Studiul de fezabilitate al PODULUI PESTE DUNARE, in atentia procurorilor DNA / Ce suspiciuni au acestia
Procurorii DNA au cerut Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere documentele aferente studiilor de fezabilitate facute pentru autostrada Tg Mures Ditrau si Podul de la Braila. Suspiciunile sunt ca sumele platite pentru studiile de fezabilitate au fost umflate de cateva ori.
Studiile de fezabilitate facute la infinit, fara nicio finalitate si pentru care a caror reactualizare se platesc sume umflate au ajuns in atentia Directiei Nationale Anticoruptie. Procurorii DNA au cerut acum cateva zile Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) doua contracte initiale pentru realizarea Studiilor de fezabilitate pe cele doua proiecte, doua contracte de refacere a acestor studii dar si alte documente corelate, potrivit informatiilor detinute in excvlusivitate de Digi24.ro.
Directia juridica a CNAIR a primit o solicitare in acest sens de la DNA. ”Deasemenea ne veti preciza cu privire la cele 4 contracte care a fost sursa finantarii si ne veti inainta documentele din care sa rezulte necesitatea refacerii integrale a studiilor de fezabilitate initiale, respectiv documente din care sa rezulte necesitatea achizitiei unor servicii de reactualizare a studiilor de fezabilitate initiale la costuri de aproximativ sapte ori mai mari, respectiv cinci ori mai mari”, cer procurorii.
Ancheta DNA trebuia sa ramana departe de urechile presei. ”Salariatilor CNADNR (vechea denumire a CNAIR – n.red.) care prin natura activitatii intra in contact cu informatii/documente privind soliictarile primite de la organele de cercetare penala, le este interzis sa faca publice aceste solicitari, cu exceptia cazurilor in care exista acordul scris la directorului general si/sau al organului de cercetare penala, dupa caz”, cere directorul juridic al companiei, Andrei Filipescu, un veteran al acestei companii.
Studiul de fezabilitate pentru podul peste Dunare a fost facut prima data in 2005 la o valoare de cinci ori mai mica decat cea din 2015 (1,1 milioane lei fata de 5,6 milioane lei, acum).
Problema majora a studiilor de fezabilitate facute de CNAIR nu este insa obligatoriuu refacerea studiilor. Acestea au o aplicabilitate de maxim cativa ani. Daca aceasta perioada este depasita iar proiectul nu se face, datele din studiul de fezabilitate nu mai sunt valabile.
Apar noi retele de utilitati (apa, electricitate, canalizare pe traseul proiectului a caror mutare are impact asupra costurilor), noi imobile ce trebuie expropriate, datele de trafic se schimba. Ca urmare acesta trebuie reactualizat. Problema este insa aceea ca cea mai mare a studiilor de fezabilitate nu sunt urmate imediat de realizarea proiectului, cum ar trebui, iar preturile platite pe reactualizari sunt umflate, cu toate ca reactualizarea SF se face doar formal.