Published On: lun, mart. 31st, 2014

UNDA VERDE PENTRU CANAL. 120 de milioane de euro sporuri de recolta, generate de canalul Siret- Baragan

canalProiectul initiat de Guvern a fost adoptat de catre Senat pe data de 17 martie si prezentat Biroului Permanet al Camerei pe 24 martie, apoi a fost trimis pentru raport la Comisii. Termenul de depunere al raportului este 3 aprilie. Executivul condus de Victor Ponta vrea sa infiinteze o regie autonoma care sa administreze acest canal, care ar insemna pentru Braila mii de hectare de teren agricol disponibile pentru irigare.

Potrivit initiatorilor, prin realizarea canalului se estimeaza obtinerea unor sporuri de recolta cu o valoare anuala de circa 120 milioane euro.

Regia Autonoma ‘‘Administratia Canalului Siret- Baragan’’ se va afla in subordinea ministrului Marilor Proiecte.

‘‘Guvernul a aprobat acest Proiect de Lege prin care se creeaza conditiile pentru redeschiderea lucrarilor la Canalul Siret-Baragan. In acest sens, se infiinteaza Regia Autonoma Administratia Canalului Siret-Baragan care va intocmi studiile si documentatiile tehnico- economice necesare proiectarii si realizarii canalului, va achizitiona serviciile de consultanta de specialitate, utilajele, instalatiile si echipamentele, va efectua receptia lucrarilor si ulterior va asigura  exploatarea si intretinerea acestuia. Prin realizarea canalului se estimeaza obtinerea unor sporuri de recolta cu o valoare anuala de circa 120 milioane euro’’, se arata intr-un comunicat de presa al Executivului.

Proiectul Canal Magistral Siret-Baragan a fost aprobat in 1984, scopul acestuia fiind  irigarea a aproximativ 700.000 hectare de teren agricol din judetele Vrancea, Buzau, Braila, Ialomita si Calarasi. Darea in folosinta a canalului va duce la diminuarea simtitoare a costurilor cu energia electrica pentru irigatii si va face posibila aducerea apei pe terenuri neirigate in prezent.

In 1987 a inceput executia unui prim tronson de canal de 50 kilometri, pana la limita de sus a judetului Vrancea. Din etapa I a proiectului au fost realizate pana in 1990 un procent de aproximativ 36 la suta din lucrari. Dupa 1990, finantarea a continuat cu alocatii anuale foarte mici, motiv pentru care obiectivul se afla in derulare si in prezent.
Proiectul este estimat in total la 2,7 miliarde euro, iar suma investita pentru primul tronson de 50 km a fost de 132 milioane de euro.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>