Published On: mie, feb. 28th, 2018

Exclusivitate / Politistului Gogoasa i s-a facut mila de cel pe care l-a batut cu salbaticie: “Nu i-am solicitat nici unui coleg sa-l sanctioneze contraventional intrucat mi s-a facut mila de el”

Povestea braileanului, Ciprian R., barbatul batut cu bestialitate de doi oameni ai legii chiar in sediul IPJ Braila este halucinanta.

Ieri, v-am prezentat pe scurt cum a ajuns Ciprian R. in aceasta situatie si cum acesta a facut toate demersurile legale pentru ca cei doi politisti, care l-au batut cu bestialitate, sa plateasca pentru faptele lor. In articolul  EXCLUSIVITATE / VIDEO: Politistii Gogoasa si Caragata au snopit in bataie un brailean chiar in sediul IPJ Braila , gasiti si inregistrari video din sediul IPJ Braila, inregistrari care arata traumele la care Ciprian R. a fost supus de catre cei doi politisti, pe numele lor Gogoasa Traian si Caragata Cosmin.

Astfel, la Judecatoria Braila exista, inca, un proces pe rol care asteapta o sentinta cu privire la intamplarile care au avut loc in data de 19.04.2015, in sediul IPJ Braila.

De mentionat este faptul ca, in data de 21.04.2015, conform procesului verbal de sesizare din oficiu intocmit de comisarul sef de politie Dobre Vasilica, la IPJ Braila-Compartiment Control Intern a fost inregistrata, sub nr. 20169, lucrarea generala privind materialul publicat de ziarul INFOBRAILA la data de 20.04.2015: EXCLUSIV Un barbat a fost batut si legat cu catuse de calorifer in sediul Politiei Braila / “M-au batut pana am facut pe mine!”.

Pe 21.04.2015, la sediul IPJ Braila s-a prezentat Ciprian R. care a confirmat aspectele relatate in materialul respectiv.

In acelasi proces verbal se mentioneaza ca aspectele prezentate sunt de natura penala, putand intruni elementele constitutive ale infractiunilor de purtare abuziva.

Astazi, in  dosarul, in care politistii Gogoasa Traian si Caragata Cosmin sunt acuzati pentru savarsirea infractiunilor de purtare abuziva, lipsire de libertate in mod ilegal si abuz in serviciu, iar Ciprian R. este victima, exista declariatiile celor doi inculpati, in care cei doi incearca sa isi justifice actiunile si sa explice, intr-un mod halucinant, ca ceea ce apare pe inregistrari video din sediul IPJ Braila nu este ceea ce pare.

Astfel, in continuare regasiti, in fotografiile de la finalul articolului, declaratia integrala, din data de 13.06.2016, a inculpatului Gogoasa Traian.

Din declaratia acestuia a rezulatat ca in ziua de 19.04.2015 si-a desfasurat activitatea in calitate de ofiter de serviciu la sediul Politiei Municipiului Braila, in tura de 24 de ore, avand atributii "sa primesc si sa inregistrez orice plangere facuta de o persoana vatamata la sediul politiei in timpul programului de serviciu". Lucru pe care nu l-a facut pentru Ciprian R., care, va reamintesc, venise sa reclame un alt politist.

In jurul orei 21.43 inculpatul a fost anuntat de un coleg de serviciu ca pe scarile institutiei "se afla o persoana care doreste sa vorbeasca cu politistul cu cea mai mare functie, aflata in sediu la acel moment ".

Despre persoana vatamata, inculpatul a afirmat ca "era imbracat ponosit, fiind murdara de pamant pe genunchi si vorbea poticnit ( … ) mi-am dat seama ca se afla sub influenta bauturilor alcoolice", iar persoana respectiva i-a povestit necazurile pe care le avea cu familia sa (parinti divortati, tata cu handicap locomotor), spunandu-i ca l-a ajutat in ziua respectiva pe tatal sau la muncile agricole in comuna Vadeni, ca a consumat cu acesta o sticla de vin si niste bere, iar cand a plecat catre locuinta sa din Braila "a mers pe langa bicicleta intrucat nu putea sa o conduca de beat ce era ".

