Published On: mar, feb. 24th, 2015

Romanii care au facut inconjurul lumii in costume nationale si opinci. O poveste ce merita stiuta

4romaniO istorie incredibila se leaga de numele unor romani, la inceputul veacului douazeci. Atleti, temerari, aventurieri sau toate la un loc, patru studenti in costum popular pleaca in 1910 pe drumul unei performante sportive si umane unice in istorie: ocolul Pamintului la picior, fara ajutor financiar, conform

In vara lui 1908, expeditiile erau la moda in Europa. Touring Club de France, agentie de sport si turism din Paris, lanseaza o provocare nemaiintilnita: cine parcurge 100.000 de kilometri pe jos, ocolind Pamintul cu mijloace materiale proprii, va primi 100.000 de franci francezi. Adica aproape jumatate de milion de euro astazi!

In citeva luni, peste 200 de visatori se inscriu, printre care si romanii Dumitru Dan si Paul Pirvu (studenti la geografie in capitala Frantei), Gheoghe Negreanu si Alexandru Pascu, ( studenti la Conservatorul parizian).

Aleg ca pe tot parcursul calatoriei sa poarte costum national, opinci si tricolorul in diagonala pe piept, iar pe unde vor poposi sa danseze si sa cante melodii din folclorul romanesc, asigurandu-si in acest fel si resursele necesare in calatorie: N-aveam mijloace. Am cerut societatii franceze ca sa ne aprobe sa mergem in costume nationale, pentru ca nu ne dadea voie sa primim bani de-acasa, nici sa plecam cu bani de-acasa, cu toate ca acasa era saracie. Nu avea cine sa ne trimita noua bani ca sa cheltuim 6 ani de zile prin lume, sa mancam si sa dormim in hoteluri. Deci, societatea ne-a aprobat sa mergem in costume nationale, sa dam spectacole de folclor pentru existenta”, declara Dumitru Dan.

Primind aceasta permisiune, cei patru au ocazia sa-si valorifice la maximum talentele: Pascu canta la armonica, fluier si cimpoi, Negreanu si Dan, voce, Paul Pirvu, fluier si caval, si cunosteau cu totii jocuri populare. Aceasta, si pentru ca obisnuiau sa faca acelasi lucru inca dinainte de a pleca la studii, cantand prin localuri, iar fiecare drum la Paris pe timpul anilor de studii insemna pentru cei patru prieteni o calatorie pe jos, trecand prin Budapesta, Viena, Berna, cu spectacole in sali de cinematograf, in pauzele dintre filme.

Pe 1 aprilie 1910 incepe calatoria impresionanta a celor patru. Pina la final, trei din ei aveau sa moara in conditii dramatice: intoxicati cu opium in India, zdrobiti in prapastiile din Muntii Chinei sau dupa lunga suferinta a unei cangrene dobindite de-a lungul miilor de kilometri parcursi prin frigul siberian.

Dupa doar trei zile de la pornire, Dan, Pascu, Negreanu si Pirvu ajung la Budapesta. De aici pina la Viena nu planificasera nici o oprire, asa ca parcurg distanta in “mers voinicesc”, dupa cum consemneaza Dan. La granita cu Danemarca apare si primul obstacol major: un vames “refractar la ideea de turism international” ii aresteaza si ii expediaza in Flensburg, considerindu-i spioni. Acestia sunt eliberati si lasati sa-si continue expeditia.

Au fascinat Persia cu spectacole folclorice. Secretul ar fi ca religia nu le permitea persanilor sa cinte la instrumente, asa ca romanii erau o aparitie fascinanta.

Itinerariul Etiopia-Somalia-Tanzania-Mozambic i-a sleit de puteri, astfel ca incheierea parcurgerii coastei de Est a Africii, prin traversarea in Madagascar, a parut izbavitoare. Insula nu i-a impresionat pe aventurierii care se asteptau sa gaseasca o Africa primara, pura, si s-au lovit de semnele colonialismului: castelul regal din Antananarivo devenise gradina zoologica, bastinasii purtau pe umeri care cu britanici si francezi.

