Published On: vin, mai 31st, 2019

In trei comune din Braila toaletele “pericol” din curtea scolii vor disparea. Apar containere moderne care sunt prevazute cu partea de baie

Ministerul Educatiei va trimite 64,9 milioane de lei catre 858 de scoli care au toaleta in curte, fara apa si canalizare, potrivit unei hotarari de Guvern adoptata in sedinta Executivului de joi, 30 mai. Asta inseamna cu 631 de scoli mai putine fata de promisiunea facuta de ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu, cea care vorbea despre 1.489 de scoli. Aceasta a explicat in repetate randuri ca anul acesta ”avem bani” sa “rezolvam problema scolilor fara toaleta in curte. De asemenea ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca vor fi alocati bani pentru toate cele “peste 1.460 de scoli”.

Romania avea in anul 2017 numai putin de 2.219 unitati de invatamant cu grupuri sanitare situate in curte, fara apa curenta si fara canalizare, potrivit ministerului. La inceputul anului 2019, in reteaua de invatamant preuniversitar de stat mai functionau 1.180 de scoli cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzator sau amplasate in exteriorul constructiilor de invatamant, sustine institutia intr-un comunicat.

Cifrele sunt insa contrazise atat de documentele prezentate public de oficiali, cat si de declaratiile acestora. De exemplu, pe 24 ianuarie 2018, fostul ministrul Liviu Marian Pop publica o lista cu 2.418 scoli care au toaleta in curte.

De la inceputul anului 2019 insa, actualul ministru Ecaterina Andronescu sustine ca este vorba despre 1.489 de scoli fara toaleta conforma.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici a declarat in februarie 2019 urmatoarele: „Pot sa va spun ca sunt inca 1.400 si ceva de scoli care sunt in aceasta situatie neplacuta (n.r. cu WC in curte). Pana la final de an este obligatoriu ca toate aceste scoli sa nu mai aiba aceasta situatie. Si cum? Se vor aloca, am facut un program care se lanseaza imediat. Undeva la 10.000 de euro va veni pe fiecare scoala pentru a pune langa scoala respectiva acele containere moderne care sunt prevazute cu partea de baie.”

In final, in Hotararea de Guvern privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat catre bugete locale, pentru finantarea in anul 2019 a unor cheltuieli de capital ale unitatilor de invatamant preuniversitar de stat bugetul a fost de 64,9 milioane lei, iar banii ajung doar pentru 858 de scoli, cu 631 de scoli mai putine decat cele promise de ministrul Educatiei. In nota de fundamentare a proiectului, faptul ca se vor pune aceste containere in curtea scolii arata ca elevii vor „beneficia de conditii sporite”. Ar fi vorba despre un numar de 61.500 de elevi.

Hotararea prevede ca daca scolile nu reusesc sa cheltuiasca sumele primite pana la finalul acestui an, atunci sunt obligate sa trimita banii inapoi la Guvern.

In cazul judetului Braila se vor repartiza fonduri in valoare de 269 mii de lei, pentru trei scoli din comunele Dudesti, Visani si orasul Ianca.

Denumirea unitatii de invatamantSuma alocata (mii lei)
1 Comuna Dudesti Scoala Gimnaziala Tataru, comuna Dudesti74
2 Comuna Visani Scoala Gimnaziala comuna Visani74
3 Orasul Ianca Scoala Gimnaziala Perisoru, oras Ianca121

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>