Published On: joi, iul. 18th, 2019

Ancheta in scolile din Braila / Neregulile din sistemul de invatamant brailean luate la purificat

Orasul nostru in vizorul Ministrului Educatiei. Braila va deveni subiectul unei anchete ce vizeaza neregulile din sistemul de invatamant. Cele mai mari rate de corigenti sunt si anul acesta in judetele Braila, Calarasi si Tulcea. In alte 14 judete din Romania, “fenomenul Braila” creste masiv, potrivit unei  statistici publicate de Ministerul Educatiei.

Ministrul Ecaterina Andronescu sustine ca urmeaza o analiza si o ancheta a ministerului pe acest subiect, prin care va incerca sa “descifreze” mecanismul interior al acestui fenomen.

Potrivit datelor ministerului, se vede clar cum in clasele a V-a, a VI-a si a VII-a elevii sunt trecuti clasa, ratele de corigenta fiind unele mici, de cateva procente pe an scolar, dupa care in clasa a VIII-a procentele sunt deja cu doua cifre, intre 10 si 19%.

Judetele vizate de ancheta sunt:

Braila 19,96%

Calarasi 16,25%

Tulcea 16,01%

Iasi 15,81%

Ilfov 15,49%

Prahova 14,47%

Ialomita 13,84%

Vaslui 13,58%

Cluj 12,4%

Sibiu 13,20%

Caras-Severin 11,96%

Olt 11,6%

Bistrita-Nasaud  11,35%

Covasna 11,25%

Maramures 10,96%

Satu Mare 10,69%

Galati 10,61%

De precizat ca Braila este judetul pe baza caruia asociatia Human Catalyst a publicat un raport care arata ca numeroase scoli ridica artificial “rata de promovare” prin descurajarea elevilor sa se inscrie la examen. Aceasta problema a fost numita “Fenomenul Braila”.

“Noi intentionam sa mergem sa facem o evaluare, sa descifram mecanismul intern prin care am ajuns la Braila la aproape 20% din elevii clasei a VIII-a sa fie corigenti sau repetenti“, a spus Ecaterina Andronescu. Aceasta a anuntat ca o evaluare este in curs. “Elevii nepromovati si cu situatia neincheiata. Asupra acestei categorii de elevi vom face o analiza, pentru ca reprezinta un numar important din aceasta promotie si despre ei nu stim daca vor fi in etapa urmatoare sau nu”, a mai declarat Andronescu.

Ministrul a mai remarcat si “cifrele relative mari la clasa a V-a” in privinta celor ramasi corigenti sau cu situatia neincheiata, “ceea ce inseamna ca la trecerea la ciclul gimnazial elevii au o problema. Va trebui sa vedem cum putem sa remediem aceasta problema.

“Procentul corigentilor in clasa a V-a variaza mult, scade la clasele a VI-a si a VII-a si din nou ajungem pana la apropape 20% in clasa a VIII-a. Aceasta situatie a corigentilor la clasa a VIII-a va face obiectul unei analize foarte serioase la nivelul Ministerului Educatiei. Pe aceste judete ne vom concentra analiza, pentru a evita sa repetam situatia“, a declarat Ecaterina Andronescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>