Published On: mie, mai 31st, 2017

Universitatea Varstei a Treia / Un proiect pentru cei varstnici

Niciodata nu e prea tarziu! Si-a spus-o, cu siguranta, cel mai varstnic student roman, un galatean de 85 de ani. Primul an academic dedicat studentilor de varsta a treia s-a incheiat cu emotii si bucurie la Galati, pentru 160 de seniori.

„Avem emotii foarte mari. Suntem la sfarsitul unui an incarcat, frumos si ne dorim sa continue”, spun sotii Ivan.

S-au intors pe bancile scolii dupa aproape 40 de ani. Nevoia de cunoastere si curiozitatea i-a impins inapoi la cursuri. In primul an, au studiat Drept, Medicina, Kinetoterapoie, Arta, Istorie, Teologie si Filosofie.

„Suntem foarte incantati. Astazi chiar am plecat cu o ora si un sfert mai devreme de acasa sa ne atenuam din emotii”, spune Lucica Ivan.

„A fost extraordinar de frumos, am acumulat cunostinte noi, am cunoscut profesori foarte pregatiti”, spune si Jean Ivan.

Imbracata ca o scolarita a venit astazi si Liana Popa.

„Nu a fost greu, a fost frumos, chiar daca ne mai dor oasele, stiu eu ce probleme de sanatate mai avem”, spune ea.

Fost inginer in industria alimentara, la 76 de ani a vrut sa se pregateasca si in domenii pe care nu a avut timp sa le studieze in tinerete, asa ca a luat cursuri de medicina, psihologie si turism.

„O tinerete a sufletului este mai importanta decat o tinerete a trupului, obraji imbujorati, genunchi supli sau buze rosii. Tineretea sufletului este mai mult decat atat, este o tinerete vesnica”, spune Liana Popa.

„Nu exista oameni batrani, ci exista doar oameni tineri, dar unii dintre noi suntem tineri de mai multa vreme”, spune Violeta Puscasu, coordonatorul proiectului Universitatea Varstei a Treia.

Universitatea Varstei a Treia deschisa in cadrul Universitatii „Dunarea de Jos” din Galati este un proiect pionier, gandit dupa un model de origine franceza. Seniorii care urmeaza cursurile Universitatii au varste cuprinse intre 55 si 85 de ani.

 

 

Sursa:digi24.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>