Published On: mar, ian. 26th, 2021

Istoria bisericilor din Braila

BISERICA GREACA “BUNA VESTIRE”

Biserica Greaca “Buna Vestire” din Braila a fost ridicata in anul 1863 si a avut permisiunea domnitorului Alexandru Ioan Cuza pentru infiintarea ei.
Biserica este renumita prin detinerea unui izvor natural, cu proprietati vindecatoare de ziua Izvorului Tamaduirii, acesta inchizandu-se intr-o fantana, deasupra lui fiind construit Sfantul Altar.

Izvorul se gaseste la o adancime de 15 metri si este vindecator doar de ziua Izvorului Tamaduirii, cand agheasma tasneste si suprafata apei fantanii ajunge la doi metri. Numai in aceasta zi preotii deschid fantana si multi bolnavi vin din toata tara sa primeasca agheasma avand nadejdea si credinta ca se vor vindeca. Avram Ioannidis din Prusa a fost arhitectul bisericii, proiectand-o in forma de cruce inscrisa, cu o clopotnita inalta pe fatada bisericii. Materialele de constructie au fost aduse din strainatate iar lucrarile au fost facute de mai multi mesteri italieni. in arhitectura bisericii domina elemente antice elene, gotice si renascentiste, combinate cu stilul neoclasic.
Biserica Greaca “Buna Vestire”, Braila este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

 

BISERICA “SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL”

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil se afla in orasul Braila, in Piata Traian si este cea mai veche dintre bisericile existente in raza orasului si, totodata, singura marturie istorica a imprejurarilor in care, in urma razboiului ruso-turc din anii 1828-1829 si a pacii de la Adrianopol – 1829, orasul si teritoriul din jurul orasului organizate ca raia turceasca au reintrat in componenta Principatului Tarii Romanesti.
Biserica a servit initial ca lacas de cult musulman, adica moschee – “geamie”. Mai apoi insa, moscheea a fost transformata in biserica ortodoxa; prima data, temporar, intre 1808 – 1810 si definitiv dupa eliberarea Brailei de sub ocupatia turca, din initiativa arhiducelui Mihail Pavlovici Romanov, seful armatei rusesti.
Vechiului locas de cult musulman construit din caramida nearsa, i s-a adaugat absida altarului din caramida bine arsa. Ferestrele dinspre rasarit au fost astupate si s-au inlocuit ferestrele inguste suprapuse de pe fatadele de nord si sud, cu fereste simple largi si rotunjite sus, ce dainuie pana astazi. De altfel, sb tencuiala se afla urma ferestrelor de sus ale fostei moschei, astupate acum cu caramida.
In anul 1862 biserica a fost marita cu sapte metri spre vest, ajungand la forma si dimensiunea actuala. Partea adaugata prezinta spre exterior o fereastra similara celor existente si cate o intrare laterala spre nord si sud. in interior, aceasta parte este prevazuta cu un etaj pentru a se diferentia de cladirea veche.
In anul 1922, potrivit documentatiei cu nr. 136/1922 aprobata de Ministerul Cultelor si Artelor de atunci, zidul bisericii a fost refacut in exterior, inlocuindu-se caramida nearsa cu caramida de presa. Cheltuielile au fost suportate de sotii Nedelcu si Ana Chercea, ctitori restauratori.
Tavanul bisericii este foarte frumos ornamentat cu baghete de lemn in stil oriental. Partea centrala a tavanului a fost ulterior acoperita cu stuc, pe care s-a pictat figura Pantocratorului, care, in bisericile ortodoxe obisnuite se gaseste in centrul cupolei naosului.
Pe catapeteasma bisericii este asezata icoana Sfantului Arhanghel Mihail, din argint aurit, in toc din lemn. Ea a fost executata in Rusia si daruita bisericii de marele duce Mihail Pavlovici, in anul 1834, laolalta cu un rand de carti ritualice, in limba slavona, legate in piele. Prin adresa cu nr. 988 din 18 Martie 1836, se recomanda de catre conducerea vremii ca, la sosirea icoanei adusa din Bucuresti prin Buzau, sa iasa spre intampinarea ei la bariera autoritatile si toti orasenii.
Potrivit lui H. Stanescu, initiat in studiul monumentelor musulmane, monumente cu specific similar bisericii Sfintilor Arhangheli din Braila nu se mai afla pe intreg teritoriul Romaniei, iar in afara tarii mai sunt doar doua, una in fosta Iugoslavie si una in Bulgaria. Biserica este printre putinele din Romania care nu are turle.

