Published On: mar, mai 21st, 2019

Intotdeauna scoala a fost in centrul atentiei guvernarilor PSD

“Educatia este tot ce vezi si ce auzi” spunea marele patriot Nicolae Iorga.

PSD a privit educatia ca un factor strategic de dezvoltare. Conditiile in care se desfasoara procesul de invatamant, accesul egal la educatie al elevilor, recompensarea activitatii cadrelor didactice reprezinta prioritatea noastra.

Internetul, computerele, tabletele, telefoanele smart, Facebook-ul, Twitter-ul, Youtube-ul, Instagram-ul, site-urile comerciale, de educatie sau de socializare au transformat cultura si economia intregii lumi, iar procesul de invatamant trebuie sa pastreze acest ritm.

Educatia este chemata astazi sa slefuiasca talentul personal al celui scolit, sa-i transfere valorile de referinta pentru consolidarea caracterului, sa-i dezvolte capacitatile creative.

Intotdeauna scoala a fost un domeniu disputant, adesea aprig, mai mereu cu exces de zel, intre ceea ce se face si ceea ce se promite.

Ce a facut PSD pentru EDUCATIE

A majorat succesiv salariile profesorilor. Fata de 2016, salariile nete, „in mâna”, ale profesorilor au crescut in medie cu 57,6%.

A platit in totalitate, profesorilor, sumele taiate din salariile acestora  de catre alte partide – PNL, PD – reprezentând hotarârile judecatoresti restante, precum si cele scadente in 2019.

A crescut costulu standard per elev cu 18%, in vederea sustinerii reale a finantarii de baza a invatamântului preuniversitar.

A construit si modernizat 205 crese si unitati de invatamânt.

A motivat profesorii prin cresterea sumelor la plata cu ora

A introdus pentru prima data plata evaluatorilor, cumularea sporurilor si a alocat 24 de milioane de euro pentru 27 de proiecte, in cadrul programului “Profesori motivati in scoli defavorizate”, de care au beneficiat 7.000 dascali.

A acordat burse tinerilor care provin din grupuri vulnerabile si sunt in risc de abandon universitar. Cuantumul bursei este de 300 lei lunar si se acorda timp de 18 luni, cu respectarea anumitor conditii.

A oferit burse, din fonduri europene, pentru participarea la programe de educatie si formare profesionala, de care au beneficiat 80.000 de elevi, dintre care 20% de etnie roma si 20% din mediul rural.

A acordat granturi anuale de pâna la 4.000 de euro pentru tinerii absolventi de liceu cu rezultate deosebite, laureati la olimpiade nationale si internationale.

Ce  face PSD in BRAILA pentru EDUCATIE

Reabiliteaza/modernizeaza cladirile scolare pentru un proces instructiv – educativ de cea mai inalta calitate, inclusiv pentru ca toate unitatile de invatamânt sa obtina autorizatii de functionare (sanitara si ISU) – 7.075.000 euro alocati in Municipiul Braila in ultimii 2 ani;

Reabiliteaza cu fonduri europene, nationale sau locale scoli din municipiul Braila – Scoala “Mihai Eminescu”, Scoala “Mihai Viteazul”, Liceul “Panait Cerna”, Colegiul Tehnic “C.D. Nenitescu”, Liceul de Arta “Haricleea Darclee, Scoala “Fanus Neagu” respectiv gradinitele “Pinocchio”, “Lizuca”, “Furnicuta”,”Luceafarul”, Gradinita nr. 18, Gradinita cu program sportiv nr. 60  – 8.700.000 euro;

Construieste cu fonduri europene o noua cresa – 1.280.000 euro;

Sustine transportul gratuit in oras pentru toti eleviii si studentii cu domiciliul in Braila – 440.000 euro anual;

Sustine si premiaza anual performanta elevilor, profesorilor si a unitatilor scolare – 80.000euro anual;

Sustine dezvoltarea invatamantului dual prin incheierea parteneriatelor cu Inspectoratul Scolar Judetean Braila si societatile interesate sa-si formeze forta de munca calificata, respectiv cu  SC Alpiline SA – pentru meseria de brutar-patiser, SC Nozleco SRL- pentru meseria de brutar – patiser, SC Promex SA – pentru meseria de lacatus, strungar/frezor-rabotor-mortezor, SC Pronif Industry SRL – pentru meseria de strungar, SC Vard Braila SA –pentru meseria de lacatus – constructii navale, SC Dunav SRL – pentru meseria de electomecanic nave, SC Compact Grup SRL – pentru meseria de tamplar universal; SC Braiconf SA – pentru meseria de confectioner produse textile, SC Bluette Mode SA – pentru meseria de confectioner produse textile, SC Carrefour Romania SRL – pentru meseria de brutar –patiser;

Finalizeaza construirea unui bazin olimpic – 8.300.000 euro.

Rezultatele EDUCATIEI BRAILENE

Judetul Braila ocupa an de an unul din primele locuri in ierarhiile Ministerului privind examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat. Succesul s-a repetat fara salturi, fara “accidente” de parcurs, ceea ce reprezinta o implicare responsabila a elevilor, familiile acestora si administratiei locale.

Ce ne propunem a urmari cu mare atentie in urmatoarea perioada in Educatie, la nivelul judetului Braila:

Acordarea unei mai mari atentii absolventilor din scolile rurale; cuprinderea lor, dupa clasa a VII a in invatamantul profesional si tehnic;

Cuprinderea unui numar cat mai mare de absolventi de liceu in sustinerea si promovarea exemenului de bacalaureat

Un raport corect, adaptat cerintelor pietei fortei de munca intre invatamantul liceal si cel profesional;

Continuarea sustinerii invatamantului dual in unitatile de invatamant ethnic din Judetul Braila.

PSD priveste educatia ca pe un factor strategic de dezvoltare. Educatia a fost si va ramâne un domeniu de interes major, prezent permanent pe agenda publica. Educatia incepe la nastere si continua toata viata prin acumularea in cunoastere.

 

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>