Published On: vin, sept. 21st, 2018

Biblioteca Judeteana “Panait Istrati” Braila, organizeaza un program de preventie gratuit destinat batranilor singuri

Asociatia Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor si Clinica de neurologie Neuroaxis din Bucuresti organizeaza sambata, pe 22 septembrie, la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila, un program de preventie gratuit destinat batranilor singuri, dar si voluntarilor care lucreaza cu persoanele de varsta a III-a, menit sa atraga atentia asupra bolilor din sfera neurologica care pot aparea preponderent la persoanele varstnice.

Intalnirile, ce se desfasoara periodic in mai multe orase sunt concepute ca niste sesiuni de informare in care varstnicii, dar si voluntarii asociatiei vor primi de la medicii specialisti Neuroaxis informatii practice despre preventie, tratament si simptome si vor putea pune intrebari despre propria stare de sanatate.

La intalnire, ce se va desfasura la Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" Braila, cei prezenti vor putea afla mai multe despre accidentul vascular cerebral, care cauzeaza anual in Romania, aproape 55.000 de decese. De altfel, tara noastra se afla pe locul al treilea in topul tarilor cu cele mai multe noi cazuri de AVC si pe locul al doilea in topul deceselor si al infirmitatilor cauzate de aceasta afectiune. Sesiunea va fi tinuta de medicul specialist in neurologie Dan Mitrea.

“Este cruciala recunoasterea semnelor unui AVC, deoarece aceasta poate salva persoana afectata de la moarte sau de dezabilitati majore. Timpul si modul in care reactionam pot face aceasta diferenta, exista o fereastra de timp in care putem actiona pentru a minimiza efectele AVC. Riscul de aparitie al unui AVC creste odata cu inaintarea in varsta si implica factori ce pot fi preveniti sau controlati. De aceea, stilul de viata adecvat si controalele regulate sunt esentiale.”, a precizat medicul neurolog Dan Mitrea, de la clinica Neuroaxis.

Nevoia unor astfel de intalniri a aparut in spatiul public la finalul lui 2017, dupa ce Stela Popescu a decedat in urma unui accident vascular cerebral, iar simptomele bolii nu au fost observate de cei din jurul sau.

„Cu ajutorul voluntarilor, Asociatia Niciodata Singur viziteaza lunar la domiciliu peste 300 de varstnici singuri si izolati din mai multe zone din Romania. Pentru a preveni, e important ca voluntarii nostri sa stie si sa observe simptomele anumitor boli specifice varstei a III-a. De asemenea, multi dintre varstnicii beneficiari locuiesc singuri, ceea ce ii face foarte atenti la stare de sanatate si la simptomele pe care le au. Pentru ei, sunt importante intalniri regulate cu medici de diferite specializari.”, e de parere Beatrice Culda, director executiv Asociatia Niciodata Singur –  Prietenii Varstnicilor.

Asociatia Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor este o organizatie non-profit infiintata in decembrie 2015 cu sprijinul Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei si al asociatiei franceze Les Petits Frères des Pauvres, ONG cu o experienta de 70 de ani in asistenta persoanelor 55+. Asociatia Niciodata Singur ofera sprijin moral, practic si material pentru varstnicii singuri din Romania, prin vizite la domiciliu, activitati in caminele de batrani, excursii si vacante estivale, mese de duminica sau programe socio-culturale. Detalii pe www.niciodatasingur.ro.

Neuroaxis este prima clinica integrata de neurologie din Bucuresti, al carei scop este promovarea excelentei in domeniul neurologiei si al specializarilor conexe. Echipa Neuroaxis reuneste peste 25 de medici neurologi, neurochirurgi, psihiatri, cardiologi, reumatologi, pneumologi si ortopezi, precum si psihologi si terapeuti Yoga. Prin abordarea supraspecializata si integrata a acestor ramuri medicale, echipa Neuroaxis urmareste imbunatatirea actului medical, prin eficienta, precizie si eficacitate. Serviciile Neuroaxis cuprind consultatii de specialitate, investigatii si explorari functionale – ecografie Doppler, electromiografie (EMG), video electroencefalografie (vEEG), EKG, analize medicale, investigatii imagistice – precum si servicii de monitorizare a pacientilor. Detalii pe www.neuroaxis.ro.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>