Published On: lun, apr. 8th, 2019

“Fenomenul Braila” din nou in atentie publica / Elevii slabi la invatatura sunt tinuti acasa             

Asa numitul Fenomen Braila a aparut in atentia publica anul trecut, cand in Braila si mai multe judete din tara, elevi de clasa a VIII-a cu rezultate slabe la invatatura au fost constransi prin diferite forme sa nu participe la Evaluarea Nationala, astfel incat cifrele privind promovabilitatea la examen sa arate impecabil pe hartiile oficiale.

Avand in vedere ca mai sunt doar cateva luni pana la sustinerea examenului de Bacalaureat, dar si a Evaluarii Nationale, discutia despre „Fenomenul Braila“ a fost reluata in spatiul public astfel incat situatia descoperita in 2018 sa nu se mai repete si in acest an. Potrivit unor date facute publice anul trecut de Asociatia pentru Educatie si Justitie Sociala Human Catalyst, in judetul Braila aproape jumatate dintre elevi au fost constransi prin diferite forme sa nu mai sustina in 2017 examenul de evaluare de clasa a VIII-a, fenomenul fiind ulterior descoperit si in alte judete din tara. Desi a trecut aproape un an de la prima sesizare, reprezentantii asociatiei care incearca sa elimine aceste nereguli din sistem sustin ca Ministerul Educatiei Nationale nu a luat inca masuri concrete, astfel ca fenomenul a continuat sa existe si la examenele sustinute anul trecut.

In 2017, in Braila, 36,5 % dintre elevii care au absolvit 8 clase nu s-au inscris la Evaluarea Nationala, judetul nostru avand a doua cea mai mare medie din tara la acest examen, dupa municipiul Bucuresti. Inca din interiorul Ministerului Educatiei, o persoana anonima a declarat faptul ca fenomenul este cunoscut de ani de zile. Cu toate ca s-a zis ca se va face un plan pentru reducerea acestui fenomen, Laura Greta Marin, presedintele Asociatiei pentru Educatie si Justitie Sociala Human Catalyst spune ca nici pana in acest moment nu au fost luate masuri concrete. “Desi noi am tras nenumarate semnale de alarma, lucrurile nu s-au imbunatatit. Acum analizam rezultatele din 2018 fata de 2017, dar tendinta este cam aceeasi. Am reusit sa ne intalnim cu echipa Ministerului Educatiei care a spus ca nu recunoaste existenta fenomenului pentru ca nu are sesizari de la parinti. Sute de oameni au spus ca nu au curajul sa faca sesizari in scris pentru ca se tem de repercursiuni. Anul trecut ministerul nu a facut nimic nou pentru a impiedica fenomenul.”

Una din solutiile propuse de expertii in educatie ai Asociatiei pentru Educatie si Justitie Sociala a fost emiterea unui ordin de ministru prin care asa numitul Fenomen Braila sa fie interzis explicit. In acelasi timp sa fie prevazute sanctiuni pentru persoanele si institutiile care ii impiedica pe elevi sa sustina examenele nationale. “Speram ca anul acesta vom reusi, desi nu am avut un ecou din partea Ministerului Educatiei. Am avut in schimb raspuns de la Uniunea Europeana, care anul trecut, cand noi am trimis sesizarea noastra au raspuns ca vor lua in considerare si ca vor face recomandari catre statul roman” a declarat Laura Greta Marin.

Sursa: radioromaniacultural.ro

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>