Published On: mar, feb. 17th, 2015

Pestera Polovragi, locul unde zace ascuns aurul dacilor

Share This
Tags

poza-polovragi---flickr---photo-sharing!Langa comuna gorjeana Polovragi, in Muntii Capatanii, se gaseste una dintre cele mai mari cavitati stancoase din tara noastra. Speologii inca nu i-au gasit capatul, iar legenda spune ca iesirea e tocmai in Transilvania, la Sarmisegetuza

De-a lungul timpului, diverse legende s-au tesut in jurul  Pesterii  Polovragi. Aici ar fi locul  in care se adapostea marele Zamolxis. Conducatorul dacilor, se spune ca avea puteri impresionante si putea sa-si schimbe infatisarea din tanar in batran ori de cate ori dorea. Tronul lui Zamolxis se afla si astazi in Pestera Polovragi si este locul cel mai sacru, incarcat cu diverse energii, din toata pestera. Numerosi turisti au spus ca in momentul  in care s-au apropiat de de piatra pe care obisnuia sa se odihneasca  zeul dacilor sunt cuprinsi de diferite sentimente sau ganduri stranii. Aceasta este dovada certa ca locul poarta si in ziua de astazi energia unui personaj comparabil cu un zeu.

Planta magica care da numele pesterii, numita povraga, polvraga sau polovraga,era  intrebuintata in popor ca remediu impotriva bolilor de catre vracii daci.

De asemenea, se mai zvoneste ca aurul dacilor este ascuns undeva la capatul pesterii, fapt pentru care numerosi cautatori de comori incearca sa-si satisfaca lacomia cautand prin diverse metode neortodoxe tezaurul dacic. Poate ca din acest motiv, Pestera Polovragi este deschisa publicului doar partial. Pana sa se apeleze la aceste limitari au existat diversi cautatori de comori care au avut acces pana in adancurile pesterii, dar toti au avut parte de morti tragice.

O alta poveste incredibila se refera la faptul ca Zamolxis avea mai multe pasaje secrete prin care ajungea din pestera direct la Sarmisegetusa sau chiar la cetatea dacica de deasupra muntelui. Aceste pasaje nu au fost niciodata descoperite si au ramas la nivel de legenda. Cand speologii au cercetat pestera in premiera, acum circa 100 de ani, au fost uluiti sa descopere urme de picioare umane incaltate, vechi de 2.000 de ani.

O alta legenda spune ca in aceasta pestera exista un portal care se deschide o singura data pe an, si ca portalul duce spre alte lumi, in noaptea de Inviere. Cei ce trec prin portal pot ramane pe lumea cealalta, pe vecie. Locul unde se afla portalul este o prapastie adanca, peste care nu poti trece in mod normal, insa in noaptea de Paste, peste prapastie se lasa un nor de ceata si fum si se formeaza o punte care duce in alta dimensiune.

Pestera este calda, avand temperatura de 9°C, si umeda (90% umiditate medie). Apa care curge prin pestera  isi schimba culoarea dinspre izvor spre varsare, in functie de impuritatile pe care le intalneste in cale, diferite portiuni capatand anumite denumiri, in functie de culoare: “Bolta insangerata”, “Camera Alba”, “Sala Divina”.

Galeria se poate vizita pe o distanta de aproape 900 m (din 10,3 km cât are pestera), poarta turistica fiind avalul. In timpul acestei vizite, turistii se încarca cu energie datorita oxigenului eliminat de ape.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>