Published On: joi, feb. 19th, 2015

Salina Turda, cel mai spectaculos loc subteran din lume

Share This
Tags

salina-turda-8 Salina Turda s-a format in urma cu 13,5 milioane de ani in urma, intr-o mare cu adancime redusa si sub un climat tropical. Stratul de sare, cu o grosime de 400 de metri, se intinde peste tot in subsolul Transilvaniei.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial a fost folosita de populatie ca adapost antiaerian, iar dupa terminarea acestuia si pana in 1992 a fost deschisa pentru public.

In 2009, Salina Turda a fost reamenajata cu fonduri PHARE de 6 milioane de euro, avand acum sali de tratament, un amfiteatru, sali de sport si o roata panoramica, de unde pot fi admirate stalactitele de sare. In Salina mai exista un lac cu soluţie salina suprasaturata.

salina-turda-13Salina de la Turda ofera condiţiile unui microclimat ce permite abordarea terapeutica si profilactica a mai multor tipuri de afecţiuni. Demne de menţionat sunt profilaxia, afecţiunile respiratorii si din sfera ORL. Astfel, in ceea ce priveste afecţiunile respiratorii de tip alergic sau infectoalergic manifestand o evoluţie cronica (bronsita cronica, astm bronsic, etc.) se pot trata, respectiv, ameliora prin intermediul curelor de expunere gradata si crescanda, in combinaţie cu sedinţele de reeducare respiratorie, un bun exemplu fiind gimnastica respiratorie.

In Mina Rudolf exista o roata uriasa, cu 6 gondole, de unde cei dornici pot admira un peisaj panoramic. Peisajul poate fi admirat din liftul panoramic cu care se poate cobori in Mina Rodolf. Pe langa aceste elemente deosebit de spectaculoase, in Mina Rudolf exista si piste de minigolf, mese de biliard, teren sintetic de fotbal, volei, handbal, mese de ping-pong, loc de joaca pentru copii cu tobogane si alte elemente distractive, bowling si un amfiteatru cu 200 locuri avand scaune incalzite electric si avand dotari de ultima generatie, ideal pentru concerte. Din Mina Rudolf se poate cobora pe scari sau prin intermediul unui lift modern in Mina Terezia, loc in care exista un lac format in urma infiltrarii precipitatiei de la suprafata. In mijlocul lacului exista o insula de unde se pot inchiriabarci. Pe insula se poate ajunge trecand peste un ponton, confectionat din lemn.

Una din cele mai vechi masini de extractie a sarii se afla in Sala Crivacului. Acesta a fost construita, in anul 1815, din lemn de brad. Alta atractie care starneste curiozitatea celor ce o viziteaza este Mina Iosif supranumita si Sala Ecourilor.

Rezultatele renovarii acestui important obiectiv turistic nu au intarziat sa apara. La inceput veneau circa 77.000 de turisti pe an, iar azi sosesc aici peste 350.000 in fiecare an.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>