Published On: lun, mai 13th, 2019

Schimbare radicala de situatie la alegerile europarlamentare. Primele rezultate ale sondajului realizat de INSCOP Research  

Barometrul de opinie publica al Academiei Romane realizat de INSCOP Research in perioada 12 aprilie – 3 mai 2019 confirma faptul ca PSD si PNL se afla intr-o lupta stransa pentru primul loc in clasamentul intentiei de vot la alegerile pentru Parlamentul European. Totodata, majoritatea romanilor sunt de acord cu decizia presedintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum privind situatia Justitiei, pe 26 mai 2019.
Intentia romanilor de a se prezenta la urne la alegerile europarlamentare a fost masurata pe o scala de la 1 la 10, in care nota 1 inseamna “sigur nu voi vota”, iar nota 10 inseamna “sigur voi vota”. 11% dintre respondenti au ales varianta 1, 1,8% varianta 2, 1,9% varianta 3, 3,1% varianta 4. Varianta 5 a fost aleasa de 4,9% dintre respondenti, in timp ce pentru varianta 6 au optat 4,5% dintre romani, pentru varianta 7 au optat 5,9%, iar pentru varianta 8 au optat 9,3%. 11% dintre respondenti au ales varianta 9, in timp ce 39,2% au declarat ca vor merge sigur sa voteze. 7,2% reprezinta non-raspunsuri. Aceste cifre nu trebuie interpretate neaparat ca prognoze de participare la vot. Datele au fost culese in cea mai mare parte, inainte de debutul campaniei electorale care va avea un rol in mobilizarea electoratului.
La ultimele alegeri europarlamentare (25 mai 2014), nivelul prezentei la vot in Romania a fost de 32,4% dintre alegatorii inscrisi pe listele electorale.
Comparativ cu luna martie 2019, se remarca o crestere semnificativa a procentului celor care au ales optiunea 10 (“sigur voi vota”) la intrebarea privind prezenta la vot, de la 26,9% la 39,2%, pe fondul apropierii scrutinului pentru Parlamentul European si, probabil, a convocarii referendumului pe tema Justitiei. Datele din luna martie au fost extrase dintr-o cercetare sociologica  anterioara, realizata de INSCOP Research la comanda Fundatiei Konrad Adenauer.
19,4% dintre cei intervievati declara ca nu s-au hotarat cu cine vor vota, 11% declara ca nu vor merge la vot, iar 6,5% nu stiu sau aleg sa nu raspunda la aceasta intrebare.
Dintre romanii care isi exprima o optiune de vot, ceea ce reprezinta 63,1% din esantion, 27,6% intentioneaza sa voteze cu PNL (fata de 26,3% in martie), iar 25,5% cu PSD (fata de 26,9% in martie). Urmeaza Alianta 2020 USR-PLUS cu 16,5% (fata de 15,3% in martie 2019), ALDE cu 9,2% (9,3% in martie) si Pro Romania cu 9,1% (acelasi scor ca in sondajul precedent). UDMR inregistreaza o intentie de vot la limita pragului electoral de 4,8% (fata de 5% in martie).  Pentru PMP si-au exprimat intentia de vot 3,9% dintre respondenti (fata de 4,4% in martie). 1,1%  dintre cei chestionati au ales UNPR, 0,6% PSR, 0,5% PRU, 0,3% PSDI, 0,2% BUN, PRO DEMO 0,2%. Cei doi candidati independenti, Gregoriana Tudoran si George Simion, sunt cotati cu o intentie de vot de 0,3%.
Daca luam in considerare doar respondentii care declara ca sigur vor merge la vot in ziua alegerilor (cei 39,2% din populatie care ale varianta 10 la intebarea privind prezenta la vot), constatam modificari ale procentelor obtinute de partidele/aliantele politice masurate. Astfel 26,4% dintre respondenti declara ca ar vota cu PSD, iar 26,1% cu PNL. Urmeaza Alianta 2020 USR-PLUS cu 20,1%, Pro Romania cu 8,5%. S-ar situa sub pragul electoral doua partide parlamentare: UDMR cu 4% si PMP cu 3,5%. Urmeaza UNPR cu 1,0%, PRU cu 0,5%, PSDI cu 0,5%, George Simion cu 0,5%, BUN cu 0,2%, PSR cu 0,2%, Gregoriana Tudoran cu 0,2%.
Comparatia intre intentia de vot a tuturor respondentilor care au ales o optiune, respectiv a celor care au declarat ca vor participa sigur la vot (au ales nota 10 la intentia de participare la vot) arata ca Alianta 2020 USR-PLUS ar obtine semnificativ mai multe voturi (de la 16,5% la 20,1%). PSD castiga aproximativ un procent, in timp ce PNL inregistreaza un usor regres. Variantia celorlalte partide este limitata.
In analiza trebuie tinut cont de faptul ca datele prezentate au fost culese, in mare parte, inaintea campaniei electorale, care, alaturi de alti factori, ar putea influenta substantial atat prezenta la urne, cat si rezultatele finale obtinute de partidele politice la alegerile din 26 mai.
In ceea ce priveste referendumul, 59% dintre respondenti sunt de acord cu decizia presedintelui Klaus Iohannis de a convoca un referendum privind situatia Justitiei, pe 26 mai 2019, in timp ce 23,8% isi exprima dezaprobarea. Procentul celor care nu stiu sau nu raspund este de 17,2%.
Barometrul de opinie publica al Academiei Romane a fost realizat de INSCOP Research, la comanda LARICS – Laboratorul de Analiza a Razboiului Informational si Comunicare Strategica, din cadrul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale „Ion I. C. Bratianu” al Academiei Romane. Datele sondajului de opinie au fost culese la nivel national in perioada 12 aprilie – 3 mai 2019. Volumul esantionului a fost de 1050 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei, neinstitutionalizata, cu varsta de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3%, la un grad de incredere de 95%. Sondajul a fost realizat pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor in toate judetele Romaniei si in sectoarele Municipiului Bucuresti. Esantionul de tip multi-stratificat, probabilistic a fost validat pe baza datelor oficiale ale Institutului National de Statistica.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>