Published On: mie, oct. 30th, 2013

Exista atractie sexuala instantanee?

Share This
Tags

Glueckliches Liebespaar Happy Lovers Atractia sexuala este, de multe ori, instantanee. De aceea pare involuntara si, prin urmare, este pusa adesea pe seama unor factori supranaturali cum ar “norocul” sau “destinul”. Mitologia ar fi vrut sa ne faca sa credem ca atractia este hotarata de zei si ca ne loveste din senin, luand forma sagetilor fatale ale lui Cupidon. 

Cand si cum apare atractia sexuala?

Chiar si in zilele noastre se mai crede ca atractia sexuala este ceva irational, care ne depaseste puterea de influenta si de control.

Oamenii de stiinta spun ca atractivitatea unei persoane indica si calitatea genelor sale. In general, ii gasim frumosi pe oamenii cu trasaturi simetrice. “Ochiul prefera simetria sau figurile caracterizate de regularitate”, scria Charles Darwin.
Oamenii se nasc, de regula, cu trasaturi simetrice. In cazul unor mutatii, al subnutritiei sau al endogamiei din cadrul unei familii, apare lipsa de simetrie, uneori nu de la inceput, ci de-a lungul vietii, aceasta semnaland anumite nereguli. Cu cat pastram mai mult aceasta simetrie, cu atat suntem mai sanatosi si mai atractivi in ochii persoanelor de sex opus.
Spre deosebire de caucazieni, care prefera blondele, aceasta culoare exprimand, in ochii barbatului, disponibilitatea, in cultura africana, femeile masive sunt considerate extrem de atractive, acesta fiind si un semn al rezistentei lor.
Factorii care pot declansa potentialul erotic latent sunt: privirea, timbrul vocii, mirosul, imaginea de ansamblu a trupului, anumite forme ale corpului unei persoane, mersul, felul de a se imbraca, forma gurii, nasul, barbia, picioarele etc. Toti acesti stimuli erogeni trezesc sau corespund cu un “ideal erotic” individual, pe care o persoana crede ca “l-a descoperit” in cazul contactului sau intalnirii cu o alta persoana, intr-o maniera brusca si puternica.

Cat dureaza atractia sexuala?

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Pisa, Italia, a descoperit ca atractia sexuala dintre parteneri poate tine doi ani, iar acestia au gasit hormonii responsabili pentru trecere de la “marea pasiune” la “iubirea stabila”. Acestia spun ca la inceputul relatiei, atunci cand cei doi se simt profund indragostiti, nivelul de neutrofine e mult mai mare. De asemenea, testosteronul creste la femei si scade la barbati in primele faze ale iubirii.
Dar aceste modificari hormonale ale “moleculelor iubirii” dispar dupa doi ani, chiar daca relatia continua. Cand partenerii trec in faza de “relatie stabila”, alti hormoni devin activi in organism.
Dr. Petra Boynton de la Societatea Psihologica Britanica a adaugat ca “dragostea infocata de la inceput nu este neaparat cea mai buna”.  Asadar, nu va speriati daca atractia sexuala nu se manifesta ca la inceputuri.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>