Published On: lun, mart. 15th, 2021

Dupa un an de pandemie / Braila VIRUSATA si INDOLIATA, de la pacientul 1 la 10.000 de infectari

Un an de la confirmarea primului caz de coronavirus in judetul nostru. In dimineata zilei de 15 martie 2020, judetul nostru bifa deja 2 persoane infectate cu COVID-19. Ambii pacienti proveneau din centrul de carantina, fiind veniti in tara din Italia. Acestia au intrat in Romania in data de 12.03.2020 si introdusi direct in spatiul de carantina, neavand contact cu alte persoane. In data de 4 aprilie acestia au fost declarati vindecati.

Au urmat cateva saptamani cu o aparenta liniste, iar cand sa suflam usurati s-a declansat iadul. Dupa mai bine de trei luni in care medicii braileni s-au luptat zi si noapte pentru a iesi invingatori din lupta cu coronavirusul, iata ca in 9 iunie s-a intamplat si la Braila. Primul caz de deces din Braila provocat de coronavirus este o pacienta de 72 de ani care suferea si de alte probleme medicale. Pacienta a fost internata in spital intr-o stare destul de delicata. Imediat a ajuns pe sectia de ATI, iar dupa numai cateva zile si-a dat ultima suflare.

Numarul mare de infectari a presupus marirea capacitatii de raspuns la coronavirus si s-a inceput un triaj la fiecare spital. Se prioritizau cazurile din epidemie si se amanau cele care nu erau urgente medicale. Toate spitalele de boli infectioase incepeau sa trateze doar cazuri de COVID-19, bolnavii cu alte afectiuni erau transferati catre alte centre medicale.

Sistemul medical brailean a rezistat, insa politicienii nostri au dat-o in bara / Campanii electorale facute “despre” si “cu” coronavirus

Sistemul medical brailean a rezistat, insa politicienii nostri, unii apoliciti prin natura functiei, au inceput un razboi al orgoliilor. Seful CJ, impreuna cu primarul Dragomir, pe o parte si prefectul (apolitic) pe de alta parte. Motivul: transferul unor pacienti din alte judete pentru a fi tratati in spitalele din Braila. Egosimul uman, mascat prin devotamentul pentru braileni a pus stapanire pe multe persoane cu capacitate de decizie.

In timp ce politicienii nostri erau intr-o plina campanie electorala de tot rasul, nicidecum una serioasa, cu proiecte si cu realizari la fel de solide precum asfaltul care se surpa sub noi, alegatorii isi vedeau de viata obisnuita, o viata care devenea si mai crunta in vreme de pandemie. In timp ce ei, imbracati frumos, calcati si aranjati, ne dadeau lectii despre cum sa ne spalam pe maini si despre cum sa NU ne apropiem mai mult decat trebuie unii de altii, realitatea din oras, cea pe care majoritatea o traiam zilnic, era cu totul alta. Transportul in comun devenise neincapator si nimeni nu facea nimic. Transmiterea comunitara era deja instalata.
Campaniile electorale de anul trecut acaparasera interesul tuturor, iar brailenii suportau consecintele. Razboiul (circul) dintre prefectul Boboc si presedintele Chiriac a trecut barierele politice, iar sagetile aruncate unul altuia au ajuns sa atinga brailenii nevinovati si bolnavi, care au facut cozi interminabile in fata spitalului.
Chiriac, mult prea ocupat cu supravegherea petreceri in terasa din Parcul Monument, a omis ca testele pentru aparatele PCR, primite “de pomana”, se mai si termina si a uitat ca este vital ca spitalul sa aiba in permanenta resurse pentru a testa.
Intre furt de idei si blocaje birocratice, atat Boboc cat si Chiriac au ingenunchiat si mai tare sistemul medical brailean.

Spitalele brailene, de la presiunea COVID la pakistanezii care au distrus o intreaga sectie

Precizam ca pakistanezii care au umplut, in luna iuniea anului trecut Spitalul Judetean de Urgenta Braila astfel incat nu mai existau locuri libere pentru braileni, fiind trimisi acasa sa astepte rezultatele testului de coronavirus, erau angajati ai firmei Tancrad.

