Published On: Dum, iul. 14th, 2019

Constructorul salilor de operatie avea cu SJU Braila doua variante de contract, in paralel / DNA mucles!

Cel mai prost presedinte al Consiliului al Consiliului Judetean Braila de la revolutie pana astazi, Iulian Francisck Chiriac, asa cum reiese dintr-un sondaj la comanda ziarului nostru, se bate cu pumnul in piept pentru cele 11 sali de operatie date de curand in folosinta. Trecem peste faptul ca nici pe departe nu este realizarea lui, dar sa te lauzi cu 11 sali de operatie in care se opereaza apendicite si hernii in majoritate, este de prost gust si nicidecum de bun simt, in conditiile in care prima cauza a mortalitatii in Braila o reprezinta infarctul si accidentul vascular cerebral. Sa te lauzi cu niste sali de operatie a caror constructie face subiectul unei anchete DNA este cel putin dubios.
Ceea ce este curios este ca niciodata Chiriac nu a vorbit despre costuri, despre efortul financiar facut de judetul Braila pentru a avea 11 sali de operatie pentru orice altceva decat pentru interventii in cazurile cele mai dese care aduc moartea brailenilor. De ce nu a facut-o, n-o face si nu o va face vreodata? Pentru ca in aceasta afacere sunt implicati amici, sfatuitori de taina si viitori sefi de partid ai lui Chiriac.
Daca ei nu vor sa v-o spuna, va prezentam noi povestea “celebrelor” sali de operatie. Subiectul a ajuns si la DNA Galati, insa pana acum acesta s-a dovedit un pistol cu apa in lupta impotriva marii coruptii.

Cum o idee buna se transforma intr-o hemoragie financiara

In 2010, Consiliul Judetean Braila preia Spitalul Judetean de Urgenta Braila. Se evalueaza situatia acestuia si, dupa discutii cu cadrele medicale, se ia decizia ca Blocul Operator Central al Pavilionului A (adica cel situat in Soseaua Buzaului) sa fie reabilitat. Prin urmare, la inceputul anului 2011, dirctorul medical al spitalului, dr. Mihai Iugulescu, de atunci intocmeste un referat de specialitate prin care se solicita realizarea unui studiu de fezabilitate privind modernizarea Blocului Operator. In baza referatului, spitalul cumpara DALI (Documentatia de Avizare a Lucrarilor de Interventie) pentru reabilitarea salilor de operatie si o trimite CJ Braila in vederea finantarii. Conform acestui DALI urmau sa se modernizeze 5 sali de operatie plus anexele acestora la un pret de 5.422.543 lei fara TVA din care 869.503 lei fara TVA reprezentau constructii plus montaj. Termenul de executie: 3 luni de zile!
Consilierii judeteni au aprobat, printr-o hotarare din aprilie 2011, documentatia, dar in iunie al aceluiasi an a fost finantata doar partea de constructii plus montaj in valoare de 1.100.000 lei. In luna urmatoare, managerul Rodica Sin, dispune demararea procedurilor legale pentru realizarea in mod etapizat al reamenajarii Blocului Operator pe costuri de executie. In doar opt zile, toate actele sunt intocmite, inclusiv verificarea Caietului de Sarcini de catre Consiliul Judetean Braila, iar prin anuntul de participare 125879 din 08.07.2011 s-a demarat procedura si a fost stabilit un termen de depunere a a ofertelor in luna agust 2011.
La data fixata in anunt nu s-a depus nici o oferta, procedura s-a anulat automat si a fost stabilita o alta in luna septembrie 2011.
Apar primii ofertanti, se solicita clarificari, iar spitalul raspunde in termenul legal. Nimic spectaculos, majoritatea acestor tip de proceduri cuprind asemenea evenimente. Pe 20 septembrie 201, comisia de evaluare a hotaraste ca oferta castigatoare apartine SC Vamed Romania SRL Bucuresti, ca lider de asociere a societatii mentionate cu Sc Carroponte SRL cu o propunere financiara de 887.096.76 lei fara TVA si o durata de executie de 3 luni de zile.
Dupa castigarea licitatiei, SC Vamed Romania SRL refuza sa semneze contractul si pierde garantia de de participare in valoare de 17.750 de lei. Curios, nu-i asa? Poate pentru noi, muritorii de rand si platitorii de taxe si impozite. Cele doua firme care se asociaza si apoi renunta vor fi regasite in noi alte lucrari la spital.

De ce 5 si nu 11?

