Published On: mar, mart. 12th, 2019

Dupa Ceausescu, potopul! Romania TREBUIA sa aiba 3.200 de kilometri de autostrada la sfarsitul anilor 80

Romania trebuia sa aiba 3.200 de kilometri de autostrada la sfarsitul anilor 80 insa in anul 2019 tara noastra are mai putin de 1.000 de km.

Ceea ce este aproape de necrezut astazi cand ne uitam pe harta rutiera a tarii, autostrada Bucuresti-Pitesti era parte a unui plan gandit inainte de al doilea razboi mondial. Pentru autostrada Bucuresti-Pitesti, comunistii lui Ceausescu au folosit 450.000 de tone de asfalt.

Primii 95 de kilometri au fost inaugurati in 1973. “Autostrada Bucuresti a reprezentat un pas urias in dezvoltarea infrastructurii Romaniei si a insemnat enorm pentru Uzinele Dacia si pentru judetul Arges. Obiectivul, luat in calcul in contextul unui plan mult mai maret si care, la 1969, facea parte din ceea ce, acum, se cheama Coridorul IV de Transport Pan-European, n-a fost insa doar meritul Epocii de aur. Romania avea inca dinaintea Celui de-Al Doilea Razboi Mondial un plan de autostrazi. Existau inca din perioada interbelica proiecte de infrastructura, puse mai tarziu in practica de Nicolae Ceausescu, cu sau fara o contributie la imbunatatirea lor. Un caz similar este Hidrocentrala de la Portile de Fier, realizata in anii comunismului dupa un proiect ministerial gandit intre cele doua razboaie mondiale. Practic, aceste realizari in domeniul infrastructurii au fost infaptuite dupa planuri existente dinainte de 1939”, explica, sociologul conf. univ. dr. Constantin Augustus Barbulescu, decanul Facultatii de Stiinte Socio-Umane din cadrul Universitatii din Pitesti. O ilustratie de arhiva din revista Flacara dovedeste ca harta autostrazilor Romaniei din 1968, in viziunea lui Nicolae Ceausescu, se suprapune perfect peste proiectul coridorului IV pan-european, inca nefinalizat nici la aproape sase decenii distanta. Acesta urma sa lege Europa Occidentala de Orient.

Proiectele originale din epoca Ceausescu prevedeau rute care coincid nu doar cu coridoarele IV si IX de autostrazi, inca de actualitate, ci si cu Autostrada Transilvania. De asemenea, pe harta figura si un traseu inedit: autostrada Oltenia-Litoral, care traversa sudul tarii, de la Vama Veche, pana la Constanta, Bucuresti, Craiova, Drobeta Turnu Severin si Timisoara.

Din cei 3.200 km promisi, pana la Revolutie, regimul lui Nicolae Ceausescu a finalizat doar 113 km de autostrada, 96 km pe ruta Bucuresti-Pitesti si 17 km pe ruta Fetesti-Cernavoda.

Traseele europene importante s-au stabilit in 1972, atunci cand a fost semnat acordul TIR, iar Romania lui Nicolae Ceausescu a semnat acest acord, mai ales ca pe teritoriul tarii noastre a fost trasat unul din cele mai importante culoare europene – IV, sau actul TEN –T. Era vorba de traseul prin care Europa Occidentala era legata de Orient, iar, la acea ora, cei mai mari transportatori de marfa din Europa de Est care aveau nevoie de infrastructura erau turcii.

Sursa capital.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>