Published On: lun, ian. 6th, 2014

Schimbari importante in 2014 la admiterea la liceu si facultate

Incepand cu 2014 admiterea in liceu se va face pe baza mediei la evaluarea nationala in pondere de 75 la suta, in timp ce facultatile nu mai pot tine cont la admitere de notele din liceu ale candidatilor.

Pentru calcularea mediei de admitere in liceu, 75 la suta va reprezenta media de la evaluarea nationala, in comparatie cu anii precedenti cand era 50 la suta.

Cursurile la clasa a VIII-a se vor incheia in 13 iunie 2014, iar in perioada 16-18 iunie va avea loc inscrierea la evaluarea nationala.

Totodata, elevii clasei a XI-a vor da simulare a examenului de bacalaureat, cu speranta ca elevii vor acorda o atentie sporita studiului si pregatirii suplimentare pentru promovarea examenului maturitatii.

Tot din 2014, vor avea loc evaluari la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a. Se introduc trei noi evaluari la nivel national, cu subiecte unice: la finalul claselor a II-a (scris-citit si matematica), a IV-a (evaluare prin esantionare la limba romana/ limba materna – intelegerea textului scris si matematica) si a VI-a (doua probe transdisciplinare: limba romana si limba moderna I, matematica si stiinte).

Tot din 2014 se modifica si cadrul general privind admiterea in anul I in invatamantul superior si nu vor mai fi luate in calcul notele din liceu. Ministrul delegat pentru invatamant Superior Mihnea Costoiu a precizat ca universitatile vor putea stabili criterii specifice pentru admiterea la licenta, master sau doctorat. Astfel universitatile pot lua in continuare in calcul, la admiterea la licenta, media la bacalaureat sau notele la unele probe din acest examen.

Un alt act normativ acorda dreptul absolventilor invatamantului profesional sa continue studiile liceale la forma de invatamant cu frecventa. Legea educatiei nationale acorda posibilitatea absolventilor invatamantului profesional, care promovau examenul de certificare a calificarii profesionale, sa urmeze cursurile invatamantului liceal doar la forma cu frecventa redusa.

Elevii din invatamantul profesional beneficiaza si ei de tarif redus cu 50 la suta pentru transportul local in comun, dupa ce reducerea era acordata doar pentru elevii din invatamantul obligatoriu si liceal.

Alte modificari din acest domeniu: a fost extins sprijinul financiar acordat elevilor din mediul rural pentru continuarea studiilor liceale si la elevii din mediul urban care provin din grupuri socio-economice dezavantajate, cadrele didactice netitulare calificate care obtin la concursul national unic de titularizare cel putin nota 7, au posibilitatea sa ocupe un post de titular, insa sa faca acest lucru in sase ani.

Incepand cu 2015, pentru admiterea in liceu este necesara unei medii minime, de 5.

Evaluarea nationala, admiterea la liceu si bacalaureatul vor fi date, din 2019, dupa modelul testelor PISA, respectiv cel de interdisciplinaritate, potrivit unei ordonante de urgenta din 2013 care modifica Legea educatiei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>