Published On: mie, aug. 5th, 2020

Este oficial! Incepe scoala

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca anul scolar va incepe in 14 septembrie, urmand ca majoritatea elevilor sa mearga „efectiv” la scoala.

Presedintele spune ca au fost elaborate 3 scenarii

Va prezentam integral declaratia presedintelui:

„Am avut o intalnire foarte importanta cu premierul si mai multi ministri si secretari de stat. Tema discutiei a fost inceperea anului scolar – situatia invatamantului din Romania si masuri specifice in vremuri de pandemie.

Primul lucru important pentru elevi, pentru parinti, pentru societate in general: pe 14 septembrie incepe noul an scolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor asta inseamna ca vor merge efectiv, fizic, la scoala.

Pentru a tine cont de impactul pandemiei in fiecare scoala, in fiecare localitate, au fost elaborate 3 scenarii, in functie de numarul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt general valabile nu doar pentru scoli, dar ele vor fi folosite si pentru a evalua impactul pandemiei asupra scolilor.

Aceste trei scenarii sunt scenariul „verde”, care inseamna ca in localitatea respectiva e mai putin de o persoana in medie in ultimele 14 zile detectata cu COVID-19; scenariul doi, care inseamna scenariul „galben”, intre unu si trei persoane detectate in medie zilnica in ultimele 14 zile, si scenariul trei, „rosu” cand in media ultimelor zile au aparut mai mult de trei bolnavi noi in localitatea respectiva.

Aceste scenarii se folosesc pentru a descrie ce se intampla in scoala. Foarte important si va rog sa retineti aceasta chestiune: felul in care va funcţiona fiecare unitate scolara va fi decis local, deci, decizia se descentralizeaza la nivel de judet. In functie de situatia concreta, locala, se va decide daca unitatea scolara va funcţiona dupa scenariul unu – „verde”, cu risc mic, sau deloc; dupa scenariul doi – „galben”, cu risc mediu; sau dupa scenariul trei – numit „rosu”, care inseamna ca scoala se inchide de tot.

In consecinta, pentru fiecare scoala in parte, Comandamentul Judetean pentru Situatii de Urgenţa va lua decizia daca se merge pe scenariul verde, asta insemnand toti elevii merg fizic la scoala, se tin cursuri normale – sau, daca se merge pe scenariul trei – „rosu”, cand nimeni nu merge la scoala si totul se desfasoara online; sau scenariul „galben”, scenariul doi, de risc mediu, care inseamna ca o parte din activitati se tine in scoala si o parte se ţine in online.

Deci, inca o data: decizia se descentralizeaza, se tine cont de situatia concreta din localitate, chiar si din scoala si, in functie de asta, vom avea o decizie corecta pentru fiecare unitate scolara in parte. Inca o data: scenariul „verde” inseamna un numar foarte mic sau deloc de bolnavi in localitatea respectiva. La extrema cealalta, scenariul „rosu”, mai mult de 3 persoane pe zi, in medie, in ultimele zile, inseamna scenariu de avarie, cand nu se face scoala fizic, ci se invata online, si scenariul „galben” care este intre ele.

Scenariul „galben” inseamna practic ca gradinitele si primarul merg la scoala, clasele VIII si XII, care se pregatesc pentru examen merg la scoala, iar restul claselor, in functie de decizia scolii, o parte vin la scoala si o parte nu, ca sa faca loc pentru distantare suficienta pentru cei care vor merge in fiecare zi la scoala.

Important de stiut, invatamantul online este acceptat ca si invatamant normal, adica se preda materie si lucrurile merg mai departe atunci cand nu se pot tine cursuri fizice, deci invatamantul online este acceptat ca forma de invatamant.

Evident ca pentru vremuri de pandemie este nevoie de norme sanitare speciale. Ministerul Sanatatii lucreaza la aceste norme. Vor fi puse la dispozitia publicului. Ele implica norma de distantare, norme de igiena, norma de dezinfectie si multe alte lucruri, care vor fi facute publice in zilele urmatoare.

Va rog sa retineti aspectele cele mai importante. Anul scolar incepe astfel: preuniversitar pe 14 septembrie, majoritatea copiilor vor merge efectiv la scoala, punem accent pe invatamant de calitate, pe siguranta si sanatatea elevilor si invatamantul online vine sa completeze invatamantul acolo unde nu se pot tine cursuri fizic. Decizia, daca elevii merg la scoala sau invata online, se ia pentru fiecare scoala in parte la nivel de judet, sigur la propunerea scolii, a inspectoratului scolar si in final se decide impreuna cu ceilalti factori din comandamentul judetean. Acestea sunt lucrurile care sunt foarte clare acum. Restul se va clarifica in diferite formate interministeriale in zilele urmatoare si vor fi facute publice toate aceste date.”

 

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>