Published On: joi, nov. 10th, 2016

Cati kilometri mai poti merge dupa ce se aprinde “becul la benzina”

Sunt multi factori care pot influenta distanta pe care o mai poti parcurge o data ce s-a aprins indicatorul care te trimite la benzinarie: consumul masinii, conditiile meteo, tipul de teren pe care te afli si stilul de condus.

Cat de departe poti sa ajungi? Ca sa poti face o estimare e suficient sa-ti cunosti consumul mediu si capacitatea rezervorului. Soferii isi cunosc de obicei consumul, asta in cazul in care nu au computer de bord care sa-l afiseze, iar capacitatea rezervorului o poti afla din talonul masinii.In majoritatea masinilor, becul indicatorului de combustibil se aprinde in jurul valorii de 10% din total. Atentie, aceasta valoare poate sa varieze de la marca la marca, deci calculul este estimativ si poate prezenta diferente.

Sa luam ca exemplu un o masina cu un consum de 7 litri la 100 km si un rezervor cu o capacitate de 50 de litri.

Se inmulteste capacitatea rezervorului cu 0,1 (sau valoarea procentuala care corespunde rezervei-daca o cunoasteti), iar rezultatul in acest caz este 5. Apoi, aceasta cifra se inmulteste cu numarul de kilometri pe care il puteti parcurge cu 1 litri de combustibil. In cazul unui consum de 7 litri la 100 kilometri, avem 100/7, deci 14,2 km/litru. Deci vom aveam 5×14,2, iar rezultatul va fi 71. Deci vom mai putea parcurge cel mult 71 de km in configuratia de mai sus.

Atentie! Rezultatul acesta este pana la golirea completa a rezervorului, deci nu trebuie niciodata parcursa intreaga distanta.

O alta cale este intrarea la o statie de alimentare imediat ce se aprinde becul. Se face plinul si se observa cati litri au intrat in rezervor. Se scade aceasta valoare din capacitatea rezervorului si aflam marja de combustibil oferita de rezerva.

Inmultim cu numarul de kilometri pe care ii parcurgem cu 1 litru de combustibil si aflam distanta maxima aproximativa pe care o mai putem parcurge pana la golirea rezervorului.

Sfatul nostru este sa va indreptati catre o statie de alimentare cand se aprinde becul, deoarece deplasarea dupa aprinderea becului poate avea consecinte asupra pompei de benzina. Totodata, nu va bazati 100% pe acest calcul deoarece valorile pot fi diferite, iar rezultatul este aproximativ, scopul lui fiind doar sa va puteti face o estimare de parcurs.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>