Published On: mie, oct. 30th, 2013

Structura creierului si orientarea sexuala

Share This
Tags

creier_mareMulte femei se simt bine langa un barbat si chiar se indragostesc de el, fara sa-si dea seama ce anume le atrage la acesta. Explicatia sta intr-un anumit specific al zonei responsabile cu sexualitatea, din componenta creierului feminin.
Spre deosebire de barbati, la care sexualitatea este strans legata de stimulii vizuali, femeile sunt mult mai sensibile la mirosuri, stimulii olfactivi jucand un rol destul de important in sexualitatea acestora. Pe langa feromoni, femeia percepe si alte mirosuri legate de genomul barbatului, aceasta preferand inconstient barbatii cu un material genetic cat mai diferit.
Din acest motiv gusturile femeilor sunt atat de greu de inteles pentru un barbat. Femeia nu prea se uita la aspectul fizic al barbatului si nu cauta un partener frumos. Doar la indivizii cu creier de barbat, zonele de pe creier implicate in sexualitate sunt conectate la ariile vizuale, acestia cautand un partener frumos. Sunt si barbati homosexuali care, avand creierul organizat intr-o maniera feminina, nu se uita la aspectul fizic al partenerului si ajung sa-si descopere orientarea sexuala tarziu, cand ajung sa se indragosteasca de cate un barbat fara sa stie exact ce ii atrage la el.
Cercetarile neurologice arata ca diferentele dintre sinapse si substantele care ajuta trasmiterea informatiei sunt atat de mari intre sexe, incat duc la concluzia ca nu exista un singur tip de creier uman, ci doua. Inca din 1992, cand psihoterapeutul american John Gray a publicat cartea "Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus", opinia conform careia barbatii si femeile provin de pe planete diferite, din cauza deosebirilor dintre ei, a devenit una foarte populara.
O alta diferenta intre sexe este ca fetele sunt mai interesate decat baietii sa construiasca relatii pe termen lung. Acest lucru este pus in evidenta inca de la nastere, cand fetele mentin contactul vizual mai mult timp decat baietii. Mai mult decat atat, fetele au, de mici, o memorie vizuala mai buna decat baietii. In plus, fetele sunt de doua ori mai receptive decat baietii la vorbele mamei. Pe de alta parte, baietii sunt mult mai dispusi decat fetele sa-si asume riscuri.
Neuropsihologul Doreen Kimura a identificat o legatura intre asimetria corpului si comportamentele diferite ale barbatilor si femeilor, explicate prin variatiile hormonale. Potrivit specialistului, barbatii cu testiculul drept si femeile cu sanul drept mai mari tind sa dezvolte un comportament preponderent masculin. Daca, in schimb, testiculul si sanul stang sunt mai mari, comportamentul este mai apropiat de cel feminin.
Orientarea sexuala ar putea avea explicatii genetice sau biologice. Potrivit ultimelor studii, homosexualitatea se mosteneste, ceea ce inseamna ca a fi homosexual sau heterosexual este la fel de natural ca a avea parul ondulat sau drept. Zona din hipotalamus are aceeasi dimensiune la femei si la barbatii homosexuali si este de doua ori mai mare la barbatii heterosexuali. In schimb, homosexualii au un numar mai mic de neuroni decat heterosexualii, dar mai mare decat femeile.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>