Published On: lun, iul. 16th, 2018

Peste 8.900 de candidati sunt asteptati miercuri, 18 iulie, la proba scrisa a examenului national de definitivare in invatamant (sesiunea 2018)

Proba scrisa din cadrul examenului national de definitivare in invatamant, sesiunea 2018, se va desfasura miercuri, 18 iulie, incepand cu ora 10:00, in  42 centre de examen (cate unul in fiecare judet si in Municipiul Bucuresti). In acest an proba va fi sustinuta la 98 de discipline de examen.

Dintre cei 9.475 de candidati inscrisi la inceputul anului scolar, au fost admisi la proba scrisa 8.920 de candidati care au indeplinit cumulativ urmatoarele conditii: efectuarea unui stagiu de predare in specialitate de cel putin un an, calificativul pentru anul scolar in curs „Bine” sau „Foarte bine”, media aritmetica a notelor obtinute la cele 2 inspectii la clasa si la evaluarea portofoliului profesional – minimum 8, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective. Comparativ cu sesiunea de anul trecut, organizata in luna aprilie, se constata un plus de peste 2.500 de candidati inscrisi.

Conform Metodologiei-cadru de organizare si desfasurare a examenului national de definitivare in invatamant, in vederea sustinerii probei scrise, candidatii vor avea acces in salile de examen cel mai devreme la ora 8:00 si cel mai tarziu la ora 8:45, in baza unui act de identitate/pasaport valabil. Dupa primirea subiectelor, durata de redactare a lucrarilor este de 4 (patru) ore, timp ce poate fi depasit doar in cazul candidatilor cu cerinte speciale, care au solicitat acest lucru.

In functie de optiunile manifestate, s-a inregistrat un numar mare de candidati inscrisi pentru invatamant prescolar in limba romana (2.253), invatamant primar in limba romana (1.534), educatie fizica si sport (887), limba si literatura romana (525) si limba si literatura engleza (511).

Subiectele, traducerea acestora in limbile minoritatilor nationale la solicitarea candidatilor, precum si baremele de evaluare sunt asigurate de Centrul National de Evaluare si Examinare si vor fi afisate, dupa sustinerea probei scrise, pe site-ul subiecte.edu.ro (ora 16:00) si la avizierele centrelor de examen.

Lucrarile scrise vor fi evaluate in  6 centre organizate la nivel national, anume la nivelul inspectoratelor scolare din judetele Alba, Bihor, Brasov, Iasi, Prahova si din Municipiul Bucuresti.

Nota la proba scrisa are o pondere de 70% in calculul mediei finale, care trebuie sa fie cel putin 8 pentru promovarea examenului.

Primele rezultate vor fi afisate in data de 24 iulie a.c. la centrele de examen si pe site-ul: definitivat.edu.ro. Contestatiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat,  in zilele de 24 iulie, dupa afisarea rezultatelor, si 25 iulie, pana la ora 14:00.  Rezultatele finale se afiseaza la centrele de examen si pe site-ul anterior mentionat in data de 27 iulie 2018.

Cadrele didactice promovate  dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, si obiectivul acestui examen national. Prin dobandirea definitivarii in invatamant, cadrul didactic depaseste stadiul de debutant si poate intra pe o ruta  de profesionalizare ascendenta, avand dreptul de a deveni titular in sistemul de invatamant preuniversitar si de a participa ulterior la sustinerea examenelor pentru obtinerea gradelor didactice.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>