In Australia, dornici sa ia contact cu bastinasii, romanii s-au aventurat intr-o zona salbatica, la sute de kilometri de Sydney. In timp ce Parvu si Negreanu ridicau un adapost, Pascu si Dan s-au avintat 4 kilometri in necunoscut si s-au trezit intr-o groapa adinca de 20 de metri, capcana aborigenilor pentru animale. Au reusit sa treaca si de acest incident sis i-au reluat drumul.

Romanii sint invitati pentru doua zile la palatul rajahului din Mumbay, un personaj captivat de calatorii. Dupa un ospat copios, Dan, Negreanu si Parvu ies in oras sa adune cele necesare calatoriei, iar Pascu ramine sa povesteasca bogatului indian si celorlati invitati peripetiile de pina atunci. La intoarcere, cei trei romani au o priveliste care ii pune pe ginduri: toata lumea lesinata, cu pipe de opium in mina, pierzandu-si astfel colegul.

In ianuarie 1912, cei trei debarca la Rio de Janeiro, asteptati de sute de localnici. Romanii devenisera o prezenta constanta in buletinele si ziarele de aventura si calatorii, o presa gustata la acea vreme.

Traseul sud-american continua spre Paraguay, Uruguay, Argentina, Chile si Bolivia. Natura ii fascineaza iar diversitatea inca pastrata la nivelul populatiilor bastinase ii copleseste.

Din lumea nipona, romanii intra in China prin Hong Kong, trecind prin Canton (astazi Guangzhou) si stabilind ca destinatie finala a acestei etape de traseu orasul Pekin, capitala Beijing de azi. Itinerariul presupune traversarea muntilor Nau Lin, pe poteci inguste, sub care se deschideau prapastii fioroase. intr-una din cele peste treizeci de zile de mers prin acest decor, o ploaie marunta ingreuneaza si mai mult avansarea. Cei trei merg in sir indian, sprijinindu-se in bastoane de lemn, ascutite. Un strigat suierator ii incremeneste. Din fata, Dan intoarce privirea spre Parvu: Negreanu se rostogolea lovindu-se de stincile ude si se prabusi intr-un piriu.

Ramasi citeva zile in China, pentru a-si ingropa camaradul pierit intr-un accident dramatic, cei doi temerari romani, Dumitru Dan si Paul Parvu, se intaresc pentru miile de kilometri ramase de parcurs. Pentru ei urmeaza Alaska, apoi strabaterea Americii de Nord si Caraibelor. intrerupta de Primul Razboi Mondial, calatoria e incheiata abia in 1923, la Paris, potrivit buhusi.net

Soseste la Paris pe 14 iulie 1923, ziua nationala a Frantei si cea in care calatorul temerar implineste 34 de ani. Aici afla ca fusese monitorizat in permanenta de diplomatii ambasadelor franceze si de organizatii sportive din toata lumea. Dupa ce prezinta raportul calatoriei, e primit cu fast si i se inmineaza cei 100.000 de franci devalorizati, impreuna cu titlul de campion mondial.

Chiar daca exista multe necunoscute despre viata lui de dupa calatorie, un lucru este cert: nu s-a imbogatit cu premiul de 100.000 de franci pentru ca, pana a intrat in posesia lui, francul s-a devalorizat foarte mult.

Primul roman care a facut ocolul pamantului pe jos, in opinci, a fost un modest profesor de geografie la Buzau, unde a trait pana in anul 1978. Si-a pastrat toata viata curajul, ambitia si vointa.

Vorbind despre sfarsitul celebrului globetrotter, fiica acestuia dezvaluie ca acesta a murit la 90 de ani, intr-o garsoniera in care statea cu chirie dupa ce si-a vandut casa. “Tata a ramas la Buzau, pentru ca el avea stabilite aici prietenii dinainte sa inceapa expeditia. Eu eram stabilita aici, la Beceni, si a venit si el cu mama dupa ce au vandut casa, dar nu le-a placut. S-au intors la Buzau dupa vreo doi ani. Au facut un memoriu catre Elena Ceausescu pentru a primi o casa. A venit o comisie ca sa vada care sunt conditiile, daca sunt indreptatiti sa ceara casa si au vazut ca eu aveam deja patru copii si mama si tata stateau intr-o casuta cu pamant pe jos. Le-a aprobat cererea si le-a dat o garsoniera cu chirie. Acolo a si murit la 90 de ani”, potrivit opiniabuzau.ro .

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>