Consiliul Judetean Braila nu se da batut, ba chiar supraliciteaza. Intr-un Consiliu de Administratie al Spitalului Judetean de Urgenta Braila desfasurat la inceputul lunii noiembrie, unul dintre vicepresedintii CJ face referire la reabilitarea completa a Blocului Operator cu 11 sali de operatie, dar si la faptul ca acest proiect nu se mai poate realiza in 2011, deoarece nu mai este timp pentru punerea in opera a deciziei luate.
La sfarsitul lunii ianuarie 2012, Consiliul de Administratie al spitalului decide efectuarea unui nou studiu de fezabilitate pentru realizarea unui Bloc Operator cu 11 sali de operatie. Motivul invocat: mutarea chirurgilor din Pavilionul B (fostul Spital nr. 3) in Pavilionul A. Lucrurile erau deja batute in cuie, dovada fiind faptul ca spitalul cumpare deja DALI cu o saptamana inainte! Castigator IPCT Instalatii Bucuresti. Pret: 27.280 lei.
CJ Braila aproba in plenul sau, in luna aprilie, documentatia tehnico-economico propusa de IPCT Bucuresti pentru “Reabilitarea Blocului Operator in Spitalul de Urgente Braila” cu o valoare totala a investitiei de 25.654.784 lei din care constructii montaj 5.795.541 lei si o durata de executie de 3 ani de zile! Ei, asa da, mai venim de acasa! Ce daca pentru 5 sali se aprobasera anterior 1.100.000 lei, acum dublui acestora inseamna de aproape sase ori mai mult! Nu mai vorbim de dotari in valoare de 200 de miliarde de lei vechi!
Si ca lucrurile sa fie clare pentru initiati, dar nu si pentru amatorii de la Directia Nationala Anticoruptie, in data de 15.10.2012, prin adresa 33885 Consiliul Judetean Braila informeaza Spitalul Judetean de Urgenta despre aprobarea “DALI revizuit”, insoyita de HCJ 114/11.10.2012 si de procesul verbal de avizare nr.150/10/10.2012, suma ramanand aceeasi: 25.654.784 lei. Sa se fi facut “mici modificari” care sa permita unora sa castige mai usor licitatia pentru echipamente medicale? Tinand cont ca acum, cand salile sunt gata, se observa cu usurunta ca sistemele de prindere sunt parca facute pentru echipamentele unei singure firme de echipament medical, ce coicidenta, fix cea castigatoare!
Cu temele facute ca la carte de CJ Braila, impreuna cu referatele de necesitate intocmite de medicii spitalului, este dispusa demararea procedurii de acizitie publica pentru lucrarile de constructii. Procedura este una de cerere de oferta online, criteriul de adjudecare fiind pretul cel mai scazut.

Ati uitat deja de Carroponte? Dar de Vamed?

Sper ca nu, asa cum nici unii dintre “baietii destepti” din acea perioada nu au uitat. Ei bine, asocierea Carroponte SEL & Asix Design SRL a castigat licitatia oferind cu 16 la suta mai putin din valoarea estimata, fata de doar trei la suta cat au oferit contraofertantii acestora, iar ordinul de incepere a lucrarilor a fost dat in martie 2013. Cei care se pricep la astfel de tranzactii spun ca oferta a fost sublicitata. Novicii pot crede ca firmele fac astfel de lucruri doar ca sa fie siguri ca ei sunt castigatorii, apoi Dumnezeu cu mila. Ei bine, nu-i chiar asa! De multe ori, cei care fac asa ceva primesc din alta parte diferenta, adica din alta lucrare sau lucrari. Sa fie o coincidenta ca firma Carroponte SRL a fost intr-un permanent scandal cu reprezentantii Consiliului Judetean Braila dupa ce presedintele Bunea Stancu si vicepresedintele CJ Mija au fost scosi din joc de o retinere intr-un dosar de coruptie care inca se judeca si astazi.
Ca pretul licitatiei a fost evaluat in asteptarea unor “vremuri mai bune” o dovedeste faptul ca asocierea Carroponte & Asix Design s-au jucat de v-ati ascunselea cu Spitalul Judetean de Urgenta Braila mutand de colo colo hartii, multe dintre ele pline de contradictii. Nici un pic de teama ca ar pati ceva, timpul sa treaca. Ii proteja cineva? Cine stie…
“Rabdarea” celor de la Carroponte a dat roade, pentru ca in luna mai 2014 firma a devenit subcontractor la noua cladire Cardiologie-Pediatrie. Subcontractorul cui? Ei, cui? Al SC Vamed Romania SRL, evident!

Noaptea mintii: Carroponte avea doua contracte in paralel

Fara conducerea CJ Braila cu care se intelegea atat de bine, Carroponte o lasa moale de tot cu lucrarile la Spitalul Judetean de Urgenta Braila. Atat de moale incat conducerea spitalului a trmis zeci de notificari antreprenorului general si spre stiinta Consiliului Judetean Braila. Lucrurile mergeau tot prost. Un exemplu: etapa 1 a fost in prag de finalizare in luna noiembrie 2015, data la care toata lucrarea trebuia finalizata!
Managerul Mihail Iugulescu ia decizia de a reverifica clauzele contractului incheiat intre parti. In urma verificarilor efectuate, s-a constatat existenta in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta braila a doua variante de contract care existau in paralel avand acelasi numar si data de inregistrare, dar cu deosebiri intre clauzele contractuale.
Infobraila a aflat ca cele doua contracte sunt semnate de aceleasi persoane cu exceptia consilierului juridic, pe unul fiind semnatura Luminitei Gheorghe, iar pe celalalt al Constantei Getea. Managerul Iugulescu a dispus efectuarea unui audit si a cerut Comitetului Director al SJU Braila sa se sesizeze organele de cercetare penala!
Decizia lui Iugulescu l-a costat functia, cel mai mare dusman al acestuia fiind presedintele Iulian Francisck Chiriac, pe atunci secretar de stat in Ministerul Sanatatii, la propunerea presedintelui Organizatiei Judetene a PSD, Gheorghe Bunea Stancu.
Praful de pe dosarul “Afacerii Blocului Operator” se ingroasa. DNA nu are curajul sa-l sufle, sa nu care cumva sa le intre vreun fir in ochii colaboratorilor sai din mediul infractional!

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>