Published On: joi, feb. 12th, 2015

Rapa Rosie, “Marele Canion” al Romaniei

Share This
Tags

rapa-rosie-3Rapa Rosie este o rezervatie naturala, geologica, formata in argila rosie veche de 60 de milioane de ani. Se intinde pe 10 hectare iar peretii sai au inaltimi cuprinse intre 80-100 de metri.

I se spune Rapa Rosie, pentru ca, apa a sapat prin pamant mai multe substraturi, fapt care i-a dat zonei un colorit rosu. Imaginea este fenomenala atunci cand in zona ploua. Nu in multe locuri din lume se pot vedea in timpul ploilor mici paraiase de culoare rosie care se preling printre pietre si crapaturi din uriasii pereţi. In plus, interesant este ca, diferite specii de pasari si-au facut zeci si zeci de cuiburi in pamantul pereţilor.

Unicitatea zonei este data si de faptul ca pe acest mic teritoriu se gasesc cateva plante foarte rare in lume. Tot aici veţi găsi unele dintre cele mai lungi peşteri din lume care s-au format în pământ.

Pentru ca este o zona atat de speciala, in urma cu mai bine de 60 de ani, acest areal a fost declarat monument al naturii. Este singura rezervaţie de acest gen din Romania, iar peisajul te duce imediat cu gandul la Marele Canion si la Statele Unite.

In ciuda frumusetii ei spectaculoase, nu va asteptati sa gasiti un drum care sa va duca pana la Rapa Rosie. Zona trebuie parcursa la pas, numai de catre drumetii care isi doresc cu adevarat sa simta linistea si sa vada miracolul naturii.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>