Published On: lun, mai 7th, 2018

Spitalul Judetean de Urgenta Braila nu are ser fiziologic, aspirina, manitol si alte medicamente de baza / Directorul medical Alina Neacsu neaga aceasta situatie

Cea mai mare criza a medicamentelor din Spitalul Judetean de Urgenta Braila de la inceputul anilor 1990 si pana astazi se desfasoara acum sub ochii neputinciosi ai medicilor din spital care nu au cum sa-si trateze bolnavii. Surse foarte bine informate din interiorul spitalul spun ca medicii nu mai au ser fiziologic, aspirina, manitol, ba chiar nici retetare! Medicii nu au cu ce sa isi faca treaba, sefii de sectii se plang  ca atunci cand solicita diferite medicamente se lovesc, de cele mai multe ori de acelasi raspuns: "Nu avem". Va puteti imagina ca nu exista nici macar ser fiziologic? Nici banala Aspirina nu se mai gaseste in spital, desi este atat de necesara in cazul AVC-ului ischemic sau infarctului de miocard acut. Antiinflamtoare, precum Algocalmin si Ketoprofen, de asemenea, lipsesc din spital. Nici in ambulator, unde se scriu retete, se completeaza registre, situatia nu este mai buna. Aici lipsesc chiar si retetare simple, registre, iar personalul medical este obligat sa lucreze, cum poate, in astfel de conditii.

Contactata de reporterii Infobraila, directorul medical dr. Alina Neacsu, purtator de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Braila, ne-a spus ca nu crede ca sunt probleme atat de mari pe cat incercam noi sa ii explicam. Ba mai mult, a tinut sa sublinieze ca accidentul de astazi, soldat cu opt victime care au ajuns la spitalul judetean a fost manageriat "aproape perfect", fapt care demonstreaza ca spitalul are cele necesare, in opinia lui Neacsu.

Reporter: Cum comentati lipsa mai multor medicamente din spital, cum ar fi Manitolul, Algocalminul, Ketoprofenul, Aspirina, statinele si am inteles ca nici ser fiziologic nu se gaseste in spital?

Alina Neacsu: Da. Deci, comentez la modul urmator: Manitolul nu-l aduce firma producatoare, INFOMED-ul nu are Manitol in toata tara romaneasca. Exista o singura firma care aduce un inlocuitor, care contine manitol 20%, un manitol de 15%, care a fost contactata si care urmeaza sa ne anunte in conditiile in care se aprovizioneaza. In ceea ce priveste restul medicamentelor, pe care mi le-ati citit, sunt medicamente care se achizitioneaza, s-au facut contractele, s-au facut comenzile, tine de distribuitor sa le aduca in spital. Referatul de necesitate este semnat de saptamana trecuta, nu mai tine de mine si de nimeni din acest spital cu distributia acestor medicamente catre spital.

Reporter: Dar cum de s-a ajuns in aceasta situatie, sunt foarte multe medicamente. Serul fiziologic, cred ca este mai mult decat necesar, este folosit la perfuzii. Nu se mai pot pune perfuzii?

Alina Neacsu:Nu, nu. Deci, nu este o lipsa, se foloseste stocul de rezerva, nu cred ca sunt probleme atat de mari pe cat mi le explicati dumneavostra.

Reporter: Deci, este ser fiziolegic?

Alina Neacsu: Ca dovada, avem un accident colectiv cu noua victime, pe care acum ne straduim sa-l manageriem. Din punct de vedere medical a fost manageriat, aproape, perfect, ca dovada ca avem ce ne trebuie.

Ce nu vrea sa spuna dr. Neacsu este ca este datoria conducerii spitalului de a asigura la timp si in cantitatile necesare medicamentele necesare functionarii spitalului. Simplu fapt ca au aprobat referatele medicilor sefi de sectie care solicitau medicamentele si au trimis o comanda catre un distribuitor nu scuza conducerea spitalui, dimpotriva! Ca au folosit stocul de rezerva este absolut normal, dar daca apare un nou accident ce stoc vor mai folosi? Conducerea PSD a spitalului Judetean de Urgente Braila trebuie sa faca dovada competentei si sa gaseasca solutii, nu sa stea cu mainile in san asteptand ca un distribuitor sa-si faca treaba!

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>