afis a fost un documentar, “Aici… adica acolo” care si-a adjudecat Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru categoria Lungmetraj, in valoare de 5.000 de euro.

Pentru Debut a fost premiat Paul Negoescu, regizorul peliculei “O luna in Thailanda”. Cel mai bun scurtmetraj a fost desemnat “O umbra de nor”, in regia lui Radu Jude, venit la TIFF de la Cannes, unde a rulat in sectiunea Quinzaine des Réalisateurs. Premiul inseamna 1.500 de euro si o zi de filmare la Studiourile MediaPro. In acest an, juriul a decis sa acorde si doua Mentiuni speciale scurtmetrajelor “Claudiu si crapii” si “Pastila fericirii”.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>