 

BISERICA “SFANTUL NICOLAE”

Situata în incinta Ansamblului Centrului Istoric Braila, in zona intersectiei str. Ana Aslan cu str. Scolilor si in apropierea strazii Calea Calarașilor, intr-o zona cu caracter predominant rezidential (locuinte cu caracter reprezentativ datand din diferite perioade de evolutie a orasului modern, realizate in diferite stiluri arhitecturale) și cu o atmosfera traditional urbana autohtona bine conservata, zona ce cuprinde si o concentrare relativ mare de imobile cu valoare de monumente istorice.
Din datele consemnate in documentele consultate rezulta ca existenta actualului imobil este mai veche decat cea a actualei constructii, pe locul acesteia existand anterior o alta biserica care fusese construita între anii 1835 – 1837 pe un teren cu o suprafata aproximativa de 4500 m.p. situat la intersectia strazii denumite atunci Slatineanu (Slatiniano) și cea care va fi consemnata in editia din anul 1856 a ”Planului urbei și portului Braila” sub numele de “Scolei Publice”, biserica care fusese sfintita de P.S. Chesarie, Episcopul Buzaului.
Aceasta prima biserica a cazut prada unui incendiu in anul 1859 (5 octombrie) .
Cu toate ca in unele surse este consemnat anul 1859 ca data a inceperii actualei cladiri (lucru discutabil în contextul conditiilor meteo – climatice ale perioadei din an când ar fi fost posibil aceasta ca și al posibilitatilor tehnice ale timpului), alte surse (din arhiva bisericii) mentioneaza ca realizarea actualei constructii începe in anul 1863 si se termina în anul 1865, an in care biserica este pictata de pictorul Petre Alexandrescu (absolvent al Academiei de Pictura din Roma, care realizase deja la acea data pictura bisericii manastirii Antim din Bucuresti) intr-un stil de inspiratie renascentista italiana si este sfintita de catre P.S. Melhisedec, Episcopul Dunarii de Jos Galati.

 

BISERICA “SFINTII APOSTOLI PETRU SI PAVEL

Istoria sa este indelungata, astfel pe locul unde este actuala biserica a existat o alta biserica mai veche, construita imediat dupa eliberarea de sub turci în 1836. Această biserica s-a darmat in anul 1872 din cauza tasarii terenului. Pe locul ei, dupa ce s-a pregatit terenul a inceput constructia în 1872, a actualei biserici, care va fi finalizata dupa 9 ani in 1881. Noua constructie s-a ridicat pe cheltuiala fiicei primului ctitor Petcuta Petre Boiangiu cu sprijinul Primariei Braila si prin infiintarea unei loterii publice. Patronul Bisericii pe langa Sfintii Petru si Pavel, mai este si Sfanta Cuvioasa Paraschiva. Biserica are in proprietatea sa un Artemis de mare valoare si vechime, el fiind sfintit in 1818 de catre Mitropolitul Proilaviei Antim si care a fost daruit bisericii de catre sora acestuia, pe nume Dieleta. Biserica este considerata monument istoric. Interiorul a fost pictat în 1936 de V. Robea, S.M. Dima și I. Ciurea si adaposteste o valoroasa colectie de icoane pe lemn, provenind din secolul trecut. In curtea bisericii se afla si Protoieria Brailei.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>