Published On: mar, feb. 26th, 2019

Dreptate SAU xenofobie? Un roman a fost condamnat la inchisoare pentru ca si-a aparat patronul italian

Romanul care in 2011 a fost condamnat la inchisoare pentru ca si-a aparat patronul italian de 3 hoti conationali nu prezinta acelasi interes pentru Matteo Salvini ca insusi patronul originar din peninsula. Acesta a cerut gratierea italianului, romanul nostru nefiind mentionat in cerere.

Matteo Salvini a mers in inchisoarea din Piacenza pentru a-l intani pe unul dintre condamnati. Numai pe unul insa, pe italian, romanul fiind ignorat.

Un om de afaceri italian, Angelo Peveri, 57 de ani,  impreuna cu angajatul de la firma sa, Gheorghe Botezatu, s-au prezentat la unitatea de carabinieri din Piacenza pentru a fi incarcerati in urma sentintei Curtii de Casatie. Primul are o pedeapsa de 4 ani si 6 luni, iar  Gheorghe Botezatu o pedeapsa de 4 ani si doua luni. Acestia au fost condamnati pentru fapte din 2011 in timp ce hotii au primit cate 10 luni si sunt liberi.

Tragica intamplare s-a desfasurat in felul urmator. Pe 6 octombrie 2011 Angelo Peveri era proprietarul unui santier si al unei firme in provincia  Piacenza. Firma lui suferise 90 de furturi (41 plangeri existente la carabinieri plus altele documentate).

In seara de 6 octombrie 2011 a sunat alarma unui excavator. Atunci Angelo Peveri a decis sa intervina, luand cu el o pusca. Cand a vazut trei indivizi intrati in santier la furat (furau  motorina de la escavatoare)  omul a inceput sa traga. Peveri spune ca a tras in aer si unul dintre cei trei a fost lovit la un brat, cei trei fungind insa.

Jucan Dorel, unul dintre cei trei hoti care participasera la furt  si care nu avea nici o zgarietura, s-a intors la locul faptei pentru a recupera masina cu care venisera si pe care o abandonasera.  Intre timp sosise in santier si Gheorghe Botezatu, un roman angajat la firma care, acuzat mereu ca din cauza sa se furau motorina si utilajele, ceruse in repetate randuri sa intervina in caz de nevoie.

Potrivit reconstituirii faptelor, Botezatu l-a recunocut pe Dorel Juncan, l-a prins, l-a imobilzat  si l-a pus in genunchi, cu mainile la ceafa. In acel moment ajunge si Peveri caruia i-a plecat o impuscatura din arma. Hotul cade inert, lovit in piept. Botezatu il ia si-l da cu capul de mai multe ori de un bolovan.

Antreprenorul a sustinut in tot acest timp ca a tras doar in aer, fiind in papuci si pijamale si impiedicandu-se in momentul impuscaturii.

Analizele balistice au aratat insa ca ”a tras o persoana aflata in picioare intr-o persoana aplecata, de la o distanta de un metru si jumatate, doi”.

Dupa procese durate toti acesti ani, Curtea de Casatie a stabilit in apel vinovatia celor doi si lipsa legitimei aparari. In dupa amiaza zilei de marti, 19 februarie 2019,  cei doi au mers la cazarma de carabinieri din Piacenza pentru a se preda justitiei in vederea incarcerarii. Inainte de aceasta, mai multi primari ai Ligii (Lega Nord) din zona, in semn de solidaritate, au organizat o conferinta de presa. Tot aici s-a facut un apel pentru eliberarea lor si pentru strangerea de semnaturi in acest sens.

Mai mult, retelele de socializare s-au inflamat cu privire la acest caz iar mai multi politiceni, printre care Giorogia Meloni si Matteo Salvini s-au declarat indignati de masura luata de judecatori.

Salvini sustine ca ”daca un hot este liber iar antreprenorul victima in inchisoare, atunci e ceva ce nu merge”. Mai mult, ministrul a mers la inchisoare pentrua vorbi cu Angelo Peveri. Salvini merge la inchisoare la detinutul italian, dar de Gheorghe Botezatu nici vorba, cu atat mai mult cu cat acesta are cam aceeasi pedeapsa pentru un lucru care ar fi trebuit sa fie de doua ori mai mult apreciat: ajutorarea de catre un roman a unui italian in lupta cu hoti de aceeasi nationalitate cu ai angajatului.

Daca italienii s-au mobilizat, au inceput sa stranga semnaturi (peste 2000 la aceasta ora), au umplut Facebook-ul, marea comunitate romaneasca din Italia nu a schitat nici un gest.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>