Published On: lun, feb. 4th, 2019

Paradox in economia Romaniei / Importurile de energie electrica continua in conditiile in care Romania are cel mai mic pret de livrare din regiune

Energia electrica pe piata spot din Romania este, duminica, 3 februarie, cea mai ieftina dintre tarile din regiune cu care tara noastra este cuplata, insa importurile continua, potrivit datelor OPCOM si Transelectrica.

Astfel, media pretului cu livrare duminica este de 203 lei pe MWh, cu un maxim de 276 lei pe MWh intre orele 18:00 si 19:00.

Comparativ cu tarile din regiune, energia cu livrare duminica are in Romania un pret de 42,79 euro pe MWh, in timp ce in Ungaria pretul este de 44,32 euro pe MWh, iar in Cehia si Slovacia – 44,18 euro pe MWh.

La ora 13:30, consumul de energie electrica al Romaniei era de 6.661 MW, productia – de 6.382 MW, iar importurile – de 279 MW.

Liberalul Ludovic Orban avertiza la inceputul anului ca efectul ordonantei 114 va fi contrar declaratiilor publice, iar preturile la gaz si energie electrica vor creste, pentru ca ordonanta instituie o taxa de 2% pe cifra de afaceri pentru producatori, transportatori, distribuitori, traderi, furnizori. “Cum sa scada pretul daca tu, guvern, obligi toate companiile sa plateasca aceasta taxa?” afirma Ludovic Orban.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>