Published On: vin, nov. 6th, 2020

Economia Romaniei scade cu mai putin decat estimarile initiale

Comisia Europeana: Economia Romaniei scade cu 5,2% in 2020, mai putin decat estimarile initiale. Deficitul creste pana la 12,5% in 2022

Economia Romaniei va inregistra o contractie de 5,2% in acest an, mai putin severa decat se estima initial, gratie investitiilor si lucrarilor de constructii, potrivit previziunilor economice de toamna publicate joi de Comisia Europeana, informeaza Agerpres.
„Investitiile au surprins cu o contributie pozitiva la crestere in conditiile in care activitatea de constructii a fost, in mare parte, neafectata de masurile de izolare”, sustine Executivul comunitar.
Pentru 2021 si 2022, CE estimeaza ca economia Romaniei isi va reveni, gradual, urmand sa inregistreze un avans de 3,3% anul viitor, respectiv 3,8% in 2022. Cu toate acestea, incertitudinea ramane foarte ridicata, avand in vedere recentele evolutii ale pandemiei, iar cresterea reala nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei pana la finele lui 2022.
Estimarile publicate joi sunt mai optimiste decat prognozele anterioare, din primavara, ale Executivului european. Atunci CE prognoza ca economia Romaniei va inregistra in acest an o contractie de 6%.
„Incertitudinea prelungita in legatura cu directia viitoare a politicilor publice in Romania ar putea reduce increderea si limita fluxurile de creditare, ceea ce ar afecta in mod negativ investitiile si cresterea. Pe de alta parte, fondurile alocate Romaniei in cadrul Facilitatii de Redresare si Rezilienta sunt asteptate sa ofere un sprijin suplimentar investitiilor”, subliniaza Comisia Europeana.
De asemenea, deficitul bugetar al Romaniei este asteptat sa creasca semnificativ, in contextul in care efortul fiscal necesar pentru combaterea crizei se adauga derapajelor fiscale din trecut. Potrivit celor mai recente estimari, deficitul guvernamental al Romaniei este preconizat sa creasca pana la 10,3% din PIB in 2020, de la un nivel revizuit la 4,4% din PIB in 2019. Comparativ, in primavara Executivul comunitar estima ca Romania va incheia anul 2020 cu un deficit guvernamental de 9,2% din PIB.
„Trendul expansionist pre-existent, determinat in mare parte de majorarea pensiilor, ar urma sa fie agravat de impactul crizei COVID-19. Veniturile din taxe vor fi afectate negativ de recesiune”, apreciaza Comisia Europeana.
In plus, in pofida asteptatei reveniri a economiei si a expirarii schemelor de suport introduse in contextul pandemiei, Executivul comunitar prognozeaza ca deficitul guvernamental al Romaniei va continua sa creasca in urmatorii ani, ajungand la 11,3% din PIB in 2021 si 12,5% din PIB in 2022. „Acest lucru este cauzat de efectele pe intregul an ale majorarii pensiilor cu 40% incepand din luna septembrie 2020 si unei recalculari a pensiilor programata pentru luna septembrie 2021”, subliniaza Comisia.
In consecinta, datoria Romaniei raportata la PIB este prognozata sa creasca de la 35,3% in 2019 pana la 63,6% in 2022.
Executivul comunitar subliniaza ca un risc pozitiv la adresa proiectiilor este acela ca majorarea pensiilor si alocatiilor ar putea sa fie mai moderate. in amendamentele la buget din luna august, Guvernul de la Bucuresti a propus o majorare a pensiilor cu 14% in loc de una de 40% precum si cresterea graduala a alocatiilor. Chiar daca Parlamentul a respins propunerile Guvernului, prognozele Comisiei pleaca de la ipoteza ca nu va avea loc o modificare a politicilor.
Previziunile Comisiei Europene vin la o luna dupa ce Fondul Monetar International (FMI) si-a imbunatatit, de asemenea, estimarile privind evolutia economiei romanesti in 2020 si 2021. Daca in luna aprilie, FMI estima ca Romania va inregistra in 2020 o contractie de 5%, conform noilor previziuni din luna octombrie, institutia financiara internationala se asteapta ca economia romaneasca sa inregistreze o contractie de 4,8% in 2020, urmand sa isi revina in 2021, cand va inregistra un avans de 4,6%, peste cifra de 3,9% avansata in primavara.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>