Published On: mar, feb. 10th, 2015

Ucraina: Negocierile de pace se reiau, miercuri, la Minsk. Rusia cere federalizarea Ucrainei

Share This
Tags

PLAN-PACE-MINSK-890x395Potrivit segodnya.ua, Kremlinul cere federalizarea Ucrainei, iar rebelii prorusi insista asupra modificarii liniei de demarcatie.

Urmatoarea runda de negocieri, la nivel inalt, privind solutionarea crizei din Ucraina, va avea loc pe data de 11 februarie, la Minsk, a declarat presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, in urma convorbirii telefonice cu seful statului ucrainean Petro Porosenko, cencelarul german Angela Merkel si presedintele Frantei Francois Hollande.

Potrivit declaratiilor liderului rus “orientativ aceasta sedinta va avea loc miercuri”, doar cu conditia “negocierii unor pozitii” disputate atat de mult de catre partile participante la negocieri. 

Negocierile, potrivit Administratiei Prezidentiale din Ucraina, se vor derula in trei etape: luni, la Berlin, s-au intalnit sefii Departamentelor de Politica Externa a celor patru state, marti – semnatarii protocolului de la Minsk, iar miercuri la Minsk – sefii statelor.

DIVERGENTE. Merkel si Hollande au adus, joi seara, la Kiev, un nou plan de incetare a razboiului. Presedintele rus, Vladimir Putin, cu putin timp inainte de sosirea celor doi lideri, a prezentat solutiile sale, mai exact – ultimatumuri si a propus liderilor Frantei si Germaniei sa se intalneasca la Kremlin. Putin a respins atunci propunerea liderilor UE ca la discutii sa participe presedintele ucrainean, Petro Porosenko.

"Putin cere negocieri directe intre autoritatile de la Kiev si rebelii prorusi, urmate de recunoasterea autonomiei acestora prin federalizare. De asemenea, Federatia Rusa a pus problema de incetare a “blocadei economice" din regiune — pentru ca Ucraina sa asigure financiar teritoriile controlate de rebelii prorusi, dar din punct de vedere politic, acestea sa ramana sub protectia Moscovei", a declarat o sursa din cadrul grupului ucrainean de negociere.

Insa, principalul obstacol a fost problema realizarii liniei de demarcatie: Ucraina insista ca aceasta sa treaca prin teritoriul specificat in memorandumul din 19 septembrie. Dar, in cinci luni, rebelii au reusit sa ocupe mai multe teritorii si cer trasarea liniei, luand in consideratie pe acestea. Potrivit informatiilor, presedintele ucrainean, Petro Porosenko, nu si-a dat acordul cu privire la aceste cerinte.

In acelasi timp, liderii mondiali nu au dat detalii cu privire la viitorul plan de solutionare pasnica.

AUTONOMIA. Presedintele Frantei, de asemenea, solicita “o autonomie destul de extinsa” pentru doua regiuni din partea de est a Ucrainei.

Problema privind extinderea drepturilor regiunilor, chiar si propunerea pentru referendum a acesteia, intr-adevar, poate fi pusa in discutie, a declarat, sambata, Petro Porosenco, la Conferinta Internationala de Securitate, insa exclusiv in cadrul Constitutiei Ucrainei. 

In acelasi timp, garantul este convins ca statutul Dondasului nu poate fi discutat in cadrul  “acordurilor de culise”. "Nu putem sa ne jucam cu Constitutia. Exista o procedura foarte clara. Aceasta nu este o decizie a Parlamentului si Guvernului – reprezinta decizia poporului ucrainean”, a rezumat presedintele ucrainean.

RAZBOI. Hollande si Merkel nu au mari sperante in privinta noului plan de pace. “Acesta reprezinta o ultima sansa. In cazul in care noi nu vom putea ajunge la pace, urmatorul scenariu  – razboi”, a declarat, sambata, la Munhen, presedintele Frantei.

Pana in prezent, potrivit secretarului de stat al SUA, John Kerry, occidentul a decis sa faca presiuni prin sactiuni: deconectarea Federatiei Ruse de la sistemul international interbancar SWIFT. Aceasta problema se va discuta in cadrul summit-ului informal a sefilor Ministerelor de Externe UE, pe data de 12 februarie, adica – a doua zi dupa intalnirea celor patru tari la Minsk.

Inca un as in maneca Vestului – furnizarea de arme letale in Ucraina: presedintele SUA Barack Obama a amanat cu o saptamana luarea deciziei cu privire la aceasta problema. Presedintele Ucrainei a solicitat furnizarea armamentului, in cadrul unei conferinte de la Munchen, pe data de 7 februarie. "Stiu ca s-a pus problema – daca vom primi armament, agresiunile vor continua si mai mult. Dar noi am observat: faptul ca  Ucraina nu are posibilitatea sa se apere, a condus la intensificarea operatiunilor impotriva acesteia si respectiv la escaladarea confluctului”, a subliniat Porosenko.

"Noi nu vom folosi armament pentru atac. Cu cat mai mult ne vom apara, cu atat mai mult vom sustine dorinta noastra pentru solutionarea pasnica a conflictului", a asigurat presedintele Ucrainei.

Vice-presedinte SUA, Joe Biden, a asigurat ca in cazul in care ribelii si “omuletii verzi” intr-adevar vor incerca sa mearga mai departe, Casa Alba nu va ezita cu furnizarea armamentului.

Reamintim, cu cateva zile inainte, Joe Biden, a sublianiat faptul ca SUA este impotriva sulutionarii pe cale militara a conflictului din Ucraina.

CONCESII. "Problema privind trasarea liniei de demarcatie este inca deschisa – fiecare dintre parti isi mentine punctul sau de vedere", – a declarat o sursa din apropierea presedintelui ucrainean. Dar problema privind federalizarea, pe care o declara Putin, se va discuta in cadrul unui referendum national, sustin autoritatile ucrainene, si nicidecum altfel.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>