Published On: joi, feb. 28th, 2019

Suntem victimele depresiei si mirajului strainatatii

Intr-un interviu dat in exclusivitate pentru InfoBraila, psiholog Taralunga Florentina a clasificat problemele brailenilor in functie de varsta astfel ca, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18-40 de ani principala cauza a solicitarii ajutorului specializat o reprezinta divortul si anxietatea de separare. In ultimii ani rata a divorturilor a crescut ingrijorator. Pe un loc fruntas se afla si depresia in special pentru cei care s-au intors de la munca din strainatate. Putem aminti asa numitul ”sindrom Italia” fiind afectate atat femeile plecate dar si cei ce au ramas acasa. Pe locurile urmatoare se afla alienarea parentala, fobiile in special frica de intuneric (acluofobie), teama de spatii deschise (acrofobie). Numarul cazurilor de oameni care nu mai fac fata stresului de la locul de munca fara consiliere psihologica si al celor care se simt hartuiti si nu stiu cum sa gestioneze problema a crescut foarte mult in ultima vreme. De obicei femeile sunt expuse hartuirii dar exista si barbati care acuza stari depresive din acest motiv.

Dependenta in randul populatiei tinere este o problema extrem de grava si extrem de frecventa, indiferent daca vorbim de dependenta de mancare, de alcool sau droguri.

Daca ne referim la persoanele cu varsta intre 40 si 60 de ani, Florentina Taralunga aminteste ca principalele probleme cu care se confrunta acesti pacienti sunt insomniile, atacurile de panica dar si travaliul de doliu.

Oricare ar fi motivele pentru care brailenii ajung la psiholog, simpla constientizarea ca exista o problema reprezinta un pas urias in procesul nostru de autocunoastere si autocontrol.  Stim deja ca primul pas este cel mai dificil, acela de a pune mana pe telefon si de a cere ajutor specializat. Important este sa intelegem ca nu suntem singuri si ca situatia prin care trecem se poate rezolva.

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>