Published On: vin, oct. 6th, 2017

GALERIE FOTO: Politistii braileni ii invata pe batrani cum sa se fereasca de hoti

Activitatile preventive derulate de politistii braileni in cadrul evenimentului national „Saptamana prevenirii criminalitatii” au continuat miercuri si joi, domeniile abordate fiind prevenirea infractiunilor de furt si a violentei in familie.

Demersurile preventive s-au derulat pe raza intregului judet, in sustinerea acestora fiind implicati politisti de prevenire, de proximitate si de la sectiile de politie rurala si posturile comunale de politie.

Miercuri, politistii s-au intalnit cu cetatenii in locuri publice si le-au oferit informatii si recomandari pentru siguranta caminelor lor, vizate fiind in mod deosebit persoanele varstnice, mai vulnerabile la victimizare prin infractiuni de furt.

Astfel, oamenii legii i-au sfatuit pe cetateni, printre altele, sa tina usa de acces in locuinta incuiata permanent, chiar si atunci cand sunt acasa, sa nu permita accesul in bloc persoanelor necunoscute, care suna la interfon, invocand diferite motive si sa nu ofere informatii despre bunurile pe care le detin sau despre vecini persoanelor straine care pretind ca reprezinta diferite institutii, dar nu se pot legitima.

 Nu au fost uitate nici aspectele legate de informatiile pe care le ofera pe retelele de socializare si care ar putea fi folosite de hoti, solutiile tehnice pe care le pot folosi pentru siguranta locuintei (sisteme de alarmare, de supraveghere), precum si masurile pe care trebuie sa le aiba in vedere in situatia in care urmeaza sa lipseasca de acasa pentru o perioada mai mare de timp.

In cadrul activitatilor au fost distribuite pliante, iar in municipiul Braila au fost expuse afise la avizierele blocurilor, materialele preventive diseminate fiind realizate in cadrul Campaniei nationale „Hotii sunt creativi, fii preventiv!”, initiata de Inspectoratul General al Politie Romane, in parteneriat cu Groupama Asigurari, si care se deruleaza la nivel national pana in luna decembrie.

Activitatile din ziua de joi, dedicate prevenirii violentei domestice, au vizat in mod deosebit doamnele si domnisoarele si au fost derulate in spatii publice si in societati cu personal preponderent de sex femeiesc.

Printre informatiile transmise de politisti s-au numarat aspectele pe care trebuie sa le aiba in vedere victima in timpul unei agresiuni, pentru a-si proteja integritatea corporala si chiar viata, serviciile de care poate beneficia si institutiile la care poate apela pentru a obtine ajutor. 

Informatiile referitoare la posibilitatea solicitarii unui ordin de protectie impotriva persoanelor care savarsesc acte de violenta asupra membrilor de familie si masurile care pot fi dispuse prin acest ordin s-au bucurat de cel mai mare interes din partea femeilor, dar au suscitat si interesul unora dintre barbati. Acestia din urma au fost informati in legatura cu masurile care pot fi luate impotriva celor care isi agreseaza sotiile, mamele sau fiicele si au fost sfatuiti sa respecte drepturile femeilor alaturi de care traiesc.

Intalnirile cu cetatenii din ziua dedicata prevenirii violentei in familie au constituit si un bun prilej pentru distribuirea de ghiduri pentru victimele violentei in familie, realizate in cadrul Campaniei nationale de prevenire a violentei in familie „Aripi Frante”, dar si pentru popularizarea numarului unic national pentru victimele violentei in familie, 0800 500 333, linie telefonica gratuita infiintata in cadrul proiectului „Start – O viata de calitate in siguranta“,  derulat de Departamentul pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, din subordinea Ministerului Muncii.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>