Published On: vin, feb. 27th, 2015

Sambata, la Centrul Cultural Nicapetre, brailenii pot afla mai multe despre marele pictor Nicolae Grigorescu

Share This
Tags

Sambata, 28 februarie 2015, incepand cu ora  11.30, la Centrul Cultural Nicapetre din Braila, are loc o noua intalnire intre muzeograful Alina-Ruxandra Mircea (Sectia "Arta" a Muzeului Brailei) si brailenii, derulata sub genericul „Aer. Apa. Arta”. Tema intalnirii este asa-numita „perioada alba” din creatia marelui pictor roman Nicolae Grigorescu.

Faza maturitatii  artistice a  lui Grigorescu fost numita de catre criticii vremii,’’perioada alba,” cand pictorul isi restransese paleta la tonalitati luminoase, din cauza problemelor de vedere, sau poate din afinitati cu simbolismul.

Operele “perioadei albe” sunt dominate de acorduri de alb, gri si culori foarte luminoase, intr-o paleta personala, pe care si-a format-o printr-o indelungata experienta a picturii de plein-air. Etapa de maturitate a creatiei lui Grigorescu, considerata a fi cuprinsa intre 1888 si 1900, cand a lucrat cu preponderenta la Posada si Campina, corespunde in parte cu “perioada alba”, care ar fi inceput odata cu agravarea bolii de vedere, in 1886-1887. Acesta este momentul in care iau sfarsit cautarile sale stilistice, desfasurate in nume­roasele sale calatorii in strainatate, si se stabileste in zona Vaii Prahovei, regiune cu al carei relief este in deplina consonanta. Acolo are loc sedimentarea tuturor influentelor si experimentelor anterioare si definirea personalitatii sale artistice profund originale. 

Prelegerea de sambata va incerca sa defineasca mult mai nuantat aceasta mult-dezbatuta ‘’perioada alba’’.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>