Published On: joi, nov. 26th, 2020

Perchezitii intr-un mega-dosar de camatarie / Interlopii braileni ar fi facut prapad in zeci de conturi bancare

Adrian Simionescu, cunoscut sub numele de Adi Minune, a fost chemat astazi la audieri intr-un dosar de santaj si camata in care principalii suspecti sunt cativa barbati din Braila.

Astazi, la domiciliile persoanelor implicate in dosar au avut loc perchezitii. Celebrul manelist Adi Minune are calitatea de martor in acest dosar si a fost citat pentru audieri. Actiunea autoritatilor de la DIICOT a demarat dupa ce mai multe victime au depus plangere impotriva interlopilor.

Anunt important al procurorilor DIICOT

Perchezitiile au avut loc astazi la domiciliile unor persoane implicate intr-un dosar care vizeaza o retea de camatari din Braila.
ProcurorII DIICOT si ofiterii de politie judiciara au efectuat miercuri 12 perchezitii domiciliare in Brasov, Ilfov si Bucuresti, pentru destructurarea unei grupari infractionale banuite ca a accesat fara drept conturile bancare si cele pe retelele sociale apartinand unui numar de 50 de victime.
Potrivit DIICOT, membrii gruparii sunt acuzati de acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integritatii datelor informatice, efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos, inselaciune, frauda informatica, fals informatic, complicitate la frauda informatica si complicitate la tentativa la efectuare de operatiuni financiare in mod fraudulos.
Cei in cauza sunt banuiti ca ar fi inlocuit cartelele SIM alocate clientilor de catre companiile de telefonie mobila, pentru a prelua controlul asupra numarului de telefon al persoanelor vatamate.
Ulterior, membrii gruparii au reusit sa acceseze conturile de email ale persoanelor vatamate, profitand de sistemul autentificarii in doi pasi (TWO – STEP authentification), care presupune transmiterea unui cod pe numarul de telefon ce este sincronizat cu contul de email, permitand astfel schimbarea parolei de acces si restrictionarea accesului persoanei vatamate la cont. De asemenea, au setat metoda de autentificare „Account Key”, care permite accesarea contului de email, prin primirea unei notificari pe telefonul mobil, fara a mai fi necesara introducerea parolei de acces.
Obtinand controlul asupra adreselor de email ale victimelor, liderul gruparii a avut acces la toate informatiile personale ale acestora (fotocopii ale actelor de identitate, certificate constatatoare ale societatilor comerciale, facturi de la utilitati, extrase de cont ale conturilor bancare detinute sau alte detalii referitoare la viata privata a acestora).
De asemenea, membrii gruparii au schimbat parolele de acces ale conturilor de utilizator ale persoanelor vatamate de pe o platforma de socializare, dupa care, in numele victimelor, au solicitat prietenilor din aplicatie ajutor financiar, folosind diferite pretexte, sumele de bani urmand a fi virate in diverse conturi.
Totodata, liderul gruparii a solicitat in numele victimelor obtinerea unor credite de la banci si de la institutii financiare nebancare.

Avand acces la datele mentionate anterior, a sunat in call-center-ul unor banci, si-a atribuit identitatea persoanelor vatamate si a solicitat resetarea parolelor aferente conturilor de internet banking. Obtinand accesul la conturile de internet banking, a transferat, mai apoi, sume de bani din conturile persoanelor vatamate catre conturile celorlalti membri ai grupului infractional.
Pana in prezent, au fost identificate 50 de persoane vatamate, prejudiciul total fiind de peste 100.000 de lei.

La sediul DIICOT – Structura Centrala vor fi conduse, in vederea audierii, 14 persoane.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>