Postul Pastelui, cel mai aspru de peste an, incepe astazi
Postul de 40 de zile al Pastelui a inceput azi, 23 februarie, si se va incheia peste 40 de zile, pe 11 aprilie. Este cel mai aspru post de peste an, fara carne si lactate, avand doar doua zile de dezlegare la peste, in 25 martie, de Buna Vestire si in 8 aprilie, cand este sarbatorita Intrarea Domnului in Ierusalim – Floriile.
In imnografia bisericeasca, Postul Mare este numit metaforic si "calea mantuirii", "usile pocaintei", "maica curatiei" sau "vremea luptelor duhovnicesti". Perioada Postului Mare este una speciala nu numai din punct de vedere duhovnicesc, dar si liturgic. In primele patru zile ale celei dintai saptamani a Postului Mare, in bisericile ortodoxe se oficiaza slujba Pavecernitei Mari, in timpul careia se citeste Canonul Sfantului Andrei Criteanul, citeaza Hotnews.
Cunoscuta drept "Canonul lacrimilor", aceasta creatie in versuri a Sfantului Andrei, arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe. Canonul Sfantului Andrei Criteanul este citit din nou in formula completa in saptamana a V-a a Postului Mare.
De asemenea, in Postul Pastelui, in fiecare sambata are loc pomenirea mortilor.
Pentru a tine corect Postul Pastelui 2015, Biserica a stabilit cateva reguli, precum:
– In primele doua zile din Postul Pastelui 2015 (luni, 23 februarie si marti, 24 februarie) se recomanda post complet, pentru aceia care pot sa-l tina astfel. Pentru cine nu, este recomandata ajunarea, adica tinerea postului pana seara, cand se poate manca paine si bea apa.
– aceeasi regula (post complet sau ajunare) este si pentru primele trei zile din ultima saptamana de post (luni, marti si miercuri), dar si pentru ultimele doua (vineri si sambata).
– miercuri, a treia zi din Postul Pastelui 2015, se ajuneaza pana seara. Apoi se mananca paine si legume fierte fara ulei.
– in toate celelalte zile din Postul Pastelui 2015, cu exceptia zilelor de dezlegare, se mananca uscat o singura data pe zi, in zilele luni-vineri, iar sambata si duminca de doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn si putin vin.
In Postul Pastelui 2015 exista mai multe zile de dezlegari la vin, untdelemn si la peste:
– Dezlegari la vin si untdelemn pe 24 februarie “Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul”, pe 9 martie Sfintii 40 de mucenici, in joia canonului Mare, 24 si 26 martie (inainte-serbarea si dupa-serbarea Buneivestiri)
– Dezlegari la peste pe 25 martie de Bunavestire si pe 5 aprilie, de Florii.
Postul de alimente este insa fara efect daca nu este insotit de milostenie, bunatate, iubire, rabdare si respect, spun reprezentantii Bisericii.