Published On: vin, iul. 27th, 2018

Coruptia- un labirint din care nu se mai poate iesi

Coruptia constituie unul dintre subiectele principale de discutie in orice domeniu si la orice nivel, reprezentand una dintre cele mai mari provocari ale lumii contemporane.

Coruptia este prezenta atat in statele sarace si in curs de dezvoltare, cat si in cele dezvoltate, iar lupta pentru combaterea ei a devenit o problema serioasa, cu atat mai mult cu cat fenomenul se extinde foarte rapid, cuprinzand, mai intai, cateva sectoare, cateva domenii si apoi intreaga societate, devenind un stil de viata, o mentalitate, un labirint din care nu se mai poate iesi.

Studiile si cercetarile in universul planetar si local al coruptiei, punerea in evidenta a sensurilor si existentelor acesteia demonstreaza fara putinta de tagada ca firea si dorinta umana subiectiva de a acumula bunuri, bani sau alte valori, stau la baza fenomenului istoric si contemporan al coruptiei, ca nu exista loc de pe planeta in care acesta sa nu se fi manifestat cu o mai mare sau mai redusa acuitate. Forta de actiune in beneficiul public si nu individual al fiecarui cetatean este insa parghia care manevreaza catre o dimensiune mai scazuta, respectiv mai ridicata, amplul fenomen al coruptiei.

Diminuarea fenomenului este posibila intr-o societate a cunoasterii, cu indivizi avand o conduita morala ireprosabila, bazata pe educatie, construita pe cele mai trainice elemente de morala si constiinta, pe care omenirea le-a acumulat de-a lungul timpului catre forma de azi a civilizatiei noastre.

La nivelul perceptiei publice, coruptia continua sa fie identificata ca o piedica in prestarea serviciilor publice de calitate la nivel central si local, ca un fenomen ce submineaza administrarea eficienta a fondurilor publice si obstructioneaza infaptuirea justitiei, afectand totodata mediul de afaceri.

De asemenea, coruptia mai poate fi definita ca fiind folosirea abuziva a puterii incredintate, fie in sectorul public, fie in cel privat, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup.

In sens larg, coruptia este abaterea de la moralitate, de la cinste, de la datorie.

Ca expresie a relatiei dintre autoritati si cetateni, coruptia reprezinta folosirea discretionara a pozitiei sau a functiei, prin recurgerea la mijloace ilicite, in scopul obtinerii unor interese personale sau de grup

In cei 13 ani de activitate in lupta impotriva coruptiei, Directia Generala Anticoruptie s-a dezvoltat permanent atat pe palierul activitatilor de prevenire, cat si a celor de combatere a faptelor de coruptie, consolidandu-si rolul la nivel institutional. Prevenirea reprezinta principala directie de actiune impotriva coruptiei, concretizata prin desfasurarea unor activitati de instruire si informare in randul personalului propriu, dar si prin campanii de constientizare a societatii civile, in dorinta expresa de schimbare a mentalitatii populatiei in ansamblul sau.

Prin toate actiunile sale, D.G.A. promoveaza legalitatea, integritatea, onestitatea si profesionalismul ca standarde atat pentru personalul propriu, cat si pentru cel al M.A.I.

Ca principal canal de comunicare cu publicul, linia Call Center anticoruptie 0800.806.806 pune la dispozitia cetatenilor un instrument direct de sesizare a faptelor de coruptie, putand fi apelata din orice retea de telefonie fixa sau mobila de pe teritoriul Romaniei.

La nivel local, D.G.A. este reprezentata de Serviciul Judetean Anticoruptie Braila, al carui sediu se afla pe str. Ana Aslan nr.39, telefon/fax 0239.613.634.

Cetatenii judetului Braila care vor sa ia atitudine impotriva actelor de coruptie pot face acest lucru printr-o sesizare la linia Call Center anticoruptie 0800.806.806, prin e-mail la adresa: braila.dga@mai.gov.ro sau direct la sediul structurii judetene.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>