Published On: Dum, ian. 4th, 2015

Cibu: “Nu imi vine sa cred nici acum ca Varga a putut sa impuste caprioara aceea!”

varga_vanatoare1Infobraila incepe astazi publicarea, in serial, a unor aspecte ale vietii politice, economice, sociale si culturale ale Brailei nepublicate pana acum, martor al acestora fiind Stefan Catalin Iordache. De altfel, ele fac parte dintr-o carte aflata in lucru.

varga_vanatoare5Cat timp a fost primar, Constantin Sever Cibu nu si-a ascuns pasiunea pentru pescuit si vanatoare, ba chiar nu a ratat nici un moment de a participa ori de cate ori se ivea ocazia. Este cunoscut publicului larg ca, in timpul primei sale campanii pentru Primaria Braila, Viorel Balcan l-a acuzat pe Cibu, cu care se lauda ca este prieten, ca a mers la vanatoare de mistret impreuna cu Dumitru Buricea din Vidin, ca au impuscat unul si l-au tarat cu o masina te teren pana in poarta casei interlopului. Despre episod, Cibu povesteste: “E adevarat ca am mers la vanatoare cu Buricea. Chiar eu ii povestisem lui Balcan faza aceea, iar el, in plina campanie, ma ataca exact cu asta. Un tampit! Nu a contat atacul lui, pentru ca am castigat alegerile. Era curios ca ma ataca, dupa ce, la el acasa, imi propusese sa ma sprijine din umbra. Era suparat ca nu am candidat independent si ca m-am luat dupa Varga, Caruz si Sabau si am trecut la PNL”.

varga_vanatoare3varga_vanatoare4Cand a ajuns primar, Cibu a continuat sa mearga la vanatoare cu Balcan, pe care l-a iertat, mai ales ca ii placea sa rada de el cand ultimul venea si se milogea efectiv sa primeasca lucrari de la Primarie. La una dintre aceste vanatori s-a petrecut un fapt care arata caracterul unora dintre prietenii de atunci ai lui Cibu. “La o vanatoare din asta am ramas interzis la o treaba care s-a intamplat acolo. Eram mai multi, Sterian, Piticu (Viorel Balcan – n.r.), Varga si altii. Eram la iepuri, cu gonaci, cand in fata mea a aparut o caprioara. Era foarte aproape, ii vedeam ochii mari si frumosi. Mie imi e mila sa impusc asa ceva. M-a vazut caprioara si a fugit in dreapta mea, unde era Varga. N-a ezitat si a tras. Mi-a zis: “ai vazut, Costica!”. Nu imi vine sa cred nici acum ca Varga a putut sa impuste caprioara aceea”, povesteste Cibu.

Ce spune legea privind impuscarea capriorului? 

Capriorul reprezinta o specie mult mai comuna, întalnita din padurile de munte, pana în Delta si Lunca Dunarii, cu o densitate sporita în zona de dealuri, de coline si de campie. Vigurozitatea exemplarelor întalnite si marimea trofeelor dobandite exclusiv în terenul liber, de la exemplare salbatice ajutorate cu hrana complementara doar în perioada critica de iarna, denota, ca si în cazul cerbului, un fond genetic de o exceptionala valoare.

Recordul national de 211,67 puncte C.I.C., omologat la Marsilia în 1977, provine din sudul tarii, dintr-o zona de campie arida, întrerupta pe alocuri de ravene împadurite. Trofee puternice, de peste 150 puncte C.I.C., se obtin însa frecvent si din zona de podisuri si dealuri medii, localizate în sudul, vestul si centrul tarii, precum si în Lunca Dunarii si în insulele cuprinse între bratele acesteia.

varga_vanatoare2Metodele de vanatoare admise sunt panda si dibuitul, cu sau fara chematoare. Goana este interzisa la aceasta specie, ca de altfel si vanarea cu caini manatori. Indiferent de sex, anotimp si metoda de vanatoare, la caprior nu se poate trage decat cu proiectil unic, admise fiind si armele lise si armele cu glont de la calibrul 5,6×43 în sus.

Vanare : Sezonul de vanatoare la capriori masculi este deschis între 15 mai si 15 octombrie, iar la femele între 1 septembrie si 15 februarie.

Imagini in exclusivitate

Intamplarea s-a petrecut iarna si este posibil ca sezonul pentru vanatoarea capriorului femela sa fi fost permis, insa cu siguranta munitia folosita pentru impuscarea iepurilor nu este permisa la caprior, spune atat legea cat si specialistii consultati special de Infobraila. Ca sa va faceti o imagine asupra lucrurilor petrecute la astfel de vanatori, puteti vedea, in premiera, fotografii de la vanatoarea despre care povesteste Constantin Cibu. 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>