Published On: vin, iul. 12th, 2019

Prietenul lui Mihai Tudose este omul care a cedat gazele naturale din Marea Neagra Ungariei

Vedeti in randurile care urmeaza cine este omul care a cedat Ungariei gazele din Marea Neagra. Pe fondul celei mai recente dispute din Parlament si din media – cea legata de Legea offshore, care, odata adoptata, va institui conditii oneroase pentru statul roman in raport cu firmele straine care ar urma sa extraga gaze naturale din Marea Neagra -, PSnews.ro tine sa va aminteasca o serie de informatii sensibile despre omul de numele caruia se leaga inceputul intregii controverse.

Scurta istorie

Este vorba despre Ion (Nelu) Sterian, cel care din august 2017 ocupa functia de director general al Transgaz (simbol BVB: TGN), companie-fanion a statului roman, transportatorul national de gaze naturale. Fost membru PNL si candidat din partea acestui partid – desi fara succes – in alegerile locale si parlamentare ale anului 2008, Sterian a fost ghidat in cariera politica inceputa la Braila de catre un om cunoscut pentru aranjamentele facute pentru Calin Popescu-Tariceanu (l-am numit pe Vlad Moisescu). Apoi Ion Sterian a fost preluat de catre gruparea Dorin Cocos-Daniel Moldoveanu (consilier prezidential in securitate pe vremea lui Traian Basescu), pentru ca ulterior acelasi Nelu Sterian sa ajunga sub protectia Baronului Energiei, Daniel Chitoiu, omul cu banii de la ALDE (in prezent secretar general al partidului). De 11 ani neintrerupti, Nelu Sterian face jocurile la Transgaz. Nu de alta, dar – asa cum arata chiar propriul CV, publicat pe site-ul companiei – fostul politician este inca din 2007 membru in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de la TGN, numit de catre guvernul Tariceanu.

Iata ce scria Ziare.com in februarie 2018 despre Ion Sterian:

„Transgaz, firma importanta din portofoliul energetic al statului roman este condusa de catre uluitorul Ion Sterian, un inginer de petrol si gaze, care intre 2002-2006 a capatat doua diplome de master, in „Management si Dezvoltare Rurala” si in „Alimentatie Publica si Agroturism”, ambele la Universitatea de Agronomie din Bucuresti.

Un adevarat erudit, in anul 2007, Sterian mai capata o diploma de la Colegiul National de Aparare, in „Securitate si buna guvernare”.

Incepand cu anul 2006, cariera fulminanta a acestui personaj tenebros se desfasoara la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, in diverse functii, adus aici de catre protectorul sau, fostul dirijor al PNL in era Tariceanu, celebrul Vlad Moisescu, dar pastrat cu grija si de PDL-ul lui Traian Basescu”.

Legaturi cu gasca de la ANRP

Nelu Sterian nu este nici pe departe un anonim in ochii presei. De pilda: Romania Libera atragea atentia in noiembrie 2016 ca executivul tehnocrat din acea perioada – cel al lui Dacian Ciolos – il pastrase pe Sterian in fruntea bucatelor, DESI acesta figura intr-un dosar greu al DNA.

„Numele lui Ion Sterian a aparut pe lista persoanelor care l-au ajutat pe Horia Simu Schiopu sa obtina o despagubire de 8.750.000 euro de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), pentru un teren din Constanta. Procurorii anticoruptie sustin ca terenul a fost supraevaluat cu suma de 7.875.000 lei. Pentru contributia sa, Ion Sterian ar fi primit o spaga de aproximativ 1,6 milioane lei. Cu toate acestea, a ramas pe functiile pu-blice detinute fara a fi deranjat de procurori. De ce? Pentru ca procurorii l-au transformat in martor denuntator.

Horia Simu Schiopu a cumparat cu 700.000 de euro drepturile litigioase pentru un teren de 25 ha din Constanta, in 2009, prin offshore-ul Rosintaly Management Limited. Dupa ce a obtinut drepturile litigioase, Simu a anuntat ca va oferi 25% din suma de 8,75 milioane euro pe care urma sa o primeasca de la ANRP celor care il ajuta sa urgenteze obtinerea despagubirilor de la stat. Imediat, pe filiera a intrat Daniel Moldoveanu, fostul consilier prezidential al lui Traian Basescu si fost sef al Comunitatii Nationale de Informatii. Simu a acceptat sa ii dea 10% lui Ionut Birisu, in spatele caruia se aflau Daniel Moldoveanu si Ion Sterian, iar 15% au ajuns la Aurel Nicolae, bagat la inaintare de Dorin Cocos si Gabriel Georgian Surdu, fost sef al RA-APPS.

Cei sase spagari au povestit in fata procurorilor DNA cum s-au impartit banii. Din declaratiile lor, rezulta ca partea de 10% preluata de Ion Birisu a fost de 3,59 milioane lei, iar banii s-au impartit astfel: Ion Sterian a primit 45% (aproximativ 1,6 milioane lei), Daniel Moldoveanu – 30%, iar restul au fost opriti de Birisu. Cealalta grupare i-a dat 400.000 euro Crinutei Dumitrean, fosta sefa de la ANRP, 40.000 euro au ajuns la Aurel Nicolae, iar restul sumei a fost impartit de Cocos si Surdu.

Dar Directia Nationala Anticoruptie, in loc sa recupereze banii statului de la cei care au luat spaga de la Simu, a preferat sa-i transforme in martori denuntatori si sa-i lase cu banii”, relatau jurnalistii de la RL.

