Published On: joi, apr. 23rd, 2020

Invatamantul gratuit, o minciuna gogonata! Cu bune sau direct din saracie, elevii braileni incep o altfel de scoala

Cu bune, cu rele incepe scoala! Emotie, forfota si povesti despre izolare. Si totusi, este un nou inceput, cu alte reguli, cu alte temeri. Epidemia scoate la iveala detalii ingropate in saracie. Epidemia si starea de urgenta scot la iveala lucuri pe care guvernantii nu le mai pot tine sub pres. 250.000 de copii merg la culcare flamanzi, in fiecare seara. Ce le starneste asta, acestor copii, la nivelul creierului, la nivelul increderii de sine, la nivelul motivatiei si al intelegerii lumii in care traiesc. Saracia mananca din tine, la propriu!

Numai la nivelul judetului Braila, conform informatiilor furnizate de inspectorul scolar general, Viorel Botea, sunt circa 2000 de elevi care nu au acces la internet. Cifra, statistic vorbind! Guvernantii habar nu au ca din salariul minim sau din somaj tehnic nu poti plati inca o factura, cea pentru internet, daramite, sa iei macar un laptop decent, cum are tot romanul.

Sa ne amintim ca invatamantul din Braila nu inseamna doar scoli cu elevi proveniti din familii bune, precum scoala 2 sau colegiul Ghe. M. Murgoci. Invatamantul, in Braila bifeaza si elevii satul Chioibasesti, ai caror parinti traiesc, cu negru sub unghie, de pe o zi pe alta, din cresterea animalelor.

Dar, pentru a avea o imagine mai clara despre cum vor arata primele zile de scoala pentru elevii braileni, ziarul Infobraila l-a contactat pe inspectorul scolar general Viorel Botea pentru cateva lamuriri, in mijlocul acestei nebuloase de idei si propuneri venite din partea autoritatilor centrale. Si, subliniem termenul de IDEI!

Pentru inceput, vor reincepe cursurile clasele din anii terminali, clasele a VIII a si a XII a. Ei vor fi organizati pe grupe, sa nu se depaseasca numarul de 10, 12 elevi. Activitatea se va desfasura dupa un program flexibil, in asa fel incat sa fie parcurse obiectele de examen iar pentru celelalte obiecte, orele vor fi facute online. In timp, in functe de evolutia pandemiei vor urma clasele VII-XI si apoi restul. Orele vor fi facute prin rotatie, cand o grupa ar urma sa faca romana, cealalta ar face matematica. Un detaliu important pentru elevi este faptul ca pauzele dintre ore nu vor mai exista. Dar si orele vor fi mai putine. O zi de studiu in incinta scolii nu va dura mai mult de 3 ore”  a declarat Viorel Botea, inspectorul scolar general.

In ceea ce priveste invatamantul in mediul rural, lucrurile se vor desfasuara un pic altfel, un pic mai greu, pe mai multe drumuri. Cei care au posibilitati, vor merge inainte cu Scolala Online, iar pentru cei care, fie nu au laptop, fie conexiune la internet, lucrurile vor sta altfel. Profesorul va intocmi materiale cu lectia din ziua respectiva cu teorie, exemple si teme iar fisele le va inmana copiilor, din poarta in poarta, echipat cu manusi si viziere. Acesta va reveni dupa 2,3 zile pentru a lua temele si a lasa urmatoarea lectie. Intr-un cuvant, pentru copii nevoiasi care inca asteapta o raza de tehnologie in vietile lor, asteptarea va fi lunga.

Botea a mai precizat ca zilele trecute a depus catre Ministerului Educatiei un proiect al ISJ Braila ce vizeaza achizitionarea a 160 de tablete pentru elevi care provin din familii cu o situatie financiara precara, ce nu au nici laptopuri, tablete si nici macar telefoane care sa le permita accesul la internet si implicit, la activitatile educationale online care se desfasoara in aceasta perioada.

Aceste tablete vor ajunge la elevi din localitati in care este mai mare numarul copiilor fara posibilitati: Marasu, Frecatei, Tufesti, Zavoaia, sutesti si Ulmu. Tabletele sunt cu soft incorporat si statie wireless cu abonament gratuit pe 6 luni. Dar totusi, raman inca vreo mie si ceva de suflete care isi vor astepta dascalul in poarta.

 

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>