Published On: lun, ian. 21st, 2019

Toleranta in viata de zi cu zi: cei patru pasi ai psihologului Lenke Iuhos

Romania se afla pe locurile fruntase in Europe atunci cand vine vorba de sovinism cultural, 66% dintre romani sunt de parere ca, indiferent ca oamenii nu sunt perfecti, cultura noastra este mai buna decat a altora. Studiul realizat de Pew Research Center arata ca doar grecii (89%), rusii (69%), bulgarii (69%) si bosniacii (68%) sunt in fata noastra in ceea ce priveste atitudinile de superioritate fata de alte popoare. La polul opus regasim tari precum Spania (20%), Estonia (23%) sau Suedia (26%).
In opinia psihologului Lenke Iuhos, sovismul cultural – adica afirmarea superioritatii unei natiuni asupra altora – este o atitudine puternic nociva care s-a propagat in ultimile decenii, atitudine din care se pot naste curente extrem de periculoase pentru societate, precum nationalismul extremist sau chiar rasismul. “Putem spune, fara teama de a gresi, ca sovismul cultural reprezinta un derapaj de la democratie, deoarece poate scoate dintr-un popor cea mai neagra latura a sa. Atunci cand mult peste 50% dintre oameni sunt convinsi ca a lor cultura este mai buna decat a altora, nu mai putem vorbi de relatii echilibrate de cooperare, iar orice discutie sau negociere cu o alta persoana – indiferent ca este concetatean sau strain – nu pleaca de la acelasi nivel, ci de la prezumtii eronate, ceea ce va conduce la impunere credintelor si valorilor cu forta”, explica psihologul Lenke Iuhos
Cum sa aplicam tolerenta in fiecare zi?
Tolerenta este cea mai importanta atitudine care poate combate superioritatea fata de altii si aceasta poate fi cultivata in fiecare zi prin comportamentul echilibrat fata de ceilalti, fata de parinti, fata de prieteni, profesori, cunostinte sau fata de strainii cu care vom interactiona. Pentru a cultiva tolerenta ca stil de viata, psihologul Lenke Iuhos considera ca putem aplica 4 pasi extreme de utili:
1. Gandeste inainte sa vorbesti, fii binevoitor si asculta ce are de spus cineva inainte sa reactionezi. “Este total neproductiv, ba chiar nedrept, sa credem ca detinem adevarul absolut. Chiar mai mult, este incorect fata de persoanele cu care interactionam sa avem o reactie negativa inainte ca aceasta sa-si expuna ideile. Toleranta inseamna, intai de toate, sa ascultam ceea ce are cel din fata noastra de spus, deoarece o sa avem surpriza sa constatam ca majoritatea lucrurile pe care le invatam si le inmagazinam provin de la altii”, declara psihologul Lenke Iuhos.
2. Intereseaza-te de punctul de vedere al celuilalt si incearca sa gasesti interesele comune pe care le aveti, dincolo de diferente. “In viata de zi cu zi, nu exista persoana care sa fie total incompatibila cu tine. Chiar daca de multe ori parem atat de diferiti, intotdeauna exista interese si puncte comune care ne leaga. Viata devine cu atat mai frumoasa cu cat descoperim in celalalt lucrurile care ne unesc, nu cele care ne separa”, explica psihologul.
3. Apreciaza propriile valori culturale, dar si pe ale altora, fara sa le judeci. “Valorile noastre culturale, dobandite de la parintii nostri, care la randul lor le-au primit de la parintii lor, sunt extrem de importante, deoarece reprezinta o mare parte din ceea ce suntem noi cu adevarat. Ceea ce multi nu inteleg este ca mostenirea culturala nu este totul, ci un drum de plecare spre alte lumi. Poporul roman este un amestec frumos din foarte multe culturi (turceasca, bulgareasca, ruseasca, franceza, romana, greceasca etc.), iar acest lucru ne face cu adevarat speciali. Secretul este sa pretuim ce avem, dar sa fim deschisi la valorile altora, deoarece doar asa vom deveni mai bogati sufleteste si cultural”, este de parere psihologul Lenke Iuhos.
4. Nu-i judeca pe altii pentru lucruri pe care nu le pot controla si care nu tin de ei. “Nu exista un popor mai bun decat altul, ci oamenii trebuie apreciati din perspectiva realizarilor personale. Este nedrept sa judecam un om nu datorita lucrurilor bune pe care le are si pe care le poate impartasi cu noi, ci pentru lucrurile pe care nu le-a putut controla si care nu tin de el, precum: varsta, sexul, religia, etnia, nationalitatea etc. Viata este mult prea frumoasa ca sa o ironism pe lucruri total nedrepte, cand putem in acelasi timp sa devenim mai deschisi, mai curiosi la elementele care ne diferentiaza fata de ceilalati, sa le imbratisam si chiar sa le insusim in setul nostru de valori. Nu avem cum sa saracim din asta, din contra!”, conchide psihologul Lenke Iuhos.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>