Cum a fost adusa Ungaria la masa cu bunatati

Acum ajungem la esenta problemei: cum a intrat Ungaria in extrem de banoasa schema a exploatarii hidrocarburilor romanesti.

Acelasi site Ziare.com face un sumar al evenimentelor derulate in perioada 2016-2018, avandu-l in centru pe Nelu Sterian:

„– pe 9 septembrie 2016, la Budapesta, Transgaz a semnat contractul prin care a primit finantarea de 179,4 de milioane de euro de la Uniunea Europeana pentru sectiunea romaneasca a conductei BRUA (Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria);

– pe 16 mai 2017, Petru Vaduva, directorul general al Transgaz demisioneaza „din motive personale”, fiind inlocuit cu Ion Sterian, pana atunci presedinte al Consiliului de Administratie al Transgaz; ministrul Economiei, patronul Transgaz, era un alt brailean (ca si Sterian) celebru, Mihai Tudose, cel care, din postura de premier avea sa ameninte cu spanzuratoarea pe secuii care ar fi arborat steagul asa-zisului Tinut Secuiesc;

– pe 21 iulie 2017, FGSZ (operatorul maghiar de transport gaze, parte a grupului MOL) anunta Comisia Europeana ca proiectata conducta BRUA, sustinuta si finantata de Bruxelles, nu va mai ajunge pana in Austria, ci se va opri in Ungaria;

Transgaz era informata, se pare, despre intentia Ungariei de cel putin doua zile, cand a semnat un memorandum de intelegere privind coridorul vertical de transport al gazelor naturale. Memorandumul a fost semnat cu operatorul ungar FGSZ, in conditiile in care acesta ar fi anuntat ca doreste limitarea transportului gazelor pe teritoriul sau, nu mai departe pana in Austria. De altfel, la adresa de pe site-ul Transgaz continutul acestui document nu mai este disponibil public!!!

– pe 22 iulie 2017, insa, Sterian se declara inocent: «Suntem in faza de finalizare a licitatiilor si, in octombrie, de desemnare a ordinii de incepere a lucrarilor. Nu este pus in pericol contractul de finantare de 180 de milioane de euro, acordat de catre Comisia Europeana. Omologul Transgaz din Ungaria, FGSZ, a luat decizia de investitie in martie, prin care confirma la capacitate ferma de river-flow intre Ungaria si Romania de 1,75 miliarde de metri cubi». Problema este la BRUA 2, care ar trebui sa ajunga de la capacitatea de 1,75 mld. de metri cubi pe an la 4,4 mld. de metri cubi. «FGSZ ne-au adus la cunostinta ca ei vor confirma capacitatea ferma la granita Ungaria-Romania de 4,4 mld. de metri cubi, dar vor redimensiona investitiile pe teritoriul Ungariei, afirmand ca ei au capacitati existente de transport»”.

DIICOT ce face?

Daca procurorii DIICOT ar vrea sa faca pe bune un dosar de inalta tradare, ar trebui sa puna lupa pe licitatia secreta prin care Transgaz a cedat in toamna anului 2017 (cand prim-ministru era Mihai tudose – n.r.) capacitatea de rezervare a gazelor descoperite in Marea Neagra. Repetam: licitatia a fost SECRETA, castigatorii fiind doua companii din Ungaria. Una dintre ele, MET Romania Energy SA, are legaturi cu oameni din Federatia Rusa si anturajul premierului ungar Viltor Orban. De altfel, societatea-mama (MET Holding) este controlata de catre grupul ungar MOL, dupa cum arata Ziarul Financiar in mai 2017. Informatia despre afacerile MET in Rusia este cat se poate de publica, figurand chiar pe site-ul firmei, intr-un comunicat ce anunta extinderea afacerilor in tara condusa de catre Vladimir Putin.

Mihai tudose era prim ministru in toamna anului 2017, dar nu s-a implicat in nici un fel, desi cunoastea cu siguranta atat intentiile lui Ion Sterian cat si trecutul acestuia. de altfel, intr-o discutie purtata la Spitalul Judetean de Urgenta Braila, in perioada primul mandat de ministrul al Economiei, Tudose il caracteriza pe Sterian ca fiind “prietenul nostru”.

Revenind in actualitate…

Discutia despre exploatarea rezervelor din Marea Neagra ar trebui sa inceapa de la oamenii implicati in afacere si de la un adevar socant: rezervele offshore de gaze naturale ale Romaniei nu mai sunt ale noastre. Iar Nelu Sterian stie cat se poate de bine acest lucru.

Despre gravitatea Legii offshore, care isi asteapta votul final in Camera Deputatilor, puteti citi in linkul de mai jos. Pe scurt, ideea este urmatoare: odata adoptat actul normativ, statul roman va fi obligat sa inghete nivelul redeventelor la nivelul anului 2018, sa renunte la impozitarea oricarui venit suplimentar obtinut de catre o companie sau alta care exploateaza gaze naturale in Marea Neagra (venituri rezultate ca urmare a liberalizarii pietei) si – mai grav – acelasi stat roman va fi constrans sa returneze companiei respective orice impozit ar fi aplicat pe veniturile suplimentare dupa intrarea in vigoare a noii Legi off-shore.

 

CITESTE SI

EI SUNT SEFII LUI ION STERIAN SI SERGIU IONUT DIACOMATU

Teparii vor sa puna ghearele pe Braila!

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>