Published On: mie, feb. 18th, 2015

Cel mai mare jaf al secolului nu a fost comis cu o arma, ci electronic. Romania se afla printre aceste tari

Russian-HackersHackerii au jefuit mai bine de 100 de banci din peste 30 de tari. Este vorba de SUA, Rusia, China si practic toata Europa. Paguba se ridica undeva in jurul sumei de 1 miliard de dolari.

Sergey Golovanov, angajatul unei companii de securitate cibernetica din Rusia, spune ca au existat atacuri si asupra bancilor din tara noastra, dar nu poate dezvalui numele acestor institutii datorita confidentialitatii informatiilor.

Spectaculos este ca hackerii reuseau sa scoata banii din bancomate fara sa le atinga. Asta se vede si in niste imagini filmate in Ucraina. Functionarii bancii au fost surprinsi sa vada cum bancomatul, fara sa fi fost atins, a inceput din senin sa arunce pe jos toti banii.

Modul in care operau hackeri era senzational. Ei trimiteau un virus in mail-urile angajatilor  bancii, acestia il deschideau, apoi virusul se raspandea in tot sistemul informatic, reusind astfel sa inregistreze datele de securitate. Hackerii au spart computerele care controleaza ATM-urile si au mutat fonduri dintr-un cont in altul, fara a fi remarcati.

Hackerii programau calculatoarele care administreaza reteaua de ATM-uri, rand pe rand sa scoata bani fara sa introduca vreun card. De pilda, stabileau o ora foarte tarzie, 2 sau 3 noaptea, cand aparatul isi golea sertarele de bancnote. Persoana care colecta banii nici nu trebuia sa atinga bancomatul.

Potrivit Kaspersky, jaful marcheaza un nou inceput pentru infractiunile cibernetice, deoarece hackerii evita sa mai fure bani de la clienti si merg direct la sursa, la sistemele bancii.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>