Published On: mar, feb. 24th, 2015

Insulele Pitcairn. Misterele unui paradis tropical pierdut in abuzurile sexuale asupra minorilor

Share This
Tags

pitcairnPitcairn a fost prima insula din oceanul Pacific care a devenit o colonie britanica (in 1838) si astazi ramane ultimul vestigiu al acestui imperiu in Pacificul de Sud.

Insulele Pitcairn au fost descoperite in anul 1767 de englezi si au fost ocupate de revoltatii de pe vasul Bounty si insotitorii lor tahitieni. Povestea vasului Bounty a fost spusa in filme si carti: o parte din marinarii britanici s-au razvratit impotriva conducerii navei si, impreuna cu tahitieni care i-au urmat, s-au stabilit pe insulele din acea regiune a Pacificului de Sud. De-a lungul timpului, patru familii au stapanit insula iar localnicii de acum sunt urmasii lor directi, arata jurnalistii de la descopera.ro.

Exodul, in special catre Noua Zeelanda, a micsorat populatia de la un maxim de 233 in 1937 la mai putin de 50 de locuitori in ziua de astazi. Cu toate ca locuitorii au reusit sa supravietuiasca ocupandu-se de agricultura si pescuit, perioada initiala a fost marcata de tensiuni serioase intre acestia. Alcoolismul, criminalitatea si bolile au fost principalele cause de deces al  locuitorilor.

In prezent, pe insula sunt opt copii; doi dintre adolescenti urmeaza sa plece, in curand, pentru a face liceul in Noua Zeelanda, iar in cinci ani, 80% din populatia insulei va fi trecuta de varsta de 65 de ani. Insula si-a declarat falimentul in anul 2004: localnicii se bazeaza pe turism pentru venituri, dar foarte putini oameni merg sa le viziteze zona.

De trei ani autoritatile incearca sa creasca numarul locuitorilor macar la 80, insa pana acum o singura persoana a aplicat pentru rezidentiat.

Nimeni nu vrea sa se mute aici, si asta din cauza istoriei unor abuzuri sexuale asupra copiilor, care au stigmatizat comunitatea insulei.

Jurnalista britanica Kathy Marks descrie in cartea Lost Paradise (Paradisul pierdut) scandalul  copiiilor abuzati sexual pe insula izolata. In anul 2000, politstii care investigau presupusul viol al unei fete de 15 ani, au dat de urma unor abuzuri sexuale asupra copiilor de pe insula care datau de trei generatii. Aproape niciunul din cei 47 de locuitori ai paradisului pierdut nu au fost scutiti de suspiciuni si aproape niciuna din fetele ce au crescut pe insula nu a scapat de abuz. Cu toate aceastea, mare parte din localnici, inclusiv mamele, s-au facut ca nu vad. Marks descrie Pitcairn drept o “societate dominata de barbati, care fac totul dupa bunul plac", conform totb.ro.

Jurnalista spune ca multe dintre femeile adulte de pe insula au fost la randul lor victime ale abuzului sexual, dar nu au avut alta optiune decat sa nege suspiciunile. La final, 10 barbati au fost judecati pentru molestare, dintre care noua au primite pedepse cu inchisoarea insa toti, in afara de unul, au fost eliberati in cele din urma. Marks spune ca, dupa proces, cultura de pe insula Pitcairn s-a schimbat, si asta pentru ca guvernul britanic s-a aratat interesat sa dezvolte insula si sa o faca autosuficienta.

Traiul pe insula nu este tocmai ieftin: utilitati precum electricitatea sau internetul sunt destul de scumpe (peste 100 de dolari pe luna pe familie). Insa frumusetea locului si faptul ca este extrem de sigur compenseaza asta (localnicii nu isi incuie niciodata casele, usile sunt tot timpul deschise).

Electricitatea este produsa de un generator pornit cateva ore pe zi si care, la zece seara, este oprit de tot.

Principala cauza a deceselor intre locuitorii insulei este batranetea.

Activitatile zilelor si saptamanilor sunt gandite in functie de momentul in care sosesc vasele cu provizii. Fiecare localnic lucreaza (au chiar mai multe slujbe), iar venitul mediu al insulei este mai mic de 5.000 de dolari. Toti localnicii se stiu intre ei (de fapt, isi cunosc unii altora intreaga istorie), iar la o petrecere participa toata lumea, indiferent a cui zi de nastere este sau care e motivul sarbatoririi.

Aceasta insula a fost desemnata patrimoniu national de catre Natiunile Unite in 1988, datorita pasarilor care se gasesc aici si a rezervelor neatinse de fosfat.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>