TRADITII si OBICEIURI de SFANTUL ANDREI
De Sfantul Apostol Andrei, patronul spiritual al Romaniei, se leaga multe obiceiuri, dar si multe supersitii.
Se spune despre noaptea dintre 29 si 30 Noiembrie, ordinea cosmica este rasturnata si lumea celor vii se intrepatrunde cu lumea spiritelor. Traditia populara spune ca daca in aceasta noapte vitele mugesc, asta inseamna ca vin lupii. Pentru a le feri de lupi, gospodarii fac o cruce din ceara si o lipesc pe cornul drept al vitelor.
Denumita si „Noaptea Strigoilor”, noaptea premergatoare zilei de 30 Noiembrie a dat numeroase superstitii care au devenit apoi obiceiuri. „Exista superstitia ca in aceasta noapte lupul isi poate indoi gatul sa-si vada coada, devine mai sprinten si prada nu-i mai poate scapa”, arata Janeta Ciocan, muzeograf la Muzeul de Etnografie si Arta Populara din Baia Mare. Tot de aceasta noapte sunt legate credinte populara potrivit carora spiritele mortilor ar iesi din cimitire si ar „poci oamenii, le-ar suge sangele, ar lega potenta barbatilor si a taurilorsi ar fura sporul vitelor”.
In ajun si in Ziua de Sfantul Andrei este INTERZIS sa se lucreze in casa sau in gospodarie. Se spune ca Sfantul Andrei imparte lupilor prada pentru iarna ce vine. Superstitiile spun ca nu este bine sa maturi, nici sa dai gunoiul afara din casa, sa nu dai cu imprumut nimic si nici macar sa nu dai de pomana. Cine lucreaza de Sfantul Andrei se imbolnaveste de Ignat. Pentru a fi feriti de moroi si strigoi, gospodarii ungeau usile si ferestrele cu usturoi.
„De Sfantul Andrei se fac prevestiri meteo: daca este senin si luna plina, iarna va fi cu moina. Daca noaptea este intunecata, vom avea parte de o iarna grea. Dac se pune o crenguta de mar in apa acum si pana la Sf. Vasile daca infloreste, va fi un an nou roditor”, a mai spus muzeograful.
Sursa: ortodoxia.rol.ro