“Mi s-a spus ca au facut distrugeri, au scos plasele de tantari de la geamuri, le-au smuls ca sa poata fuma. In plus, s-au purtat urat cu personalul spitalului, au aruncat cu mancare dupa asistente”, a declarat  presedintele CJ Braila, Francisk Chiriac.

Eroii au picat in fata virusului

Prima victima a coronavirusului in randul medicilor din Braila. Medicul de familie Aurelia Galiti, in varsta de 62 de ani, a murit in noaptea de 21 spre 22 august la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucuresti. Fusese diagnosticata cu COVID-19 in urma cu o saptamana cand a fost internata in Spitalul Judetean Braila, insa, cum starea i s-a degradat rapid, a fost transferata la Bucuresti cu un elicopter SMURD. Asta se intampla in august 2020.

In data de 6 noiembrie a survenit al doilea deces al unui cadru medical brailean, si primul deces in randurile cadrelor medicale din Spitalul Judetean Braila. Cornel Istrate, in varsta de 51 de ani, era asistent medical la Radiologie si lucra in Spitalul Judetean de mai bine de 25 de ani.
El a fost internat la Terapie Intensiva aproximativ 2 saptamani, insa din pacate, medicii nu l-au putut salva..

Coronavirusul nu “a iertat” nicio institutie, a luat la rand tineri, batrani, politicieni, medici, artisti

Coronairusul, odata instalat in Braila, nu s-a dat dus fara a bifa infectare dupa infectare.
Prefectura, Primaria, Filiala locala PNL, Serviciul de Medicina Legala, Serviciul de Ambulanta, Directia de Sanatate Publica, camine de batrani, Yazaki, fabrici de confectie. Toate au fost devenit, la un moment dat, focare de infectare.
De la senatorul Ion Rotaru (PSD), Silviu Mangiurea (PSD – directorul CUP Dunarea), Nelu Vlad (formatia AZUR), medici de pe toate sectiile, asistenti medicali, infirmieri, braileni de toate varstele, toti au fost loviti de coronavirus.

Teste putine, relaxare timpurie

In acest an de pandemie, judetul nostru si-a permis sa faca un numar rusinos de teste, de unde si numarul “decent” de persoane depistate pozitiv, iar scenariul verde in care s-a aflat municipiul luni la rand a fost “cusut cu ata alba”. Si cum daca nu testezi, nu ai ce sa depistezi, Braila a stat bine la numarul de imbolnaviri.
O relaxarea “jucata” in hore si “cantata” pe ritmuri de manele. Anul de pandemie a fost marcat si de numeroase petreceri interzise, organizate chiar de persoane care ar fi trebuit sa dea exemplu de comportament. Printre acestea amintim de bairamul PSD-ist din parcul Monument dar si de cel pe ritm de manele de la Brotocelu.

Un an de pandemie, intrebari, restrictii si un EGOISM uman sub toate formele lui

Cum a facut coronavirusul sa scoata tot ce este mai rau din noi? Cum a reusit acest “super’virus” sa ne faca atat de egoisti incat sa nu ne mai pese, poate nici de noi? Sau poate, acest egoism ardea la flacara de veghe, in sufletele noastre, dintotdeauna, iar coronavirusul a fost combustibilul care lipsea pentru declansarea focului?

Haosul si super’virusul se contopesc perfect intr-o poveste tragi-comica, se potrivesc si in urma acestei “potriveli” ia nastere PANICA. La ce este buna panica, in afara faptului ca ne imbolnaveste, pierzandu-ne increderea in noi? Mintea este usor de programat prin frica!!??

Bilantul COVID in Braila, astazi

Astazi, 15 martie, la un an de la confirmarea primului caz de infectare, bilantul COVID inregistreaza 10.082 de infectari in randul brailenilor, iar pentru 510 dintre ei nu s-a mai putut face nimic, declarandu-se decesul in urma infectarii cu coronavirus.

Comentarii

comentariu

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>