Published On: lun, ian. 20th, 2020

Primul caz de bullying ajunge in instanta / Scoala data in judecata de parintii unui copil batut la ore

Scoala 181 din Capitala a fost actionata in instanta de parintii unui copil de 11 ani, care a fost victima a bullying-ului, dupa ce a fost batut de un coleg si a ajuns in spital, familia cerand daune de 15.000 de euro.

„Dupa momentul acesta, parintii au fost nevoiti sa-si opereze copilul, sub anestezie generala, la 11 ani. S-au adresat institutiei de invatamant. Ei nu au vrut, de aceea am fost nevoiti sa mergem cu o actiune in instanta sa conservam aceste probe pentru ca in 30 de zile s-ar fi sters”, a spus avocatul.

Conform sursei citate, invatatoarea nu a intervenit in altercatia dintre cei doi elevi, dar nici angajati ai scolii.

„Actiunea va viza inclusiv atragerea raspunderii scolii, pentru ca o sa vedeti inregistrarea – e reactia incredibila a invatatoarei, care nu face nimic, si nici a gardianului, care sunt angajati ai scolii – si familia respectivului baiat agresor. DGASPC ar trebui sa deschida o ancheta sa vada daca nu cumva se imputa cumva parintilor pentru ca l-au crescut necorespunzator si sa ia masurile care se impun.

Daunele pe care le solicitam sunt 15.000 de euro, morale si materiale”, explica Adrian Cuculis.

Problema, spune aparatorul familiei, e cu atat mai grava cu cat copilul agresat nu a mai vrut sa mearga la scoala, dupa ce a fost batut, iar dascalii i-au scazut atat de mult nota la purtare incat el nu mai poate fi transferat la alta unitate de invatamant.

„Victima, din frica de a nu mai merge la scoala, tocmai pentru a nu da ochii cu colegii dupa intamplarea asta si de rusine, vrand sa se transfere, i-a fost scazuta nota la purtare atat de mult incat nu il mai accepta la alta scoala”, a mai spus sursa mentionata.

Potrivit certificatului medico-legal, copilul a suferit un traumatism de priamida nazala cu fractura oaselor nazale.

Legea care interzice bullying-ul in scoli a intrat in vigoare, in 22 noiembrie 2019, iar potrivit prevederilor este interzis orice comportament care consta in violenta psihologica. Profesorii vor fi instruiti astfel incat sa recunoasca acest fenomen si sa ia masurile potrivite.

„In unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale sunt interzise comportamentele care constau in violenta psihologica – bullying”, se arata in prevederea Legii educatiei.

Potrivit legii, bullying-ul (violenta psihologica) poate fi definit ca: „actiunea sau seria de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice, intr-un context social dificil de evitat, savarsite cu intentie, care implica un dezechilibru de putere, au drept consecinta atingerea demnitatii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, indreptate impotriva unei persoane sau grup de persoane si vizeaza aspecte de discriminare si excludere sociala, care pot fi legate de apartenenta la o anumita rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie sociala sau la o categorie defavorizata ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuala, caracteristicile personale, actiune sau serie de actiuni, comportamente ce se desfasoara in unitatile de invatamant si in toate spatiile destinate educatiei si formarii profesionale”.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>