Gogoasa a mai precizat ca persoana vatamana Ciprian R. i-a povestit ca in drum spre domiciliu a fost oprit de un echipaj de politie care l-ar fi orbit cu lumina farurilor de pe cupola masinii si, dupa ce a legitimat-o si i-a controlat bagajele, unul dintre lucratorii politiei din masina i-a spus colegului sau  "hai sa plecam ca asta fura curent", remarca ce a suparat-o pe persoana vatamata si " a venit la sediul politiei pentru a reclama faptul ca fusese invinuit de furt, iar el nu sustrasese niciodata nimic."

Inculpatul a mai precizat ca nu i-a inregistrat persoanei vatamate nici o plagere "intrucat, din punctul meu de vedere, acesta nu avea de formulat nici o plangere."

Acesta a mai declarat ca Ciprian R. incepuse sa aiba o atitudine jignitoare atat la adresa sa cat si la adresa institutie in care acesta lucreaza.

A mai declarat inculpatul ca a condus-o pe persoan vatamata in sediul politiei pentru a o sanctiona contraventional pentru invectivele aduse ( "prost, dobitoc, incompetent") "motivat de faptul ca la ora respectiva erau trecatori pe strada", aspect care nu se confirma pe inregistrarile video.

Vazand ca persoana vatamata se agita si voia sa scape din mainile lui, colegul sau de serviciu, inculpatul Caragata Cosmin "a intervenit ajutandu-ma". Acest aspect este contrazis de Caragata Cosmin, care sustine ca a intervenit la ordinul superiorului sau. Declaratia in intregime a lui Caragata Cosmin o veti putea citi in editiile viitoare ale ziarului INFOBRAILA.

Revenind la inculpatul Gogoasa Traian, acesta a declarat, in continuare, ca persoana vatamata ajungand in capatului holului unde a fost condusa de el si de colegul sau, a inceput sa se smuceasca, incercand sa se elibereze din stransoarea sa, iar el s-a dezechilibrat si a cazut peste ea.

Intrucat persoana vatamata a inceput sa strige "dati-mi drumul ca va tai" colegul sau Caragata Cosmin s-a aplecat si el peste persoana vatamata ajutandu-l sa o imobilizeze, dupa care, la solicitarea sa, colegul  i-a adus o pereche de catuse "cu intentia de a-l imobiliza de calorifer pentru a nu ajunge la vreun geam si sa-l sparga, folosindu-i cioburile pentru automutilare sau pentru a ne ataca".

Despre "ultragierea" sa, inculpatul a declarat: "Nu i-am solicitat nici unui coleg sa-l sanctioneze contraventional intrucat mi s-a facut mila de el".

Desi inculpatul a vizionat inregistrarile camerelor de luat vederi din care rezulta in mod evident faptul ca a lovit-o de mai multe ori pe persoana vatamata, a negat acest lucru, aratand ca "eu nu l-am lovit pe R. Ciprian si nici nu l-am impins in ghereta de sticla pe langa care am trecut si nici nu l-am trantit pe jos, lovindu-l cu piciorul."

Referitor la momentul surprins de camerele de luat vederi, in care Gogoasa Traian il impinge  pe Ciprian R. cu umarul drept in cabina de sticla, inculpatul Gogoasa a declarat ca nu a exercitat nici un act de violenta asupra acestuia, ci "persoana vatamata a incercat sa se elibereze din mana mea, smucindu-se catre peretele de sticla al gheretei."

In urma vizionarii filmuletul atasat articolului veti observa ca Ciprian R. nu are un comportament agresiv fata de lucratorii de la politie sau ca ar fi facut unele gesturi care sa-i fi indreptatit pe acestia sa actioneze de o asemenea maniera incat sa-i produca leziuni pentru a caror vindecare au fost necesare peste 20 zile de ingrijiri medicale.

Un alt aspect care ridica semne de intrebare este cu privire la veridicitatea declaratiilor inculpatilor  il reprezinta sustinerea acestira referitoare la starea de ebrietate si incoerenta verbala a persoanei vatamate. Este adevarat faptul ca, insusi persoana vatamata a declarat ca in cursul zilei de 19.04.2015 a consumat trei pahare de vin de tara in timpul desfasurarii activitatilor gospodaresti, insa aceasta nu insemna ca Ciprian R. se afla in stare de ebrietate, stare ce i-a deterrminat un comportament necorespunzator fata de organele de politie, comportament ce i-a detrminat pe acestia sa riposteze de o asemenea maniera incat sa-i provoace "policontuzii prin agresiune, contuzie torace si regiune malara dreapta, fractura coasta IX-a dreapta".

De altfel, o asemenea actiune a organelor de politie nu este justificata in nici un caz.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>