Mihai Eminescu si Braila / Legaturile nestiute dintre poet si orasul nostru
Mihai Eminescu (Eminovici) s-a nascut la 15 ianuarie 1850, la Botosani, fiind al saptelea din cei 11 copii ai caminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de tarani romani din nordul Moldovei si al Ralucai Eminovici, nascuta Jurascu, fiica de stolnic din Joldesti. Cu totii stim ca Mihai Eminescu a devenit motivul pentru care multi dintre noi ne mandrim ca suntem romani. Marele poet cunoscut si peste hotare ne face cinste chiar si in prezent, la 130 de ani de la moartea sa. Chiar daca i-am citit poeziile si chiar daca inca ne amintim fragmente din “Luceafarul”, sunt inca multe lucruri nestiute despre acest mare om.
Poemul ”Luceafarul”, a aparut pe paginile ziarului “Dunarea”, pe data de 25 iulie 1883, la doar cateva luni dupa ce fusese publicat, pentru prima oara, in Almanahul Societatii Studentesti “Romania Juna”, de la Viena. Primul numar al ziarului “Dunarea” se afla azi, intr-o colectie particulara de la Braila.
Mihai Eminescu era stiut de apropiati ca fiind un cantaret cu o voce de aur, fumator inrait, cuceritor, mare amator de cafea si petrecaret fara margine, dar si un patriot pentru care „Traiasca natia!” era singurul salut.
Putini sunt aceia care stiu ca geniul creativ al Luceafarului suferea de o tulburare afectiva cumplita: sindrom bipolar.
Fiind atat de indragostit de lumea teatrului, in anul 1867, a intrat ca sufleor si copist in trupa de teatru a lui Iorgu Caragiale. La sfarsitul primaverii anului 1867, Mihai Eminescu a plecat cu Iorgu Caragiale (fratele mai mic al lui Costache Caragiale, director de teatru) cu trupa de teatru. A umblat mai ales prin Muntenia, la Ploiesti, Braila, dar si la Galati.
“Poetul nepereche” este familarizat cu Braila si datorita legaturii fratelui sau, Matei Eminovici, cu orasul nostru, acesta locuind pe plaiurile noastre timp de cativa ani. A fost casatorit cu Matilda Ilan Iosifescu, de loc din Braila. Era ofiter de cariera, luptase in Razboiul de Independenta al Romaniei, fiind decorat cu patru medalii romanesti si doua rusesti.