Published On: mie, dec. 4th, 2019

Testele PISA dezastruoase / Romania are cel mai slab punctaj din ultimii ani

Tara noastra se claseaza pe locul 47 din 79 de tari.
Cea mai mare scadere in clasamentul PISA este inregistrata la matematica, unde Romania a obtinut un scor de 430 de puncte, fata de 444 in 2015.
La stiinte, Romania are 426 de puncte, fata de 435 in 2015.
La citire, Romania a obtinut 428 de puncte fata de 434 in 2015. La acest capitol suntem aproape de nivelul din 2009, cand tara noastra obtinea 424 de puncte.
In urma acestor rezultate, se apreciaza ca gradul de analfabetism functional este mare: 44% dintre elevi nu inteleg ce citesc.
Raportul arata si ca 1% dintre elevi sunt performanti la capitolul citire, adica ating nivelul 5 sau 6 in testul PISA. Media OECD este, insa, de 9%.

La nivelurile 5 si 6 elevii au o intelegere completa a unui text citit la prima vedere.
Situatia nu este rea doar la noi in tara. Doar in 20 de sisteme de educatie din cele 79 de tari care participa la testarea PISA au mai mult de 10% dintre elevi in top.
PISA mai arata si ca accesul la noile tehnologii a crescut intr-un ritm remarcabil in ultimii ani. In evaluarea PISA din 2009, aproximativ 15% dintre elevii de 15 ani din tarile OCDE au raportat ca nu au avut acces la Internet acasa. Pana in 2018, aceasta proportie s-a redus la mai putin de 5%.
Mai multe tari asiatice figureaza in fruntea clasamentului sectiunii “lectura”, subiectul cel mai dezvoltat in noua editie a studiului, dar si in fruntea topurilor intocmite la sectiunile “matematica” si “stiinte”. Patru metropole si provincii chineze (Beijing, Shanghai, Jiangsu, Zhejiang) au ocupat primul loc, urmate de Singapore, Macao (China), Hong Kong (China), Estonia si Canada.
Elevii au completat si un chestionar de 30-45 de minute, la fel si profesorii. Esantionarea a fost facuta stiintific, participand la teste peste 5.000 de elevi de 15 ani din clasele a VII-a, a VIII-a si majoritatea din clasa a IX-a, din peste 180 de scoli.

Deputatul PNL Adriana Saftoiu spune ca :  “La viitorul test PISA va fi la fel, cat timp nu se schimba spiritul din scoala romaneasca. Nu elevii sunt vinovati ca nu stiu sa citeasca eticheta de pe pachetul de biscuiti. Rezultatele testelor PISA sunt de ani buni la fel. Romania ocupa mereu un loc modest. Si e normal sa fie asa. Pentru ca elevii nostri nu sunt invatati in spiritul testelor PISA. Iau doar proba “citire”, respectiv intelegerea unui text. De exemplu, acum ceva ani au avut de interpretat o dieta de slabire si, in alt an, o eticheta de biscuiti. Ca sa poti interpreta, citi aceste subiecte, presupune sa stii sa faci corelare de informatii, intre chimie, biologie, anatomie etc”.

Daniel Funeriu, fost ministru al Educatiei, propune ca profesorii sa sustina aceleasi teste PISA, subliniind ca rezultatele vor fi surprinzatoare. Funeriu propune si un „moment zero” al reselectiei profesorilor.

„Asa cum stiti, eu sunt mai orientat pe solutii, nu povesti. Asa ca propun sa fie date aceleasi teste PISA profesorilor. Veti avea o mare surpriza. Ar trebui evaluati toti profesorii: celor sub nivel sa li se livreze o formare adaptata timp de un an pentru a ajunge la nivel, iar daca nu reusesc nici atunci… asta e. In loc de miliarde date oengeurilor de apartament mai bine am face un moment zero al reselectiei profesorilor”, a scris fostul ministru pe mediul online.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>