Published On: lun, feb. 3rd, 2020

Un brailean este laureatul primei editii a premiului creat in memoria lui Gheorghe Iova

Valoarea pensiei lunare  a artistului Catalin Gufuianu, primita de la Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, pentru trei ani de domiciliu fortat, a devenit Premiul testamentar pentru experiment literar “Gheorghe Iova”- Textuare, acordat la editia I poetului Razvan Tupa.

Cu ocazia finisajului expozitiei comemorative Gheorghe Iova la Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti, asociatia culturala Echalier-Pirleazu’, de la Paris a decernt premiul testementar pentru experiment literar “Gheorghe Iova”. Premiul consta intr-o diploma-stampa numerica, creatie a artistilor plastici Catalin Guguianu si Valerie Touzet si suma de 1801 lei, valoarea pensiei lunare a lui Guguianu, perceputa de la Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania, pentru trei de domiciliu fortat.

Epozitia “IOVAdis70VA” a fost deschisa intre ziua care marcheaza data de nastere reala a lui Gheorghe Iova si data de nastere declarata in acte pentru scriitor.

Razvan Tupa s-a nascut la Braila in 1975. Primul sau volum, publicat in 2001, fetis, a fost distins cu Premiul National pentru Poezie „Mihai Eminescu”, Botosani (2002). In 2003, fetis – o carte romaneasca a placerii a facut obiectul unei a doua editii, revazute si adaugite, la Editura Vinea. In 2005 a publicat volumul corpuri romanesti la editura Cartea Romaneasca, iar in 2011 a lansat poetic cerul din delft si alte corpuri romanesti la Casa de Editura Max Blecher.

A fost unul dintre fondatorii revistei de poezie Versus-Versum, pe care a condus-o ca redactor-sef din 2005 pana in 2007. Din 2006 pana in 2008, redactor-sef al revistei Cuvantul. A participat la festivaluri, ateliere si lecturi de poezie in Bucuresti, Brasov, Constanta, Timisoara, Cluj Napoca, Sibiu, Buzau, Chisinau si in strainatate (Berlin, Bratislava, Budapesta, New York, Paris, Praga, Roma, Rotterdam, Stockholm, Tel Aviv si Zagreb).

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>